Μετά το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου που έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην επόμενη ημέρα και το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου.

Οι πιθανότητες να διεξαχθεί μια συζήτηση ουσίας και στη συνέχεια αυτή να ευοδωθεί είναι λίγες. Διπλωματικοί κύκλοι με γνώση της κατάστασης εξηγούσαν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι αν έπρεπε να βάλουν τις μάρκες τους σε κάποια πλευρά, δεν θα τις πόνταραν στην άρση του αδιεξόδου. Ωστόσο, οφείλουμε να προσπαθήσουμε. Κυρίως διότι μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια, έλεγαν οι ίδιες πηγές, παρατείνουμε το καλό κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις. Το ακριβές αντικείμενο του διαλόγου φαίνεται πως είναι αυτό που προκαλεί συζητήσεις κι αντιδράσεις.

Η αρχή έγινε μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σκάι, όπου μίλησε για υποχωρήσεις. Η αντιπολίτευση έθεσε ερωτήματα και η πολιτική συζήτηση επικεντρώθηκε σε αυτό. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, λοιπόν, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είπε στον ΑΝΤ1 πως «ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είναι τα μόνα θέματα που βάζουμε στο τραπέζι. Και μόνο η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης από την Τουρκία είναι υποχώρηση. Καμία υποχώρηση που δεν πρέπει να γίνει δεν θα γίνει. Θέλουμε επίλυση, αλλά μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά και χωρίς επίλυση».

Απαντώντας στις επικρίσεις και τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, ο κ. Σκέρτσος απάντησε λέγοντας «ας μπουν ξανά τα όπλα στα θηκάρια». Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών παραδέχθηκε ότι έχουμε ακόμα μέλλον μέχρι τη Χάγη. «Εφόσον φτάσουμε εκεί, γιατί δεν είμαστε ακόμα εκεί και για να φτάσουμε στο σημείο αυτό πρέπει η Τουρκία να κάνει σημαντικά βήματα, τότε, ναι, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια απόφαση. Απόφαση που θα συνεπάγεται εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης. Όμως, θα το λύσουμε με όρους, οι οποίοι προφανώς θα είναι συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Με την ευκαιρία, ο Π. Μαρινάκης θέλει να σβήσει και τα όποια σύννεφα δημιουργήθηκαν την Παρασκευή γύρω από το θέμα της Θράκης. Με αφορμή την αποστροφή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι συζήτησε τα «προβλήματα της Δυτικής Θράκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος ξεκαθάρισε: «Ο πρωθυπουργός δεν συζήτησε ούτε θα μπορούσε να συζητήσει θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας, αυτό είναι σαφές».

Το ένα μετά το άλλο κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και ακυρώνουν τα σενάρια περί υποχωρήσεων σε θέματα κυριαρχίας. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, ήταν καταπέλτης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» εξήγησε ότι χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός για την προσφυγή στη Χάγη. «Αν ήταν εύκολα θα είχαν λυθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Το Διεθνές Δικαστήριο δεν ικανοποιεί 100% κάποιον. Είναι κανόνας», είπε και πρόσθεσε για την περίπτωση του Καστελλόριζου: «Μία από τις θέσεις μας είναι ότι εμείς συζητάμε ενιαία την οριοθέτηση από τον Έβρο έως και το Καστελλόριζο, μία από τις θέσεις της Τουρκίας είναι ότι θα κάνει οριοθέτηση μόνο για την περιοχή του Καστελλορίζου. Αν γίνει οριοθέτηση μόνο για την περιοχή του Καστελλορίζου, δηλαδή είναι το μικρό Καστελλόριζο έναντι της ατελείωτης τουρκικής ακτής απέναντι, πράγματι το Καστελλόριζο θα έχει πρόβλημα, αλλά στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ελληνικά νησιά, η Ρόδος, η Κάσος, η Κάρπαθος, η Κρήτη. Επί παραδείγματι, το ήμισυ του χώρου που διεκδικεί το Καστελλόριζο το διεκδικεί και η Ρόδος, η οποία είναι το ένατο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Θέλω να πω ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε την άποψη των Τούρκων “ελάτε για οριοθέτηση μόνο του Καστελλορίζου”. Αν θα πάει για την Aνατολική Μεσόγειο, θα πάει όλη η περιοχή μαζί με όλες τις εμπειρίες όλων των νησιών - οι Τούρκοι επίτηδες απομονώνουν το Καστελλόριζο και μιλάνε μόνο για το Καστελλόριζο».

Ενώ για την επίμαχη έκφραση των υποχωρήσεων που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, ο κ. Συρίγος σχολίασε πως το κρίσιμο δεν είναι τι λες, αλλά τι κάνεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Δημήτρης Καιρίδης. Ξεκαθάρισε στο Open ότι δεν συζητάμε θέματα κυριαρχίας και υπενθύμισε πως και στις ιστορικές συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, κάτι πήραμε και κάτι δώσαμε. Ο δε πρώην υπ. Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε στον Σκάι ότι δεν υπάρχει Έλληνας πρωθυπουργός που να προτίθεται να κάνει παραχωρήσεις ή οπισθοχωρήσεις από εθνικές θέσεις.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/7