Με εντατικό ρυθμό κινείται το ΑΣΕΠ μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη, υλοποιώντας τις προτεραιότητες στις προσλήψεις που έθεσε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού κυβερνητικού προγράμματος για τη Δημόσια Διοίκηση. 

Η πρώτη προκήρυξη που θα αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο, το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου, αφορά την πρόσληψη 1.800 μόνιμων υπαλλήλων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ώστε με τη δημοσίευσή της να αρχίσει να τρέχει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από όλους όσοι και όσες πέτυχαν στον γραπτό διαγωνισμό της 4ης Μαρτίου 2023.

Οι θέσεις που θα τοποθετηθούν οι προσληφθέντες είναι σε δήμους, υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, Περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος/κάποια να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για τη θέση που τον/την ενδιαφέρει, εντός της προθεσμίας που θα οριστεί από το ΑΣΕΠ, είναι να εγγραφεί στο Μητρώο Επιτυχόντων, στο οποίο θα καταχωρίσει ορθά και έγκυρα όλες τις επιπλέον δεξιότητες που διαθέτει, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (άριστη γνώση ξένης γλώσσας 1 μόριο, δεύτερη ξένη γλώσσα 0,5 μόριο, Intergrated master 1 μόριο, μεταπτυχιακό 2 μόρια, διδακτορικό 5 μόρια, εμπειρία 5 μόρια, εντοπιότητα 20 μόρια). Στο θέμα εμπειρία, μετράει οποιαδήποτε εμπειρία ακόμα και αν δεν έχει συνάφεια με τη διεκδικούμενη θέση.

Οι δεξιότητες δίνουν επιπλέον μόρια και αυξάνουν τη βαθμολογία που έλαβε ο επιτυχών-διοριστέος στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Μετά τους 1.800 υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που θα προηγηθούν στη διαδικασία προσλήψεων, θα ακολουθήσουν 3.800 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ενώ συνολικά θα προκηρυχθούν 6.120 θέσεις το φθινόπωρο.

Μόνιμες προσλήψεις

Τα υπουργεία στα οποία θα γίνουν οι μόνιμες προσλήψεις των επιτυχόντων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης είναι: Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μετανάστευσης και Ασύλου, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πο- λίτη, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων της κατηγορίας ΤΕ θα γίνουν, επίσης, σε εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, στο Εθνικό Τυπογραφείο, σε Ανεξάρτητες Αρχές και την Επιτροπή Βιοηθικής. Οι φορείς στους οποίους θα τοποθετηθούν οι διοριστέοι υπάλληλοι έχουν υποβάλει αιτήματα για κάλυψη 35.000 κενών θέσεων, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει για το 2023 μόνο 17.000, τηρώντας απαρέγκλιτα τον κανόνα δημοσιονο- μικής πειθαρχίας 1:1, δηλαδή, για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί, ένας νέος θα διορίζεται στη θέση του.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, η συζήτηση για την επίσπευση των διαδικασιών προσλήψεων και η μεταρρύθμιση στη γραφειοκρατική λειτουργία του ΑΣΕΠ έχουν προχωρήσει και σύντομα, ίσως και εντός των επόμενων ημερών, θα ληφθούν αποφάσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή