Στο κέντρο των πολιτικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται ο πολίτης και οι ανάγκες του.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ανέπτυξε από του βήματος της Βουλής τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Βασικός στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η επιτάχυνση των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, η καθιέρωση ενός νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων, η εισαγωγή μίας νέας διαδικασίας προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες, ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ.

Αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, με αξιολόγηση και στοχοθεσία, με αυξήσεις μισθών για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια, με νέο σύστημα παρακίνησης-επιβράβευσης με επιμορφώσεις, με επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Μείωση της γραφειοκρατίας. Ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο απλοποίησης των διαδικασιών και νέοι, εναλλακτικοί τρόποι εξυπηρέτησης. Τα ΚΕΠ αναβαθμίζονται, σταδιακά, αισθητικά και λειτουργικά. Νέο πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ. Η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των έργων και των δεδομένων των ΟΤΑ με την αναβάθμιση του Κόμβου Διαλειτουργικότητας, την ενοποίηση των δεδομένων των επιμέρους μητρώων και την εισαγωγή δεικτών απόδοσης σε όλους τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού.

Προτεραιότητες

Η υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία της υπογράμμισε: «Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν μέσο για να υπηρετήσουμε τους πολίτες με σεβασμό και προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Οικοδομώντας σε όσα σημαντικά βήματα ήδη έγιναν τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, τώρα οφείλουμε να δρομολογήσουμε το μεγάλο άλμα. Να περάσουμε από το κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύψει τις προτεραιότητες του πολίτη, στο κράτος που σχεδιάζει εξαρχής βάσει των προτεραιοτήτων του πολίτη. Σε αυτή την προσπάθεια, θα πορευθούμε με τη συνεργασία του πιο πολύτιμου στοιχείου του δημοσίου τομέα, του ανθρώπινου δυναμικού».

Εξειδικεύοντας τον οδικό χάρτη των αλλαγών στο Δημόσιο, η Νίκη Κεραμέως τόνισε: «Προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη, η δημόσια διοίκηση θα προχωρήσει σε αξιολόγηση και στοχοθεσία, με νέο σύστημα επιβράβευσης (μπόνους παραγωγικότητας) και ταυτόχρονη επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά φέτος –συμπλήρωσε- εφαρμόζεται το νέο σύστημα αξιολόγησης-στοχοθεσίας, με επίκεντρο τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων των υπαλλήλων και των προϊσταμένων επιδιώκοντας τη βελτίωση των στόχων της οργανικής ομάδας. Άμεσα θα εκκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης των Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ένας νέος θεσμός που θα λειτουργεί ως σημείο επαφής στα υπουργεία, στους λοιπούς φορείς του Δημοσίου, για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε αυτούς τους φορείς. Έχει προβλεφθεί η επέκταση του νόμου, για τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση, σε ΝΠΙΔ, σε ΑΕ του Δημοσίου. Αξιολόγηση, λοιπόν, παντού».

Ακόμη, η υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρξει νέος μηχανισμός με δείκτες ικανοποίησης των πολιτών για τις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο.

Αυξήσεις μισθών

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση μισθών, έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια. Ειδικά όσοι υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, και ο ρόλος τους κρίνεται καταλυτικός για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, θα αμείβονται καλύτερα. Καθιερώνεται μόνιμο σύστημα επιβράβευσης και παρακίνησης των υπαλλήλων, στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Δρομολογούνται προγράμματα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων, με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δεξιοτήτων 250.000 υπαλλήλων, με στόχο στο τέλος της 4ετίας να επιμορφωθούν και οι 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας και θα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εξυπηρέτησης του πολίτη. Αναβαθμίζεται ο ρόλος των ΚΕΠ: θα υπάρξει καταγραφή του συνόλου των αρμοδιοτήτων των φορέων του Δημοσίου για τη βέλτιστη απόδοσή τους.

Μακεδονία-Θράκη

Η ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας είναι προτεραιότητα, σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, μέσω του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, με σημαντικά έργα υποδομών στην περιοχή, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στα αναπτυξιακά σχέδια της κάθε περιφέρειας. Αυτά περιλαμβάνουν πάνω από 360 έργα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πάνω από 30 σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς και πάνω από 380 έργα για τη Δ. Μακεδονία.

Ζώα συντροφιάς

Όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ή δεσποζόμενα που ζουν σε κακοποιητικές συνθήκες η υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο και με βασικές αρχές «την ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, ελευθερία από την άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, ελευθερία από τον πόνο, από τον φόβο, ελευθερία φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης». Θα επιχορηγηθούν οι δήμοι για δημοτικά κτηνιατρεία και θα υπάρξουν ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προαγωγή της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ