Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τον Βασίλη Σκουρή και τον Σωτήρη Ξενάκη.

Μάλιστα, επισήμανε πως υπάρχει μια σαφής αλλαγή κλίματος μετά τους σεισμούς στην Τουρκία.

Η κ. Μπακογιάννη εξήγησε πως ο σεισμός στη γείτονα είχε δύο αποτελέσματα σε επίπεδο ψυχολογίας και ένα βαρύτατο χτύπημα στην τουρκική οικονομία.

Ακόμα, σημείωσε πως ο Ερντογάν έχει οδηγηθεί στην άποψη ότι η Τουρκία έχει ανάγκη τη Δύση. Έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας, ενώ ανέφερε πως ξεκινάει μια νέα φάση με την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα είναι χωρίς εντάσεις και παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν συζητεί αποστρατικοποίηση των νησιών.

Ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όποιον εκλεγεί πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πετύχει τον στόχο για μια δημιουργική αντιπολίτευση.

Ανέφερε πως είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να επιβιώσει χωρίς τον Τσίπρα.

Τέλος, χαρακτήρισε σωστή απόφαση την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την ανάληψη της ευθύνης από τα πανεπιστήμια.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν

Είναι ένα σημαντικό βήμα, υπάρχει μια σαφής αλλαγή κλίματος η οποία υπάρχει εδώ και έξι μήνες ουσιαστικά μετά τους σεισμούς. Μετά τους σεισμούς υπάρχει μια σαφέστατη αλλαγή στην τουρκική ρητορική καταρχήν και στην κοινή γνώμη την οποία ποτέ κανενας δεν πρέπει να υποτιμά είτε πρόκειται αυτό για την Ελλάδα είτε για την Τουρκία. Η τουρκική κοινή γνώμη είδε μια άλλη Ελλάδα, δεν είδε την Ελλάδα που παρουσιαζόταν στην προεκλογική περίοδο από τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά μια Ελλάδα η οποία στήριξε, βοήθησε, ήταν παρούσα, είχε ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Αυτός ο σεισμός είχε δύο αποτελέσματα το ένα ήταν σε επίπεδο ψυχολογίας και το άλλο ήταν αναμφισβήτητα ένα βαρύτατο χτύπημα στην τουρκική οικονομία. Όλα αυτά μαζί έχουν οδηγήσει τον τούρκο πρόεδρο σε μια άλλη αντίληψη η οποία λεει ότι η Τουρκία έχει νομοτελειακά ανάγκη τη Δύση. Έχει νομοτελειακά ανάγκη να κλείσει τα ανοιχτά της θέματα τα οποία έχει με τη Δύση. Έκανε το τουρκικό ανατολίτικο παζάρι για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με στόχο να πάρει τα F16 και οι αμερικάνοι από την άλλη βάλανε στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά θέματα τα οποία είχαν με πρωτεύον το θέμα της Σουηδίας. Όλα αυτά μαζί είχαν ως αποτέλεσμα μια στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής καταρχήν προς τη Δύση, δεύτερον πολύ πιο Νατοική. Σας θυμίζω ότι δώσανε πίσω Ουκρανούς αιχμαλώτους τους οποίους είχαν υποσχεθεί ότι θα κρατήσουν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου, έδωσαν δηλαδή δείγματα γραφής προς κάθε κατεύθυνση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο επειδή είναι πάρα πολύ σημαντικά τα ελληνοτουρκικά και επειδή υπάρχει το θέμα του κογκρέσου και επειδή αντιλήφθηκαν ότι μια ένταση με την Ελλάδα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα θετικό για τα συμφέροντα της Τουρκίας αντίθετα είναι αρνητικό, είχαμε και μια ουσιαστική στροφή και στη ρητορική και στην κατάθεση καλών προθέσεων προς την μεριά της Ελλάδος. Αυτά μαζί είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας χωρίς υπερβολικές προσδοκίες, πάντοτε κρατώντας μικρό καλάθι και έχοντας την ρεαλιστική προσέγγιση την οποία η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει. Ξεκινάει μια νέα φάση με τη Τουρκία την οποία ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα.

Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδα οι όποιες κανονικές σχέσεις με τη γείτονα δηλαδή η αποφυγή των εντάσεων τις οποίες ζήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια οι οποίες ήταν πρωτόγνωρες και πρωτοφανείς, είχαν ξεπεράσει κάθε μέτρο και μια προσπάθεια συνεχών ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και συνεχούς διαλόγου. Εγω αυτά τα υποστηρίζω πάρα πολλά χρόνια, είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε με την Τουρκία.

Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις γεωπολιτικές διαφορές: Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ είναι ένα θέμα το οποίο είναι γεωπολιτικό, είναι νομικό αλλά είναι και γεωπολιτικό. Μακάρι να μπορούσε να λυθεί πολιτικά. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε συμφωνήσει με την Τουρκία ότι «αυτή είναι η υφαλοκρηπίδα μου αυτή είναι η δικιά σου. Αυτά είναι τα νερά σου, αυτά είναι τα δικά μου» αλλά το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο.

Ερωτηθείσα αν έχουμε άλλες γεωπολιτικές διαφορές: Γεωπολιτικές διαφορές όχι δεν έχουμε, αυτή είναι η μια διαφορά την οποία έχουμε. Διάβασα και εγώ την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια φάση στην οποία υπάρχει μια γενικότερη αναστάτωση είναι δύσκολο να ασχοληθούνε με σύνθετα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής. Λείπει και ο Τσίπρας ο οποίος καταλάβαινε από αυτά, τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Δεν υπάρχει κανένας που να αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός από τους 300 που είναι στη Βουλή. Όταν είπε ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είσαστε εξαίρεση» ήταν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις αμυντικές συμφωνίες και καταψήφισε αμυντικές συμφωνίες οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο όπλο της Ελλάδος είτε με τη Γαλλία είτε με την Αμερική. Εγώ είχα προχθές έξι γερουσιαστές στη Σούδα και μάλιστα έξι από αυτούς οι οποίοι είναι αυτοί οι οποίοι θα δώσουν το ok για τα F16 και τα F35 και είναι αυτοί οι οποίοι δίνουν τα λεφτά δηλαδή δεν ήταν έξι γερουσιαστές που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική ήταν πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι, το πρώτο πράγμα το οποίο σου λένε είναι η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη. Όταν αυτά είναι τα μεγάλα ατού της Ελλάδας το να καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή να απέχει, ή να απέχει από την άλλη αγορά για τα Rafalle δίνει την εικόνα και δεν ήταν τυχαία αυτή η προβολή την οποία είχε αυτή η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τότε στην τουρκική κοινή γνώμη και τον τουρκικό Τύπο. Το πρόβλημά μου όμως δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα είναι ότι μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση με την Τουρκία. Πιστεύω ότι θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς εντάσεις, το πρώτο καλοκαίρι χωρίς εντάσεις μετά από τρία χρόνια γιατί έχουμε περάσει μαύρα καλοκαίρια. Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση, είθε, όπως είπε ο τούρκος πρόεδρος, αυτό να εξελιχθεί σε έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, να συζητήσουμε τα θέματα της χαμηλής έντασης, τα υψηλότερης έντασης, τα θέματα τα οικονομικά, τα θέματα τα πολιτιστικά, της πολιτικής προστασίας κοκ.

Ερωτηθείσα αν είναι θέμα για την Ελλάδα η έγκριση των τουρκικών F16: Τα θέματα του εξοπλισμού της Τουρκίας είναι θέματα της Τουρκίας, όπως τα θέματα του εξοπλισμού της Ελλάδος είναι θέματα του εξοπλισμού της Ελλάδος όπως εμείς θα πάρουμε F35 που υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των μεν και των δε. Εγώ εδώ και πάρα πολύ καιρό θεωρούσα ότι στο τέλος της ημέρας η Τουρκία θα τα πάρει τα F16. Είναι μια Νατοική χώρα η οποία παρά τις διάφορες πιρουέτες που έχει κάνει εξακολουθεί και είναι μια πολύτιμη χώρα για τη Δύση άρα είναι απολύτως αναμενόμενο ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα ήθελε να την στηρίξει έχουμε όμως δύο μεγάλες διαφορές. Πρώτον τη δήλωση του Τούρκου προέδρου την οποία την κάνει κανονικά on camera ότι δεν πρόκειται ποτέ να στραφούν τα F16 ποτέ εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτή η δήλωση είναι μια δήλωση προθέσεων, κλίματος την οποία δεν είχαμε ξανακούσει. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας ότι η θωράκιση μιας χώρας δεν καταγράφεται στις προθέσεις αλλά στις σημαντικές αποφάσεις που έχει πάρει αυτή η χώρα.

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι δεν πρόκειται να βάλουμε βέτο και να ζητήσουμε από την Αμερική να μην δώσει τα F16 στην Τουρκία

Δεν είναι δική μας δουλειά τι θα κάνει η αμερικάνική εξωτερική πολιτική, από εκεί και πέρα το Κογκρέσο θα κάνει αυτό το οποίο πιστεύει σωστό. Δεν είναι δικό μας θέμα. Όπως δεν δεχόμαστε εμείς να μας πει ο τούρκος πρόεδρος αν θα εξοπλίσουμε ή δεν θα εξοπλίσουμε τη χώρα μας έτσι θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν παρεμβαίνουμε εμείς στους εξοπλισμούς των άλλων.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε στο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών μας: Όχι δεν το συζητάμε αυτό.

Ερωτηθείσα αν γνωρίζει τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν για το θέμα της Θράκης: Δεν έχω παραπάνω πληροφόρηση. Όπως ξέρετε ο Μητσοτάκης έχει το κακό συνήθειο να τηρεί τα λόγια του το οποίο σημαίνει ότι άπαξ και είπε ότι το έθεσε, το έθεσε.

ΔΗΜ: Τι ζητήσαμε από τον Ερντογάν να μαλώσει τον τούρκο πρόξενο; Είναι δουλειά του Ερντογάν το τι θα κάνει το προξενείο εδώ ή είναι δικιά μας δουλειά;

Είναι δουλειά δικιά μας αλλά είναι από την άλλη μεριά και δείγμα της συνεργασίας την οποία έχουν οι δύο χώρες σε διάφορα θέματα. Οι σχέσεις των δύο χωρών καταγράφονται σε πάρα πολλά επίπεδα, στο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στο μεταναστευτικό, στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ένας τούρκος πρόξενος, στο τρόπο με τον οποίο αντιδρούνε στις επενδύσεις που γίνονται στην Τουρκία. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων στα οποία βλέπεις αν η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι καλή ή κακή.

Κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ: Εύχομαι καλή επιτυχία σε όποιον και να βγει και εύχομαι ειλικρινά ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πετύχει το στόχο τον οποίο ακούω ότι έχουν μιας σωστής δημιουργικής και αντικειμενικής αντιπολίτευσης. Άρα θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για το πολιτικό σύστημα να υπάρχει μια ισχυρή, δημιουργική αντιπολίτευση όπως τουλάχιστον επιθυμούν ή λένε ότι επιθυμούν. Αν πρακτικά με ρωτάτε το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο γιατί βλέπω πάρα πολλές διαφορετικές απόψεις να καταγράφονται, η Αριστερά έχει και αυτό το παλιό καλό συνήθεια να κλικάρεται με τον εαυτό της... Είχα πει ότι βλέπω πολύ δύσκολο το ΣΥΡΙΖΑ να επιβιώνει χωρίς τον Τσίπρα η αλήθεια είναι ότι το πιστεύω οπότε το επαναλαμβάνω.

Αναφορικά με την έφιππη Αστυνομία και την πανεπιστημιακή Αστυνομία: Η έφιππη αστυνομία δεν είναι και κανένα σοβαρό θέμα... Για την πανεπιστημιακή αστυνομία νομίζω ότι είναι μια σωστή απόφαση η κατάργησή της και η ανάληψη της ευθύνης από τα πανεπιστήμια και από τα ιδρύματα οι οποίοι έχουν υποχρέωση και βεβαίως από εκεί και πέρα καλούν την Αστυνομία όταν πρέπει.