Το μεσημέρι της Παρασκευής το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ο Νότης Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για «προσωπικούς λόγους», την οποία έκανε δεκτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης

Η τύχη του κ. Μηταράκη κρίθηκε μόλις στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι  πρώην υπουργός έκανε χθες διακοπές σε σκάφος στην Πάτμο, από όπου και επέστρεψε αργά το απόγευμα στην Αθήνα, τη στιγμή που δίνονται μάχες με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο κ. Μηταράκης εμφανιζόταν στο Συντονιστικό Κέντρο όμως φέρεται να έλειπε συγκριμένες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το ίδιο το γεγονός, όσο και η δημοσιοποίηση του, προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου, με το κλίμα να είναι βαρύ τις τελευταίες ημέρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εξηγήσεις από τον Νότη Μηταράκη, που, όμως, δεν έπεισαν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέχεια του ανακοίνωσε την απόφαση του, με τον κ. Μηταράκη να υποβάλει την παραίτηση του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έτσι θα γίνεται πλέον για όλους και τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην υπουργού, ο ίδιος είχε ενημερώσει για την ολιγοήμερη απουσία του.

Η έφιππη αστυνομία και το άδειασμα από τον πρωθυπουργό

Πάντως ρόλο για τις εξελίξεις φέρεται να έπαιξε η υπογραφή του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για την δημιουργία έφιππης αστυνομίας για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο Αθήνας. Σύμφωνα με το επίμαχο σχέδιο, από τις αρχές του 2024, θα δημιουργείτο ομάδα από 6 έφιππους αστυνομικούς και θα είχε παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.

Σύμφωνα με το επίμαχο σχέδιο, από τις αρχές του 2024, θα δημιουργείτο ομάδα από 6 έφιππους αστυνομικούς και θα είχε παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.

Αρχικά το άδειασμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν κομψό, με τον Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει πως η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

Στη συνέχεια όμως, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε με χιούμορ την έφιππη αστυνομία, προκρίνοντας μάλιστα την ιδέα της αντικατάστασής της από καμήλες.

«Σκέφτηκα για την έφιππη αστυνομία με αυτή τη ζέστη θα έπρεπε να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική αστυνομία».

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Την ίδια ακριβώς περίοδο, ο κ. Μηταράκης, προώθησε και την ιδέα της κατάργησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας και ανάληψης της ευθύνης φύλαξης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από τους πρυτάνεις.

«Όπως είπα στις προγραμματικές δηλώσεις επανεξετάζεται το πλαίσιο. Τα πανεπιστήμια βρισκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και πρέπει να ξαναδούμε το οργανωτικό».

Το άδειασμα και σε αυτή τη περίπτωση ήταν μεγαλοπρεπές, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ορθά κοφτά πως η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, το επαναλαμβάνω. Κρατήστε αυτό που σας λέω ως την επίσημη θέση της κυβέρνησης».

Αυτή τη φορά πάντως και ο ίδιος ο κ. Μηταράκης, διέψευσε τον εαυτό του, ανακοινώνοντας από το βήμα της βουλής πως η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται.

«Δεν κάνουμε στροφή 180 μοιρών, σαφέστατα δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία όπως λανθασμένα λέχθηκε και δεν ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Ο κ. Μηταράκης πρόλαβε να παραμείνει στην θέση του μόλις για ένα μήνα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της παραίτησης Μηταράκη

«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου. Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού, τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.


Ορκίστηκαν Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκαν ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιάννης Βρούτσης. Η ουσιαστική αποπομπή του Νότη Μηταράκη σε ό,τι αφορά τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δρομολόγησε εξελίξεις στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Στη θέση του Νότη Μηταράκη ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ορκίστηκε ο Γιάννης Οικονόμου, που ήταν μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Οι κ.κ. Οικονόμου και Βρούτσης ορκίστηκαν στις 7 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Με δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά, οι δύο υπουργοί ευχαρίστησαν με δηλώσεις τους τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Αιχμές κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε σύσσωμη η αντιπολίτευση για τους πραγματικούς λόγους πίσω από την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη μετά τις καταστροφικές φωτιές.

ΣΥΡΙΖΑ: Βαφτίζουν "προσωπικούς λόγους" παραίτησης, τις διακοπές του

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την παραίτηση του Νότη Μηταράκη από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σημειώνεται με νόημα αν «σκέφτεται κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του για τις εικόνες κατάρρευσης και καταστροφής που ζούμε αυτές τις μέρες;».

Προστίθεται, μάλιστα, ότι βαφτίζουν «προσωπικούς λόγους» παραίτησης του κ. Μηταράκη τις διακοπές του, τη στιγμή που η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη.

«Αλλά μιας και οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη άρχισαν τις παραιτήσεις για «προσωπικούς λόγους», σκέφτεται κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του για τις εικόνες κατάρρευσης και καταστροφής που ζούμε αυτές τις μέρες;», καταλήγει το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΑΣΟΚ: Ξεκίνησε το ρεσιτάλ ανικανότητας του επιτελικού κράτους

Οι καλοκαιρινές διακοπές του τ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, εν μέσω πυρκαγιών είναι το κερασάκι σε μια αλυσίδα αστοχιών του «καλοκουρδισμένου» επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνεχίζει ότι:

«Περιοχές της χώρας έχουν παραδοθεί στα πύρινα μέτωπα, που καίνε για μέρες, πιστοποιώντας την πλημμελή προετοιμασία και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης των ακραίων φυσικών φαινομένων, που συνεχώς θα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κομβική για την εθνική ασφάλεια 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, καταστράφηκαν.

Πολύ νωρίς ξεκίνησε το ρεσιτάλ ανικανότητας του επιτελικού κράτους!».

ΚΚΕ: Οι παραιτήσεις για λόγους εντυπώσεων δεν μπορούν να «ξεπλύνουν» τις κυβερνητικές ευθύνες

«Οι παραιτήσεις υπουργών για λόγους εντυπώσεων δεν μπορούν να ”ξεπλύνουν” τις ευθύνες της κυβέρνησης συνολικά, για τα θύματα των πυρκαγιών, για τις καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες και φυσικό περιβάλλον και πάνω από όλα για την έλλειψη – για μία ακόμη χρονιά – αντιπυρικού σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη» αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ.