Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφορικά με την απόφαση για απαγόρευση εργασιών τις μέρες του καύσωνα σημείωσε πως: «Δυστυχώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις», ενώ ανέφερε πως δεν είναι «ευχαριστημένος, δεν τηρήθηκαν τα μέτρα».

Σχετικά με τη φωτιά στη Ρόδο ο υπουργός τόνισε πως: «Το υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία όπου οι επιχειρήσεις που λόγω της πυρκαγιάς βγαίνουν σε μη δυνατότητα λειτουργίας μπορούν να θέτουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους. Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν 534€ έως τρεις μήνες από το κράτος για να μη μείνει κανένας μόνος του».   

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την απόφαση για απαγόρευση εργασιών τις μέρες του καύσωνα

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δυστυχώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Δεν είμαι ευχαριστημένος, δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. Εγώ δεν θεωρώ το πρόστιμο αυτοσκοπό, το πρόστιμο για μένα είναι η τελευταία λύση όμως δυστυχώς κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη την υπουργική μου απόφαση για τα μέτρα προστασίας υγείας εν μέσω καύσωνα και επειδή από αύριο θα έχουμε πάλι καύσωνα θα κάνω κάποιες ανακοινώσεις σήμερα για να γίνει σαφές σε όλους ότι δεν παίζουμε.

Με αφορμή την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στη γέφυρα μπαίνουν πρόστιμα, έστειλα αμεσως την επιθεώρηση, εκεί είναι αυταπόδεικτη η παράβαση. Το δυστύχημα έγινε στις 12:20, εμείς είχαμε απαγορεύσει τις εργασίες από τις 12:00. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν σταματήσει από τις 11:45 για να προλάβουν να μαζέψουν και να φύγουν άρα είναι προφανές ότι εκεί δούλευαν πέραν του ωραρίου που επιτρεπόταν. Η ζέστη πιθανά να έχει παίξει ρόλο στην κατάρρευση, δεν είναι άσχετο το γεγονός του καύσωνα με το γεγονός του δυστυχήματος κατά συνέπεια είναι προφανές ότι η εταιρεία παραβίασε τη νομοθεσία.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο βασικός ισχυρισμός της εταιρείας είναι ότι υπήρχαν κάποιες επείγουσες εργασίες που δεν μπορούσαν να σταματήσουν. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα έργο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει στις 12:00 το μεσημέρι γιατί εκείνη την ώρα για παράδειγμα έχει διαρροή νερού ή έχει γίνει μια βλάβη η διαδικασία είναι ότι φωνάζει την Αστυνομία καταγράφει το πρόβλημα, ξέρει η Επιθεώρηση από την Αστυνομία ότι εκεί θα συνεχιστεί η εργασία γιατί εκεί υπάρχει κάτι πολύ επείγον. Δεν γίνεται επειδή το αποφάσισε μόνη της η εταιρεία «ότι το θεωρώ αυτό επείγον» γιατί άμα είναι έτσι κάθε εταιρεία θεωρεί επείγουσα την εργασία της. Άρα χωρίς καμία συζήτηση η εταιρεία αυτή δεν είχε απολύτως καμία άδεια από κανέναν να εργάζεται μετά τις 12:00.

Ερωτηθείς πότε θα μπουν τα πρόστιμα στην εταιρεία

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τα πρόστιμα στην εταιρεία ήδη γράφονται από την Επιθεώρηση. Το πρόστιμα δεν είναι μεγάλα ήταν μόνο τρεις οι εργαζόμενοι που ήταν πέραν ωραρίου, τα πρόστιμα εμείς τα βάζουμε ανά εργαζόμενο άρα δεν είναι το πρόστιμο το μεγάλο πρόβλημα της εταιρείας, το μεγάλο πρόβλημα της εταιρείας στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι έχει ευθύνη με ότι αυτό σημαίνει για ένα εργατικό ατύχημα.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Οι παραβιάσεις που έγιναν είναι κυρίως στον τομέα του delivery, το οποίο εμένα με εκπλήσσει. Βλέπεις μια θερμοκρασία 45 βαθμούς χρειάζεται να σε κυνηγάει ο Γεωργιάδης για να καταλάβεις ότι στις 2 το μεσημέρι δεν μπορείς να στέλνεις κάποιον να μεταφέρει πακέτα με το μηχανάκι;

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είναι δυνατόν να είναι κάποιος ευχαριστημένος όταν βλέπει τόσο μεγάλες καταστροφές; Όμως εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής, πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος να ζήσουμε πια καλοκαίρια χωρίς πυρκαγιές; Δεν υπάρχει τέτοιος τρόπος. Η Ιταλία φλέγεται, η Ισπανία φλέγεται, φέτος για πρώτη φορά είχε εκτεταμένες πυρκαγιές η Ελβετία. Η νέα πραγματικότητα των πυρκαγιών το καλοκαίρι είναι αναπόφευκτη βέβαια μπορεί να γίνει καλύτερος καθαρισμός των χώρων από τους δήμους, να γίνουν περισσότερες αντιπυρικές ζώνες όλα αυτα μπορεί να γίνουν αλλά στη μεγάλη εικόνα πυρκαγιές θα έχουμε και επειδή θα έχουμε για αυτό και θα πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Για τα πτητικά μέσα της Ελλάδας

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η Ελλάδα σήμερα έχει 30% περισσότερα πτητικά μέσα και με το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει θα έχει πολλά περισσότερα. Η Ελλάδα κατ’ αναλογία πληθυσμού έχει τα περισσότερα πτητικά μέσα στον κόσμο. Δεν είναι καθόλου «σαπάκια» μια χαρά δουλεύουν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δουλέψανε με αυταπάρνηση σε όλα τα μέτωπα από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα έπρεπε για το θέμα του εμπρησμού από αμέλεια να έχουμε πιο αυστηρή νομοθεσία. Για μένα οι ποινές για τον εμπρησμό από αμέλεια πρέπει να γίνουν πάρα πολύ αυστηρές, δεν πρέπει να είναι πλημμέλημα.

Για τη φωτιά στη Ρόδο

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η επιχείρηση εκκένωσης των 19.000 ανθρώπων που έγινε χθες στη Ρόδο είναι πρωτοφανής σε μέγεθος και σε επιτυχία. Στα Βρετανικά Μέσα υπήρξαν διθυραμβικές αναφορές για το πώς η Ελλάδα κατάφερε να οργανώσει μια τέτοια εκκένωση και να σώσει όλες τις ανθρώπινες ζωές. Μου έκανε δε μεγάλη εντύπωση στο διαδίκτυο όταν διάφορα τρόλ κατά της κυβερνήσεως κυρίως φιλοσυριζαίϊκα, πήγαιναν κάτω από λογαριασμούς των ξένων τουριστών που έγραφαν τις ιστορίες τους για να γράψουν κατά της Ελλάδας οι ίδιοι οι τουρίστες που ήταν στα καμένα και περάσαμε όλη την ταλαιπωρία απαντούσαν από κάτω και μάλιστα πολύ έντονα. Δηλαδή αναγνωρίστηκε σε μεγάλο βαθμό η πολύ μεγάλη προσπάθεια που έκαναν όχι μόνο οι αρχές αλλά και οι κάτοικοι. Οι ανθρώπινες ιστορίες των Ροδιτών που άνοιξαν την πόρτα τους και φιλοξένησαν ανθρώπους έχουν ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, στο τέλος η Ρόδος ως προς το brand της θα ανακάμψει γρήγορα από αυτή την καταστροφή.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία όπου οι επιχειρήσεις που λόγω της πυρκαγιάς βγαίνουν σε μη δυνατότητα λειτουργίας μπορούν να θέτουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους. Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν 534€ έως τρεις μήνες από το κράτος για να μη μείνει κανένας μόνος του.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το στοίχημα της κυβερνήσεως είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών και η αποκατάσταση.