Για τα προβλήματα του δήμου Αθηναίων, τις καινοτομίες, το έργο του ίδιου και του δήμου αλλά και όσα έρχονται, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Μπακογιάννης.

Για τον «Μεγάλο Περίπατο», ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε: «Ένα από τα πλέον πολύπαθα έργα του δήμου της Αθήνας, δεν είναι άλλο από τον ''Μεγάλο Περίαπτο'' Είναι ένα έργο σε εξέλιξη για το οποίο έχουνε ακουστεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα. Είναι ένα έργο που έχει καθυστερήσει, όμως νομίζω το αποτέλεσμα είναι που θα κριθεί και θα αξιολογηθεί. Μιλάμε για πάνω από 70 νέα, ψηλά δέντρα, για πλατιά πεζοδρόμια, για μια άλλη λειτουργία και εικόνα της πόλης που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο ‘Μεγάλος Περίπατος’ είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι η Ομόνοια που έχει ολοκληρωθεί, το Σύνταγμα και η Όλγας που θα αποδοθεί στο τέλος του επόμενου καλοκαιριού».

Όσο για την κριτική που έχει δεχτεί για το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Μπακογιάννης σημειώνει: «Κάθε μέρα περπατάω στις γειτονιές. Η Αθήνα έχει 129 γειτονιές, εκεί κρινόμαστε καθημερινά από το αποτέλεσμα, από την καθαριότητα που έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, από τα φώτα που αναβαθμίζονται, από τα πεζοδρόμια, από την άσφαλτο, από τις παιδικές χαρές, από τα γηπεδάκια, από το πράσινο, από όλα τα μικρά που κάνουν τα μεγάλα και κάνουν την καθημερινότητα έστω και λίγο πιο εύκολη».

Για την εγκληματικότητα

«Βεβαίως μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω» είπε ο δήμαρχος σχετικά με την εγκληματικότητα στον δήμο.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ο αστυνομικός της γειτονιάς, δηλαδή η συστηματική, προληπτική αστυνόμευση. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα και αυτό το οποίο μας λείπει», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν χρειάζονται προσλήψεις αστυνομικών αλλά ανακατανομή του προσωπικού και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

«Είναι δυνατόν μια πόλη σήμερα να έχει τα κενά που έχει η Αθήνα σε ζητήματα Τροχαίας;», διερωτήθηκε.

Σχετικά με τους αστέγους και τους τοξικομανείς επισήμανε: «Δεν υπάρχει άστεγος σε αυτήν την πόλη ο οποίος να μην έχει ένα κρεβάτι σε μια δομή του δήμου Αθηναίων. Έχουν γίνει πράγματα σε αυτά τα χρόνια που δεν είχαν γίνει τα πολλά προηγούμενα. (…) Οι πιάτσες δε δημιουργούνται κάπου επειδή είναι ευάερα και ευήλια. Δημιουργούνται κάπου επειδή υπάρχει εμπόριο. Το εμπόριο αυτό πρέπει να το χτυπήσουμε και να είμαστε ανελέητοι. Είμαστε έτοιμοι και ανοιχτοί να συνεργαστούμε και να λειτουργήσουμε μαζί, συμπληρωματικά, το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Όπου το έχουμε κάνει έχουμε πετύχει».

Αναφορικά με τα τουριστικά λεωφορεία τα οποία στάθμευαν στο κέντρο της πόλης δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, είπε πως: «Ως δήμος πήραμε μια απόφαση που προέκυψε σε συνέχεια διαβούλευσης με επαγγελματίες του χώρου. Είπαμε ότι εδώ επιτρέπεται η ολιγόλεπτη στάση αλλά όχι η στάθμευση. Ταυτόχρονα, σας χωροθετούμε 11 νέα σημεία όπου επιτρέπεται η στάθμευση. Αυτό λειτούργησε, έλυσε το πρόβλημα 100%; Σε καμία περίπτωση αλλά αναμφισβήτητα η εικόνα σήμερα δεν είναι η εικόνα του Μαΐου».

Για τα δημοτικά τέλη και τις αντικειμενικές αξίες

Στο τέλος του έτους αναμένεται η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το αίτημα του δήμου της Αθήνας για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

«Αυξήσεις που φτάνουν έως και το 90% είναι 100% άδικες. Αυτή η στρέβλωση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Λέμε ότι καταλαβαίνουμε ότι οι αντικειμενικές αξίες του 2023 δεν μπορεί να είναι αυτές του 2019, αλλά θα πρέπει να βάλουμε ένα ταβάνι. Περιμένουμε μια απάντηση από το ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος της χρονιάς», είπε, ενώ αναφερόμενος στα δημοτικά τέλη τόνισε: «Μειώσαμε πέρυσι τα δημοτικά τέλη κατά 5% οριζόντια για όλους. Είμαστε δεσμευμένοι πως φέτος τον Οκτώβριο θα προχωρήσουμε σε άλλη μία μείωση για άλλο 5%. Αυτά γίνονται γιατί έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά διαχείρισης των οικονομικών του δήμου».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες θα είναι υποψήφιος, σημείωσε: «Είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε στα πρόσωπα για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων του συνδυασμού. Μπορώ να σας πω ότι θα είναι ένας συνδυασμός ανανεωμένος κατά 60%, ένας συνδυασμός που θα υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες, θα συνδυάζει νέες ιδέες με εμπειρίας, καθρέφτης της πραγματικής Αθήνας, της γειτονιάς».

Αρχές Σεπτεμβρίου θα επαναλειτουργήσει και το θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο θα παραδοθεί στους πολίτες της Αθήνας μετά από πολλά χρόνια.