Μέσα σε ελάχιστες ώρες ήρθε να επιβεβαιωθεί από μια άτυπη ενημέρωση της ΝΔ η πληροφορία που αποκάλυψε πρώτο το parapolitika.gr, σύμφωνα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε λάβει την οριστική απόφαση για την απόδοση του γαλάζιου χρίσματος στον Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να τεθεί επικεφαλής παράταξης για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

«Ο υφυπουργός Άμυνας, Νικος Χαρδαλιάς, επέστρεψε από τα στρατόπεδα που επισκέφθηκε για να επιθεωρήσει τα συστήματα πυρασφάλειας και είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο», ανέφεραν μεταξύ των άλλων κυβερνητικά στελέχη το απόγευμα της Κυριακής.

Είχε προηγηθεί ένα πρώτο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού το πρωί του Σαββάτου προς τον απερχόμενο υφυπουργό Άμυνας και μία συνάντηση το βράδυ της ίδιας μέρας ανάμεσα στον Γιάννη Μπρατάκο και τον Νίκο Χαρδαλιά στο Μαξίμου. «Ο πρόεδρος σε επιτάσσει» ήταν μεταξύ σοβαρού κι αστείου η φράση με την οποία ξεκίνησε την κουβέντα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ανακοινώνοντας ουσιαστικά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφού προηγουμένως είχε «καεί» η υποψηφιότητα Παπανικολάου.

Χθες το πρωί υπήρξε και δεύτερη επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Άμυνας, με τον πρώτο να εύχεται «καλή δύναμη» στον δεύτερο, αποσαφηνίζοντάς του με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι θα βρίσκεται δίπλα του στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Μετά το πρωινό τηλεφώνημα του Μητσοτάκη η σκυτάλη δόθηκε στους Σταύρο Παπασταύρο και Γιάννη Μπρατάκο για τα περαιτέρω. Επειδή κρίθηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος, σήμερα κιόλας (όπως πρώτο αποκάλυψε το parapolitika.gr) κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει και επισήμως την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτακη να στηρίξει τον Νίκο Χαρδαλιά ως υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής.

Την επομένη και πάντα όπως προκύπτει από αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές (μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κύπρο) αναμένεται το χρίσμα να επιβεβαιωθεί και με μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση Μητσοτάκη-Χαρδαλιά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανεξάρτητα από τα διαδικαστικά της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας και του παρασκηνίου που προηγήθηκε αυτών, εκείνο που σημειώνουν οι γνωρίζοντες το σχετικό παρασκήνιο είναι η απόφαση του πρωθυπουργού να στηριχθεί με κάθε τρόπο η επιλογή του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες θα επιχειρηθεί η άσκηση πίεσης προς τα κομματικά στελέχη, που μέχρι πριν κινούνταν στους κόλπους της περιφερειακής παράταξης Πατούλη.

Στο πλαίσιο αυτό ρόλο θα αναλάβουν εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά και οι Παύλος Μαρινάκης (γραμματέας της ΝΔ), Στέλιος Κονταδάκης (γενικός διευθυντής της ΝΔ) και φυσικά ο Γιάννης Μπρατάκος, που ήδη έχει ξεκινήσει τα πρώτα τηλεφωνήματα. Κεντρικό ρόλο τόσο σε παρασκηνιακό όσο και εκτός παρασκηνίου επίπεδο αναμένεται να έχει και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, που για τους γνωρίζοντες είναι ο «ηθικός αυτουργός» της επιλογής Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής.


Σύσκεψη με Πατούλη

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, με τη Νέα Δημοκρατία να αίρει τη στήριξή της από τον νυν περιφερειάρχη και να αναμένεται να ανακοινώσει ως επίσημο υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος για την Αττική τον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του κ. Πατούλη συναντήθηκαν χθες και συζήτησαν επί αρκετή ώρα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, από την πλευρά του περιφερειάρχη ζητήθηκε να υπογραφεί ένα κείμενο στήριξης του ίδιου και της εκ νέου υποψηφιότητάς τους, αλλά ύστερα από αρκετή ώρα συζήτησης αποφασίσθηκε να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνάντησή του με τον κ. Πατούλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα μετά τις... ζεϊμπεκιές του κ. Πατούλη στο Ζάππειο και τη δημόσια έκφραση ενόχλησης από το Μέγαρο Μαξίμου, που οδήγησε στην επιλογή του Νίκο Χαρδαλιά για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές στην Αττική από πλευράς ΝΔ.


Τρεις όρους έθεσε στον Μητσοτάκη ο Παπανικολάου για να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

Με τρεις όρους προσήλθε στο πρωθυπουργικό γραφείο το Σάββατο το πρωί ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ως προϋπόθεση για να αποδεχτεί την πρόταση και να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Parapolitika.gr, ο πρώτος πολίτης της Γλυφάδας όχι μόνο δεν πήγε με σταυρωμένα τα χέρια στο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά απεναντίας έβαλε όρους για να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Όπως υποστηρίζουν πρόσωπα που διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Παπανικολάου, για να συμφωνήσει να αποχωρήσει από τη θέση του δημάρχου, βασική προϋπόθεση ήταν να διασφαλίσει τα κάτωθι:


Οι προϋποθέσεις

Το πρώτο και βασικότερο ήταν να του διασφαλίσουν ότι ο Γιώργος Πατούλης δεν θα είναι «αντάρτης» υποψήφιος και ότι οι περισσότεροι εκ των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων που διαθέτει θα προσχωρήσουν με το «καλημέρα» στην περιφερειακή του παράταξη. Αν και λογικό το αίτημα του δημάρχου Γλυφάδας, γίνεται αντιληπτό πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει τέτοια διασφάλιση, από τη στιγμή που θα κόβονταν οι γέφυρες με τον Πατούλη.

Το δεύτερο αίτημα που ανέπτυξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώπιον του πρωθυπουργού ο κ. Παπανικολάου είχε να κάνει με τη δυνατότητα να επιλέξει το πρόσωπο που θα ηγηθεί της παράταξης που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια στον Δήμο Γλυφάδας. Επί της ουσίας ζήτησε από τον Μητσοτάκη να τον εξουσιοδοτήσει προκειμένου να δώσει το χρίσμα σε όποιον αυτός κρίνει ότι μπορεί να τον διαδεχτεί στον δημαρχιακό θώκο.

Το τρίτο και απολύτως αυτονόητο αίτημα που ανέπτυξε ο δήμαρχος Γλυφάδας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε να κάνει με την αναγκαία οικονομική στήριξη από την πλευρά του κόμματος. Με απλά λόγια, ζήτησε χρήματα που θα του διασφάλιζαν μια αξιόμαχη προεκλογική καμπάνια.