Στη Λετονία, με το βλέμμα στη γειτονική Λιθουανία και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που ξεκινά αύριο, ταξιδεύει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρίγα για την εξ αναβολής συνάντηση με τον Λετονό ομόλογό του Κρισιάνις Κάρινς, με τον οποίο διατηρούν πολύ καλές σχέσεις λόγω και της συνύπαρξής τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η συνάντηση θα γίνει στις 15:00 και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο, ενώ στις 16:45, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Λετονίας Έντβαρντ Σμίλτενς.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, εν όψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ και της συνάντησης που θα έχει ο ίδιος στο περιθώριο της Συνόδου αυτής, την Τετάρτη το μεσημέρι, με τον Ταγίπ Ερντογάν. Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, «δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μην φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε. Αυτό το έλεγε ένας Αμερικανός Πρόεδρος, ο Τζον Κένεντι. Και αυτό ισχύει για τη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Έδωσε δε το στίγμα των προθέσεών του σε σχέση με τη γειτονική μας χώρα ως εξής: «Σίγουρα, από τη θερμή ένταση, τη θερμή επιφυλακή των προηγούμενων ετών, προτιμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, έστω κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Όμως, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Iστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε. Πολύ περισσότερο αν αυτή η διαφορά, αυτή η "παγωμένη" διαφορά σαράντα και πλέον ετών, αντί να παγιωθεί, μπορεί να μετατραπεί σε μία ειρηνική και δημιουργική λύση. Γι’ αυτό και η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Δικαστήριο της Χάγης, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Θετική δυναμική

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά το νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί –αλλά και της πολύμηνης εμπρηστικής ρητορικής που προηγήθηκε- είναι ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στη νέα αυτή περίοδο και για τις δύο χώρες, τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν πως δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με την γειτονική χώρα και με αυτή τη λογική προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει, άλλωστε, υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα είναι πιθανότατα παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές την παραμονή του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Βίλνιους, προφανώς υπάρχουν διαφωνίες - οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές, το ίδιο και οι θέσεις της Ελλάδας, αλλά το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς, όπως υπογραμμίζουν, είναι ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γειτονική χώρα, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με διάλογο καλή τη πίστη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Μένει να φανεί αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, καταλήγουν οι ίδιες πηγές