Αντίστοιχη της «γαλάζιας» στρατηγικής στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές θα είναι η λογική με την οποία θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι όχι μόνο να μη σηκώσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και να ξεπεράσουν τη δεδομένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές θα έχει και νέα ηγεσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το στίγμα που επιθυμεί να δώσει) και του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσουν εκ νέου κλίμα πόλωσης και τοξικότητας, προκειμένου να επιφέρουν ανατροπή των συσχετισμών της 21ης και της 25ης Ιουνίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το μεγαλύτερο βάρος από την πλευρά της Πειραιώς θα δοθεί στις αναμετρήσεις για τις περιφέρειες, από τις οποίες θα προκύψει και το πλέον ηχηρό μήνυμα σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής. Στόχος είναι το 13 στα 13 (μετά και την παροχή στήριξης στον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη, όπου η Ν.Δ. σε μια ιστορική συγκυρία είδε τη μεγαλόνησο να βάφεται γαλάζια), με τους επιτελείς του Μαξίμου και της Πειραιώς να τον θεωρούν απόλυτα εφικτό.

Η καλύτερη αρχή

Εξάλλου, η υπενθύμιση της απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος και προσωπικά του πρωθυπουργού θα συνιστά την καλύτερη αρχή της πολιτικής κόντρας με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στο μεταξύ θα έχει προκύψει από τις αρχαιρεσίες της Κουμουνδούρου, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί την καλύτερη υποθήκη και για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό και πάντα χωρίς να εισέρχεται στην ατζέντα των αντιπάλων, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει περιοδείες ανά την ελληνική επικράτεια, πιάνοντας το νήμα από εκεί όπου το είχε αφήσει πριν από τη δεύτερη εθνική κάλπη και με προφανή πρόθεση να δώσει τον αέρα της δικής του επικράτησης στους υποψηφίους που στηρίζονται από τη Ν.Δ.

Το πλάνο

Ήδη το σχετικό πλάνο καταρτίζεται, ενώ η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση εκεί όπου θεωρείται πως υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη από εκλογικής πλευράς, και συγκεκριμένα στο Βόρειο Αιγαίο, με τον Αλκιβιάδη Στεφανή να τίθεται απέναντι στον περιφερειάρχη Μουντζούρη, αλλά και στα Ιόνια Νησιά, με τον «γαλάζιο» αντάρτη Τρεπεκλή να απειλεί τη νυν επικεφαλής της περιφέρειας, Ρόδη Κράτσα. Φυσικά, σημαντικό κομμάτι της ρητορικής και της τακτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ξετυλιχτεί και στην επερχόμενη ΔΕΘ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί έναν μήνα πριν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κεντρικοί άξονες

Η παράμετρος αυτή μοιραία θα διαμορφώσει κεντρικούς άξονες της επιχειρηματολογίας του, δίνοντας, μάλιστα, κι ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Βλέπετε, σε ό,τι αφορά την οικονομία, που παραδοσιακά έχει την τιμητική της, το πακέτο που θα παρουσιαστεί στη συμπρωτεύουσα θα μπορούσε εκ προοιμίου να έχει μόνο μικρές επιπρόσθετες πινελιές σε σχέση με το σχέδιο που προωθήθηκε από τη Ν.Δ. στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως βασικός άξονας για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική ισορροπία.

Ωστόσο, με τη χώρα να βαδίζει σε ακόμα μία εκλογική αναμέτρηση που πάντα θα έχει έντονο πολιτικό χρώμα (πέραν του αυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος), έστω κι αν ακόμη θα είναι νωπές οι μνήμες από τις εθνικές κάλπες, θα αναζητηθεί, όταν έρθει η ώρα, η χρυσή τομή για τη δέσμη των πρωθυπουργικών εξαγγελιών.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Ιουλίου 2023.