«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που δίνουν πολύ μεγάλη μάχη με τις πυρκαγιές, ιδιαίτερα στη Ρόδο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά μέχρι το τέλος, να μην έχουμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κάποιοι ειρωνεύονται την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θέσει σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, αλλά κάνουν λάθος. Όσο καταστροφικές και αν είναι οι εικόνες μίας πυρκαγιάς, εάν δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, όλα ξαναφτιάχνονται.

Η επιλογή είναι σωστή, οι αρχές κατάφεραν να εκκενώσουν πολλές περιοχές με ταχύτητα και με ασφάλεια. Μη ρισκάρετε τη ζωή, σας για να σώσετε υλικά αγαθά. Τα υλικά αγαθά θα τα αποζημιώσουμε όλα. Προέχει η ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δυστυχώς, στη νέα πραγματικότητα, οι πυρκαγιές θα έρχονται ό,τι και να κάνουμε», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας με αφορμή την κλιματική αλλαγή.

«Το θέμα είναι να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή και να δίνονται οι αποζημιώσεις όσο γίνεται πιο γρήγορα. Στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών φέρνουμε και μία διάταξη κοινή, υπ. Οικονομικών και υπ. Εργασίας, για να μπορούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές και έχουν αδυναμία λειτουργίας, να μπορούν να βγάζουν τους εργαζόμενους σε αναστολή έως τρεις μήνες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα απολύσουν κανέναν», πρόσθεσε.

Με αφορμή τον καύσωνα και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «η ανεξάρτητη αρχή Επιθεώρησης Εργασίας είναι σήμερα στον δρόμο και κάνει ελέγχους. Όπου γίνει καταγγελία στο 1555 πάμε αμέσως. Πέραν του τραγικού περιστατικού στη Χαλκίδα, δεν υπήρξαν παραβιάσεις την Παρασκευή και το Σάββατο».
Αναφερόμενος στον θάνατο του 46χρονου στη Χαλκίδα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «ακόμα δεν μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμο καθώς δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία ότι δούλευε ανασφάλιστος».

Για την παρακράτηση μίας εθνικής σύνταξης 413 ευρώ τον μήνα από εργαζόμενους συνταξιούχους, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «το μεγάλο στοίχημα αυτής της τετραετίας είναι η αύξηση του μισθού, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και να μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να επανακαταρτίσουμε τους εργαζομένους μας ώστε να μπορούμε να φτιάχνουμε την αγορά εργασίας των επόμενων ετών γιατί έχουμε πολλά ελλείμματα. Είναι οξύμωρο σε μία χώρα με 11% ανεργία να υπάρχει τέτοιο έλλειμμα στην αγορά εργασίας. Είναι ένας γόρδιος δεσμός που πρέπει να λυθεί. Ένα κομμάτι της λύσης του γόρδιου δεσμού, είναι η αφαίρεση της ποινής από τους συνταξιούχους. Προσπαθούμε να κάνουμε την άσκηση να μην αισθανθεί κανένας αδικημένος».

«Αυτό που με νοιάζει είναι ο συνταξιούχος που θέλει να εργαστεί να μην αισθάνεται ότι το κράτος τον κυνηγάει γιατί θέλει να εργαστεί.Το 10% που θα μπει στο εισόδημα, δεν θα επιτρέπεται ποτέ να ξεπερνάει το 30% που πλήρωνες πριν με τη σύνταξη», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι με αυτή την παρέμβαση το 84% των συνταξιούχων θα έχει αύξηση στο εισόδημα του άνω του 20%. «Το νομοσχέδιο βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη», σημείωσε τέλος ο υπουργός Εργασίας .