Για μια «ειλικρινή συζήτηση» μέσα σε «θετικό κλίμα» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, μετά την πρώτη συνάντηση ύστερα από 16 μήνες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Επισημαίνουν επίσης ότι οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια - κάτι που είχε εκφράσει ως επιθυμία και νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για έναν οδικό χάρτη.

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο», είπε μπροστά στις κάμερες ο πρόεδρος της Τουρκίας, πριν ξεκινήσει η συνάντηση, με τον πρωθυπουργό να του απαντάει: «Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή».

Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μισή ώρα και κράτησε τελικά μία, κάτι που αποτιμάται θετικά. Παρόντες στη διμερή συνάντηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ από τουρκικής πλευράς το «παρών» έδωσαν ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Νωρίτερα, στο περιθώριο επίσης της Συνόδου του ΝΑΤΟ, έγινε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μέσα σε καλό κλίμα.

Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει επικοινωνία των δύο πλευρών προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι κ. Δένδιας και Güler συμφώνησαν επίσης να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον χρειαστεί, ενώ εξετάσθηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων.