Πυκνό πέπλο μυστηρίου τυλίγει τις υπόγειες διεργασίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρότι στελέχη της Κουμουνδούρου επιχειρούν ανοίγματα στη λογική μιας νέας αρχής με τη Χαριλάου Τρικούπη, στην αντίθετη πλευρά επικρατεί... ψύχρα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εμφανίζεται ουδόλως ενθουσιώδης με μια τέτοια προοπτική, εκτιμώντας ότι μια σύμπλευση θα θόλωνε την προσπάθεια ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό διαψεύδουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Διονύσης Τεμπονέρας φέρεται να δέχτηκε δύο διαδοχικά τηλεφωνήματα από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να του προτείνουν να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος - μία υποψηφιότητα που θα στηρίξουν και τα δύο κόμματα. Παρά την κατηγορηματική διάψευση από το περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τεμπονέρας το είπε ανοιχτά σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλες πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να προτείνει στον Νίκο Ανδρουλάκη τον Δ. Τεμπονέρα ως μια καλή επιλογή για τη Δυτική Ελλάδα, προσθέτοντας ότι τον έχει βολιδοσκοπήσει, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει οποιαδήποτε απάντηση.

Τη «γεφύρωση» της απόστασης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ επιχείρησε η Λούκα Κατσέλη καταθέτοντας πολιτική πλατφόρμα. Στο σχετικό της άρθρο στην ιστοσελίδα Libre κάνει λόγο για την ανάγκη συγκρότησης ενός αρραγούς μετώπου προοδευτικών δυνάμεων «που είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας». Επισημαίνει ακόμη πως «ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών τον Ιούνιο 2024 αλλά και εκλογικών αναμετρήσεων στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια, στις επαγγελματικές ενώσεις, είναι καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και άλλες προοδευτικές δυνάμεις να ξεπεράσουν τον κομματικό ανταγωνισμό και τις αδιέξοδες στρατηγικές επικράτησης και ενίσχυσης της κομματικής επιρροής τους και να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων και συμφωνιών».

Το ζήτημα είναι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζουν με εξαιρετική επιφυλακτικότητα κινήσεις «συμφιλίωσης» από πρόσωπα που, όπως λένε, «αυτομόλησαν» σε δύσκολες στιγμές για το ΠΑΣΟΚ και, όπως υποστηρίζουν, τώρα στην πιο σκοτεινή στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν «σωσίβιο» επιβίωσης μέσα από ρόλο διαμεσολαβητή...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»