Για το αν ήταν προετοιμασμένο το κράτος για την αντιμετώπιση τόσο μεγάλων πυρκαγιών κλήθηκε να απαντήσει μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα, ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των εναέριων μέσων, τα οποία μπορούμε πλέον να νοικιάσουμε. Για παράδειγμα, έχουμε 10 από τα 35 ελικόπτερα Ericson που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο, αυτό δείχνει ότι από τη μια η Ελλάδα φρόντισε εγκαίρως να νοικιάσει για να έχει στη διάθεσή της τόσα σοβαρά μέσα και εργαλεία αντιμετώπισης και από την άλλη ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο στην παγκόσμια αγορά τέτοια διαθέσιμα εναέρια μέσα», διευκρίνισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή τη μεγάλη εθνική δοκιμασία των πυρκαγιών το κράτος απουσιάζει. Το κράτος είναι εδώ, η πολιτεία είναι παρούσα και μάλιστα ενισχυμένη όσο ποτέ με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερους πυροσβέστες, με περισσότερα εργαλεία. Το ζήτημα είναι ότι είμαστε αντιμέτωποι με φοβερά φαινόμενα, τα λεγόμενα mega fires, βλέπετε ότι στη χώρα έχουμε εκατοντάδες φωτιές την ημέρα και ο καιρός δεν βοηθάει...», επισήμανε ο βουλευτής.

«Απέχει πολύ το σύστημα μας από το σημείο όπου θέλουμε να το έχουμε φτάσει, πρέπει πολύ δουλειά ακόμα να γίνει αλλά κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση ενέσκηψε πολύ προσεκτικά πάνω από αυτό το πρόβλημα και είδαμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάναμε πολλά μεγάλα βήματα. Διαδικασίες εκκένωσης σας θυμίζω τι γινόταν πριν από πέντε χρόνια, σας θυμίζω την τραγωδία στο Μάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο μεγάλος μας πλούτος είναι το φυσικό μας περιβάλλον όχι μόνο για την καθημερινή ζωή μας αλλά και για τη βαριά μας βιομηχανία που είναι ο τουρισμός και είναι υποχρέωση όλων μας να εργαστούμε μαζί για να ξαναχτίσουμε γρήγορα όλα όσα χαθήκανε και είμαι βέβαιος ότι οι υπηρεσίες του κράτους δεν θα καθυστερήσουν στιγμή άλλωστε τα κλιμάκια είναι εκεί από την πρώτη στιγμή», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι ήδη έχουν αποκτηθέν δικαίωμα ψήφου και είναι μια ρύθμιση βαθιά δημοκρατική, η οποία διευκολύνει τον Έλληνα πολίτη που έχει ούτως ή άλλως το συνταγματικό δικαίωμα του να ψηφίζει αντί να έρχεται εδώ και να ψηφίζει εκείνη την ημέρα να το κάνει από τον τόπο διαμονής του. Το νομοσχέδιο αυτό δεν δημιουργεί νέους ψηφοφόρους, δεν δημιουργεί νέες στρατιές εκλογέων και δεν αλλοιώνει το εκλογικό σώμα. Με το νομοσχέδιο αυτο δεν διευκολύνεται η εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους καταλόγους, διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον Έλληνα πολίτη που ήδη το κατέχει. Και επειδή η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα και το αποτέλεσμα, αυτά είναι αστεία πράγματα και πολύ απλοϊκά. Αλλοίωση του εκλογικού σώματος είναι να επιτρέπεις να ψηφίζει μόνο όποιος έχει τα χρήματα την Κυριακή των εκλογών να πληρώσει ένα εισιτήριο αεροπλάνου. Κάποιοι λοιπόν θέλουν την ψήφο προφανώς των πιο ευπόρων πολιτών, ενώ εμείς θέλουμε την ψήφο όλων των Ελλήνων πολιτών, όπου και να ζουν στον κόσμο».