Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε την Παρασκευή στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Αναφορικά με τις τέσσερις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Αθήνας, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι: «Δεν είναι κακό ότι έχουν υπάρξει τέσσερις διαθεσιμότητες για το δήμο της Αθήνας, καλό είναι. Αν υπάρχει ένα κακό στην όλη υπόθεση είναι γιατί δεν είχε κλείσει νωρίτερα αυτή η υποψηφιότητα για το δήμο της Αθήνας. Έχει σήμερα στις 5 η ώρα συνεδρίαση η Πολιτική Γραμματεία που ελπίζω να καταλήξουμε αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια».

Ερωτηθείς αν στηρίζει τον κ. Φίλη, είπε: «Ναι, βεβαίως. Ο δήμος της Αθήνας είναι ένας μεγάλος δήμος έχει χαρακτηριστικά μιας κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης ακόμα και όταν συζητάς για τα αυτοδιοικητικά ζητήματα. Δηλαδή είναι τόσο μεγάλα τα τοπικά προβλήματα που ουσιαστικά είναι προβλήματα ενός μοντέλου ανάπτυξης. Η Αθήνα δηλαδή είναι ένα εργαστήριο κοινωνικών και μεγάλων αλλαγών και διεργασιών άρα είναι κεντρική πολιτική σκηνή. Νομίζω ότι ο Ν. Φίλης με την πολιτική του παρουσία μπορεί να δώσει με αξιοπρέπεια πολιτική, επάρκεια και θέσεις αυτή τη μάχη απέναντι σε ένα δήμαρχο, τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος απέτυχε παταγωδώς με κορυφαίο το ζήτημα του μεγάλου περίπατου».

«Η υποψηφιότητα του Ν. Φίλη λόγω της δικιάς του πολιτικής συγκρότησης είναι αυτη που ταιριάζει απέναντι σε ένα ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο στον κ. Κασιδιάρη ο οποίος θα διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε ότι: «Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει παντού να πάει μόνο του, θυμίζει ένα πράσινο ΚΚΕ. Αυτό είναι να σηκώνει κανείς τα χέρια ψηλά, εγώ δεν λέω σώνει και καλά να συνεργαστείς με κάποιον αλλά όταν υπάρχουν προϋποθέσεις, πρέπει να επιδιώκεις τις προϋποθέσεις, πρέπει να πηγαίνεις και σε ευρύτερα σχήματα συνεργασίας. Χαρακτηρίζεται από έναν ιδιότυπο σεχταρισμό και μια πολύ στενή αντίληψη για τα πράγματα, ελπίζω να μην βγει αυτό τελικά εις βάρος των ίδιων των προβλημάτων».

Στηρίζει Τσακαλώτο

Αναφορικά με την ιδεολογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της ΠΓ ανέφερε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκινάει αυτή τη συζήτηση τώρα, την επ’ αύριο δηλαδή της παραίτησης του Α. Τσίπρα, πριν από ένα χρόνο αυτοπροσδιορίστηκε στο συνέδριό του σχεδόν ομόφωνα ως ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς. Νομίζω ότι η προηγούμενή του διαδρομή από το ‘12 έως και το ‘19 ανέδειξε αυτο το χώρο ως ένα χώρο συνάντησης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων. Η διεύρυνση δηλαδή ήταν μια πραγματικότητα ερώτημα είναι γιατί μετά το ’19 παρότι στα λόγια επιδιώχθηκε η συνέχιση αυτης η πολιτικής δεν το πετύχαμε και υπήρξε μια συρρίκνωση. Σημασία έχει όχι σε ποιους απευθύνεσαι που νομίζω ότι πρέπει να απευθύνεσαι στις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες αλλά με ποια ταυτότητα, με ποιες προγραμματικές θέσεις και νομίζω ότι το έδαφος της συνάντησης την προηγούμενη περίοδο ήταν το έδαφος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ ότι και σήμερα θα πρέπει να κινηθούμε στους δρόμους της σύγχρονης ευρωπαϊκής αριστεράς».

Ερωτηθείς ποιον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Είμαι πιο κοντά στην υποψηφιότητα του κ. Τσακαλώτου».

Τι είπε για τις φωτιές

Αναφορικά με την ενημέρωση του κ. Κικίλια για τις πυρκαγιές, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι: «Το βασικό λάθος της προσέγγισης που κάνει είναι να ξεκινάει με μια εκτίμηση ότι κάνανε το καλύτερο δυνατό. Δεν μπορεί να έχουμε συμβεί όσα έχουν συμβεί εδώ και πάρα πολλές μέρες σχεδόν σε όλη τη χώρα με αποκορύφωμα αυτό που έγινε στη Ρόδο αλλά και το πρωτάκουστο και πρωτόγνωρο στην Αγχίαλο και να λέμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό. Ένα αίσθημα ανασφάλειας κυριεύει τον κάθε πολίτη που ακούει τέτοιες δηλώσεις.

»Αν θεωρούμε ότι όλα γίνανε καλά ή κάναμε το καλύτερο δυνατό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης άρα είμαστε στο έλεος των πυρκαγιών, αυτό είναι τρομακτικό σημαίνει ότι πετάμε λευκή πετσέτα. Δεν είναι έτσι διότι να λάβουμε υπόψη μας τα καινούργια δεδομένα από την υπόθεση της κλιματικής κατάρρευσης αλλά αυτό σημαίνει προσαρμογή, έγκαιρος σχεδιασμός και βέβαια και μια διαφορετική στρατηγική σε σχέση με το κλίμα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά που η χώρα μας δυστυχώς είναι ουραγός στην υπόθεση αυτή σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Αναφέρομαι και την πρόσφατη τοποθέτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ σε σχέση με το νόμο για την προστασία της φύσης αλλά και τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με την εξάρτηση της χώρα από τα ορυκτά καύσιμα».

Κληθείς να σχολιάσει το σχόλιο ότι μπορεί να υπάρχει ξένος δάκτυλος πίσω από τις πυρκαγιές, είπε ότι: «Πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί σε αυτού του είδους τις προσεγγίσεις, μπορεί να είναι βολικές και να χαϊδεύουν την συνομωσιολογία του κόσμου, πάρα πολλές φορές εδώ και δεκαετίες έχουν ακουστεί διάφορα τέτοια πράγματα αλλά η πραγματικότητα έχει διαψεύθσει όποιους έχουν ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Εδώ έχουμε συγκεκριμένες πυρκαγιές οι οποίες πυκνώνουνε, έχουμε υποδομές και μηχανισμούς οι οποίοι ανταποκρίνονται σε άλλες συνθήκες. Χρειάζεται να τ’ αλλάξουμε όλα, χρειάζεται να γίνει ένας σχεδιασμός εξ αρχής αλλιώς δεν πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι».