Σαρωτικές αλλαγές (χωρίς κομματικές γνωριμίες) στον τρόπο επιλογής των προέδρων και διοικητών σε 700 φορείς του Δημοσίου ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αλλάζουν όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την τοποθέτηση προέδρων και διοικητών όσον αφορά τα τυπικά τους προσόντα αλλά κυρίως τις ικανότητές τους, οι οποίες θα αξιολογούνται από επιτροπή έμπειρων στελεχών, σχετικά με την επίτευξη των οικονομικών στόχων του φορέα που πρόκειται να αναλάβουν. Η πενταμελής Επιτροπή του ΑΣΕΠ καταργείται και δεν έχει αποκλειστεί ακόμα και η σκέψη να περνούν οι υποψήφιοι από γραπτές εξετάσεις.

Άλλωστε, η υποδομή αυτή υπάρχει έτοιμη στο ΑΣΕΠ και περιμένει τα υποψήφια ανώτερα στελέχη του Δημοσίου να διαγωνιστούν, όταν τεθεί σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο.

Νέος τρόπος επιλογής

Το Υπουργείο Εσωτερικών, υλοποιώντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, είναι αποφασισμένο να θεραπεύσει τις χρόνιες παθογένειες που εμφανίζονται στην επιλογή των προέδρων και των διευθυντικών στελεχών κρίσιμων δημόσιων φορέων με τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία επιλογής στελεχών. Την ευθύνη της επιλογής την είχε ολιγομελής Επιτροπή, στην οποία προήδρευε ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ και συμμετείχαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι επιτελείς του υπουργείου από καιρό επεξεργάζονται σχέδιο που καθιερώνει νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων σε μεγάλους και κρίσιμους φορείς, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του τρόπου που θα λειτουργεί από το 2024 ο δημόσιος τομέας. Η προσοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ στρέφεται σε πρώτη φάση στα στελέχη-κλειδιά, η τοποθέτηση των οποίων (με συμβόλαια) σε κρίσιμα πόστα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο παραγωγικότητας με μπόνους επίτευξης στόχων ή τροχοπέδη στασιμότητας. Η απόφαση έχει ληφθεί και προβλέπεται αξιολογική κρίση των υποψήφιων προέδρων και διοικητών κατά τη διάρκεια της θητείας τους, συνδέοντας την παραμονή τους στη θέση με την επίτευξη των στόχων του οργανισμού ή του νομικού προσώπου που τους έχει ανατεθεί.

Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης, έπειτα από δύο προσπάθειες συνδρομής από το ΕΚΔΔΑ για την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας, εφόσον δεν βελτιωθεί η εικόνα του οργανισμού, ο πρόεδρος ή ο διοικητής θα απομακρύνεται. Για τον νέο τρόπο επιλογής των στελεχών των φορέων του Δημοσίου, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, είχε τονίσει μιλώντας από το βήμα της Βουλής ότι: «Οι διοικήσεις φορέων Δημοσίου θα μπορούν να παύονται σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης».

Ήδη, μια σοβαρή προεργασία έχει γίνει από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία με τη συμβολή της πρώην γενικής γραμματέως και νυν υφυπουργού, Βιβής Χαραλαμπογιάννη, η οποία είχε επισημάνει όλα εκείνα τα σημεία στα οποία ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του ΑΣΕΠ αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες του δημόσιου τομέα σε στελεχικό δυναμικό. Το ΑΣΕΠ θα περάσει σύντομα -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- στην ψηφιακή εποχή, παράλληλα με την ενίσχυσή του με ειδικό επιστημονικό προσωπικό που να έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου που θα αλλάξει τα πάντα στο Δημόσιο.

Όλες αυτές οι αλλαγές στοχεύουν σε μια κατεύθυνση: οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον πολίτη, είτε διά ζώσης είτε ψηφιακά, να είναι ποιοτικότερες από το επίπεδο που προσφέρονται σήμερα. Το δεύτερο, λοιπόν, σημαντικό νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, θα περιλαμβάνει τον νέο τρόπο που θα λειτουργεί από το 2024 το σύνολο του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιτάχυνση

Βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ, μεταξύ άλλων, είναι η επιτάχυνση των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, η καθιέρωση ενός νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων, η εισαγωγή μιας νέας διαδικασίας προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες, ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ, η εγκαθίδρυση ενός νέου συστήματος επιλογής διοικήσεων φορέων Δημοσίου με τη δυνατότητα να παύονται, εφόσον κριθούν αναποτελεσματικές.

Το Δημόσιο θα λειτουργήσει με αξιολόγηση και στοχοθεσία, με αυξήσεις μισθών για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια, με νέο σύστημα παρακίνησης-επιβράβευσης (bonus παραγωγικότητας), με επιμορφώσεις, με επιτάχυνση της πειθαρχικής Δικαιοσύνης.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/7