Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τις εκκενώσεις περιοχών μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

«Ακούω πάντα την κριτική και πάντα όταν κάποιος κάνει μια πρόταση και σίγουρα όταν είναι καλοπροαίρετη μπορεί να χρησιμεύσει για το μέλλον. Σίγουρα ότι μπορείς να βελτιώνεις, το βελτιώνεις. Έχουμε βελτιώσει πάρα πολλά από τα προηγούμενα χρόνια. Επιμένουμε στο θέμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

«Σίγουρα έχουν γίνει βελτιώσεις και θα γίνουν. Οι πυρκαγιές είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, είναι ο καύσωνας, είναι η ξηρασία, είναι το τι φυτά έχει η κάθε χώρα. Η χώρα μας για παράδειγμα έχει υψηλή βιοποικιλότητα από φυτά Μεσογειακού τύπου και αυτά τα φυτά της Ελλάδας είναι εύφλεκτα δηλαδή το πεύκο και ο ευκάλυπτος είναι εύφλεκτα προτείνονται άλλα δάση. Σίγουρα χρειάζεται να ξαναδούμε εν όψει και της κλιματικής αλλαγής που είναι εδώ, σίγουρα πρέπει να ξαναδούμε και αυτά τα πράγματα», υπογράμμισε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι υπήρξε καθυστέρηση στην οργάνωση σε σχέση με το 2022 λόγω και της προεκλογικής περιόδου, η κ. Βούλτεψη απάντησε: «Όλες οι συσκέψεις και τα συντονιστικά έγιναν, δεν υπήρξε καθυστέρηση σε αυτό το κομμάτι. Η μακρά προεκλογική περίοδος ουσιαστικά συνέπεσε με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση όμως το μήνυμα και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού ήταν να δώσει όλο της το βάρος στα θέματα της ασφάλειας άρα δεν θεωρώ ότι δεν υπήρχε συνέχεια».

Αναφορικά με την Goldammer, η υφυπουργός δήλωσε: «Σύμφωνα με την έκθεση Goldammer το 98% των πυρκαγιών στην Ελλάδα έχουν μέσα τον ανθρώπινο παράγοντα. Δηλαδή στην Ελλάδα οι πυρκαγιές δασών και υπαίθρου προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα σε ποσοστό 98% από αμέλεια ή σκοπιμότητα. Επειδή ακούω μεγάλη κριτική γύρω από αυτό ''βάλατε στο συρτάρι το πόρισμα Goldammer'' κάτι που δεν είναι αλήθεια διότι εκτός του ότι το πόρισμα ήταν κόλαφος για την προηγούμενη τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί διαπίστωνε έλλειψη κλίματος και πνεύματος συνεργασίας πολλά από αυτά τα οποία περιέχει ως συμβουλές, προτροπές το πόρισμα έχουν γίνει. Δηλαδή οι περιπολίες, τα μέτρα για τους αρχαιολογικούς χώρους, η οργάνωση των εθελοντών κάποια όμως από αυτά είναι πάρα πολύ μακροπρόθεσμα. Ο κ. Goldammer το πρόβλημα το εντοπίζει στη μεγάλη αστυφιλία, στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης που όταν αυτή εγκαταλείπεται και δεν καλλιεργείται εντατικά μετατρέπεται σε μια εύφλεκτη ύλη. Ας πούμε το γεγονός ότι δεν έχουμε ελεγχόμενη κτηνοτροφία μέσα στα δάση, παλιά δηλαδή τη λύση την έδινε η ζωή τώρα έχουμε μια μεγάλη εσωτερική μετανάστευση και πολλές χώρες καλλιεργούν πεύκα και ευκάλυπτους με σκοπό την παραγωγή χαρτοπολτού και ξύλου και αυτά είναι εύφλεκτα υλικά. Δηλαδή χρειάζεται και σε επίπεδο Ελλάδας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο να αλλάξουμε γιατί η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει πολλά. Είναι πολύ δυνατοί οι άνεμοι, έχουμε ανεμοστρόβιλους, έχουμε ξηρασία όλα αυτά δεν επιτρέπουν στα δάση να αναπτυχτούν σε ισορροπημένο κλίμα».

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να αναζητηθούν πολιτικές και υπερεσιακές ευθύνες σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση, η κ. Βούλτεψη απάντησε: «Όταν τελειώσει η κρίση σίγουρα γίνεται αποτίμηση και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αν και πού έγινε λάθος. Αυτό είναι πάγια πρακτική δηλαδή η Πυροσβεστική για ναν βελτιώνεται πάντα το κάνει αυτό δεν χρειάζεται την προτροπή κανενός».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, σημείωσε: «Δεν μιλάμε για αλλαγή, για αλλοίωση εκλογικού σώματος όπως έχει ακουστεί από διάφορες πλευρές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Μιλάμε για τους ίδιους εκείνους ανθρώπους που μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν να ψηφίσουν, δηλαδή για το υπάρχον εκλογικό σώμα της χώρας. Αυτά τα οποία ακούμε τώρα ότι δεν έγινε πολύς διάλογος, με συγχωρείτε αλλά ο θέμα το συζητάμε από το 2019. Τα αποτελέσματα των περιορισμών τα είδαμε στις τελευταίες εκλογές και αυτό δεν ήταν σωστό για τη δημοκρατία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ομογενείς οι οποίοι βρίσκονται από το 1950 σε κάποιες χώρες ή δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ή έχουν άλλη ιθαγένεια. Είναι άνθρωποι με ιθαγένεια, με δικαίωμα ψήφου που κρίνεται η ψήφος τους με το αν βρίσκονται στην Ελλάδα ή όχι».

«Είδαμε μια τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, άμα είσαι σε αναζήτηση αρχηγού και είσαι σε μια τέτοια κατάσταση μεταβατική δεν χρειάζεται να μπεις τόσο βαθιά σε αυτό- λεω εγώ -γιατί λεει η τροπολογία ότι θα δημιουργηθούν ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων, αυτό δεν νομίζω να είναι συνταγματικό εφόσον έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, και θα δοθούν τέσσερις έδρες από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, δηλαδή όχι ψηφοδέλτιο με κόμματα αλλά με ονόματα και εφόσον δεν θα είναι με κόμματα αυτό δεν θα μπορεί να προσμετρηθεί στο γενικό αποτέλεσμα, και θα χωριστούνε οι περιφέρειες σε Ευρώπη, Βόρεια –Κεντρική-Νότια Αμερική, Ωκεανία, Άπω ανατολή και υπόλοιπες χώρες θα φτιάξουμε δηλαδή ένα σύστημα τεσσάρων τεράστιων στο παγκόσμιο στερέωμα περιφερειών και εκεί θα βάλουν τα ονόματά τους σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο άνθρωποι οι οποίοι θα ψηφίζονται ως βουλευτές και η ψήφος τους δεν θα προσμετράτε στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι αυτά σοβαρά πράγματα! Δηλαδή θα ψάχνουμε ποιοι έλληνες είναι την Ωκεανία για να βάλουμε υποψήφιους από την Ωκεανία; Και παρότι θα τους βάλουμε δεν θα μετράει η ψήφος τους για το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει τη χώρα; Αυτά είναι παράλογα πράγματα και μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως έστω και αυτή την ύστατη ώρα μετά από όλα όσα που έχουν συμβεί στη χώρα και στο ίδιο τους το κόμμα δεν μπορούν να συνέλθουν και να κάνουν μια λογική σκέψη. ...Εμάς δεν είναι ιδιοτελή η σκέψη μας είναι η ανάγκη εθνική να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες, να μη χάσουν την επαφή τους με την πατρίδα, να γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.