Στο μεγάλο κοινωνικό έργο της που θα μείνει ανεξίτηλο στη δημόσια ζωή της χώρας αναφέρερεται ο πολιτικός κόσμος της χώρας στα μηνύματά του για την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος


Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη:

«Έφυγε από την ζωή μια μεγάλη Ελληνίδα και κορυφαία Γυναίκα διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας η οποία, με την αμέριστη αλλά και υποδειγματικώς διακριτική συμπαράσταση του Ευπατρίδη συζύγου της κυρίου Βαρδή Βαρδινογιάννη και των παιδιών της αφήνει πίσω της μιαν ανεπανάληπτη παρακαταθήκη πολύπλευρης κοινωνικής προσφοράς. Προσφοράς, η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογισθούμε ότι επικεντρώθηκε κατ’ εξοχήν στην υγεία του Παιδιού και στην εν γένει προστασία της παιδικής ηλικίας».



Ανδρουλάκης: Θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια και η αγάπη της για την Ελλάδα

«Αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό μια μεγάλη Ελληνίδα με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης: «Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO έθεσε στο επίκεντρο του ανθρωπιστικού της έργου την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ήταν πολύτιμος αρωγός σε κάθε μεγάλη εθνική υπόθεση, όπως το αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” βρέθηκε επί τριάντα χρόνια στην πρωτοπορία του αγώνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και πρόσφερε στην Ελλάδα την πρώτη αμιγώς παιδιατρική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών καθώς και το πρώτο ογκολογικό παιδιατρικό νοσοκομείο.

Θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια και η αγάπη της για την Ελλάδα.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Νίκος Δένδιας: Ήταν ένας φωτεινός άνθρωπος

Με μια φωτογραφία από την εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη βράβευση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με το βραβείο του ΟΗΕ «Νέλσον Μαντέλα»συνόδευσε το μήνυμα του για την απώλεια της ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν ένας φωτεινός άνθρωπος και μια γυναίκα που χρησιμοποίησε τις δυνατότητες που η ζωή της έδωσε για την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Είχα την τιμή να τη γνωρίζω από μικρό παιδί και να είμαι Υπουργός Εξωτερικών, όταν βραβεύτηκε με το παγκοσμίου φήμης βραβείο του ΟΗΕ "Nelson Mandela", για την προσφορά της στην ανθρωπότητα. Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της» ανέφερε στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη


«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια ξεχωριστή διεθνής προσωπικότητα στον χώρο της φιλανθρωπίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε συλλυπητήρια ανακοίνωση του για το θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

«Ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO ανέπτυξε σημαντική δράση εντός και εκτός Ελλάδας αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την έγνοιά της απέναντι στα παιδιά με έμπρακτες εκδηλώσεις φροντίδας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την τίμησε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα για το 2020, αναγνωρίζοντας έτσι τον αγώνα της κατά του παιδικού καρκίνου», προσθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη, στα παιδιά και τα εγγόνια της.

Μενδώνη: Τεράστια, συστηματική και διαρκής η προσφορά της στον Πολιτισμό

Πληροφορούμενη την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, μιας ανεκτίμητης φίλης και στενής συνεργάτιδας, η οποία άφησε επί δεκαετίες ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημόσια ζωή.

Η πολυσχιδής δράση της δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες λέξεις: Από την πολύχρονη προσφορά της στα παιδιά με καρκίνο, που επιστεγάστηκε με την ίδρυση του νοσοκομείου "Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα", μέχρι την απονομή του εμβληματικού Βραβείου "Νέλσον Μαντέλα", καθώς και τις υπηρεσίες που προσέφερε επί δεκαετίες ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO.



Η προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στον Πολιτισμό, υπήρξε τεράστια, συστηματική και διαρκής. Αφιέρωσε χρόνο και πάθος στην εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πολύτιμη η προσφορά της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης. Ως διοργανώτρια αλλεπάλληλων συνεδρίων και ημερίδων και ως εμψυχώτρια και άοκνη αρωγός δεκάδων άλλων, μικρών και μεγάλων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, που τις περισσότερες φορές συμπλέκονταν αρμονικά με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Η προσφορά και το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη θα μείνουν όχι μόνον ορατά, αλλά και βαριά παρακαταθήκη σε όλους τους τομείς, που με αυταπάρνηση υπηρέτησε. Στον Βαρδή, τα παιδιά και τα εγγόνια της, τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια».

Κεραμέως: Η ζωή της ήταν μια απόδειξη της δύναμης, της ενσυναίσθησης, της προσφοράς

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σε ανάρτησή της ανέφερε για την απώλεια της Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, διακεκριμένης φιλανθρώπου και ακούραστης υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δέσμευσή της για τη βελτίωση του κόσμου μας, και ιδιαίτερα οι προσπάθειές της κατά της παιδικής φτώχειας και εκμετάλλευσης αλλά και η αταλάντευτη αφοσίωσή της στα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο άφησαν ανεξίτηλο αντίκτυπο. Η κληρονομιά της συμπόνιας και του θάρρους που έχτισε μέσω του έργου της με την UNESCO και τον Σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ θα συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί. Η ζωή της ήταν μια απόδειξη της δύναμης, της ενσυναίσθησης, της προσφοράς στον συνάνθρωπο.



Άδωνις Γεωργιάδης: Σε όλη της την ζωή έκανε μόνον καλό στους συνανθρώπους της

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: Είχα την εξαιρετική τύχη στην ζωή μου, ως Υπουργός Υγείας, να γνωρίσω την Κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καλοσύνης και του μεγαλείου της καρδιάς της. Θέλω να εκφράσω στην Οικογένειά της τα πιο Ειλικρινή μου Συλλυπητήρια! Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε αγγελική ψυχή και σε όλη της την ζωή έκανε μόνον καλό στους συνανθρώπους της.


Συλλυπητήρια δήλωση του περιφερειάρχη Αττικής


«Φτωχότερη γίνεται από σήμερα η δημόσια ζωή της πατρίδας μας, μετά την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιαννη, μιας σπουδαίας Ελληνίδας που ταύτισε τη ζωή της με την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο", υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στη συλλυπητήρια δήλωσή του, για την απώλεια «αυτής της σπάνιας γυναίκας, που αφήνει το αποτύπωμα της ως ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», όπως σημειώνει ο ίδιος εκφράζοντας παράλληλα θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς, τους φίλους και τους συνεργάτες της.

«Με το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της για πολλές δεκαετίες, στάθηκε δίπλα στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, ιδίως στα καρκινοπαθή παιδιά και τους γονείς τους, χαρίζοντας το φως της ελπίδας.



Εξίσου σημαντική η προσφορά της στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, μια θέση που υπηρέτησε με πλήρη επιτυχία, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες», επισημαίνει ο περιφερειάρχης και συμπληρώνει: «Νιώθω βαθύτατα συγκινημένος που είχα την τύχη να μοιραστώ το όραμά της μέσα από συνεργασία μας για τη δημιουργία τραπεζών δοτών μυελού των οστών ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, μια πρωτοβουλία που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα αυτή την μοναδική προσωπικότητα.

Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο, το προσωπικό της όμως παράδειγμα και ο λαμπρός βίος της θα δείχνουν σε όλους μας τον δρόμο που πρέπει να βαδίζουμε για την πιο υψηλή αποστολή: να είμαστε άνθρωποι με τη βαθύτερη σημασία της λέξης».

Συλλυπητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε συλλυπητήριο μήνυμα του για τον θάνατο της Μ. Β. Βαρδινογιάννη αναφέρει: H Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, ανέδειξε την αξία της προσφοράς και της εθελοντικής δράσης. Με μια πολυσήμαντη διαδρομή διακρίθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό με δράσεις που ανέπτυξε για την ειρήνη, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Η προσφορά της όμως θα ξεχωρίζει πάντα για την αγάπη της προς τους μικρούς ήρωες της ζωής, τα παιδιά με καρκίνο, που υπηρέτησε πιστά ως Πρόεδρος του Σωματείου «Ελπίδα». Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της.