Υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της ΝΔ θα είναι τελικά ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνεται ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Χαρδαλιάς», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.


Η στήριξη στον Χαρδαλιά μετά το «πολιτικό διαζύγιο» Μητσοτάκη-Πατούλη

Σημειώνεται ότι η επίσημη ανακοίνωση έρχεται μετά την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να πάρει πολιτικό «διαζύγιο» με τον νυν περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, το ζεϊμπέκικο του οποίου αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα για τη ρήξη μαζί του.

Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο συσκέψεις, προτάσεις, επαφές και συνεννοήσεις, αποφασίστηκε τελικά ο υφυπουργός Άμυνας να είναι η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης για την Περιφέρεια Αττικής.

Μάλιστα, για να δώσουν και πανηγυρικό κλίμα στην υποψηφιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου, έδωσαν χθες το απόγευμα την εξής είδηση: «Ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, επέστρεψε από τα στρατόπεδα τα οποία επισκέφθηκε για να επιθεωρήσει τα συστήματα πυρασφάλειας και είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό επισημαίνουν ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς, που απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του κ. Μητσοτάκη, έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά μαζί του, πριν κλειδώσει η υποψηφιότητά του. Στην Πειραιώς, επισημαίνουν οι γνωρίζοντες, επικρατεί πολύ θετικό κλίμα υπέρ του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και έχει εξαιρετικές επαφές με τα στελέχη που ασχολούνται με τον χώρο.

Είχε προηγηθεί το πρωί του Σαββάτου ένα θρίλερ, καθώς οι πληροφορίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου από την Παρασκευή έπνεαν μένεα κατά του Γιώργου Πατούλη, αν και ο ίδιος έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη, οι πληροφορίες επέμεναν ότι αποτελεί παρελθόν για τη Νέα Δημοκρατία, όμως υπήρχαν φωνές που εξέφραζαν επιφυλάξεις αν είναι οριστικές οι αποφάσεις.

Οι επαφές του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, ενεργοποίησαν τις φήμες για αντικατάσταση Πατούλη ως υποψηφίου της ΝΔ. Η «άγονη» συνάντηση με τον δήμαρχο Γλυφάδας ενεργοποίησε ξανά τις πληροφορίες, δείχνοντας προς τον Νίκο Χαρδαλιά. Ο υφυπουργός θεωρείται «στρατιώτης» της παράταξης και δεν φαίνεται να δίστασε στιγμή, παρά το γεγονός ότι ενδιαφερόταν πρωτίστως να παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας. Πρόκειται για προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, που επαναφέρει στο προσκήνιο μια συζήτηση Μητσοτάκη-Χαρδαλιά πριν από 1,5 χρόνο. «Είναι επί της ουσίας μια υποψηφιότητα Μητσοτάκη», με δεδομένη τη διαχρονική εμπιστοσύνη που τρέφει στο πρόσωπο του υφυπουργού Άμυνας, ο οποίος δοκιμάστηκε με επιτυχία την πρώτη περίοδο της πανδημίας, όπου όλη η κυβέρνηση κινούνταν σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά και στη διαχείριση και άλλων κρίσεων.

Ο πρωθυπουργός, επισημαίνουν συνεργάτες του, εκτιμά ότι η Περιφέρεια Αττικής παίζει καθοριστικό παράγοντα στην καθημερινή διαβίωση των πολιτών, όπως και οι επιδόσεις της σε μια σειρά από θέματα, σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή χτύπησε την πόρτα της Μεσογείου και της χώρας μας. Χρειάζεται, συμπληρώνουν, στο τιμόνι της Περιφέρειας ένα πρόσωπο με αποφασιστικότητα και δεξιότητες που να μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά.

Σύμφωνα με τα parapolitika.gr, αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο υφυπουργός Άμυνας πέρασε την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου, έχοντας συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο. Πηγές από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι στη συνάντηση με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού αναλύθηκαν μια σειρά από διαδικαστικά θέματα, που απορρέουν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Και παρότι βολιδοσκοπήθηκε ο Γιώργος Παπανικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε από το πρωί του Σαββάτου επικοινωνήσει με τον Νίκο Χαρδαλιά για να του αναφέρει ότι είναι μία από τις κεντρικές, προσωπικές του επιλογές για το συγκεκριμένο πόστο.

Οι όροι του Γ. Παπανικολάου πάγωσαν κάθε συζήτηση

Από χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, φρόντισε να σταματήσει οποιοδήποτε σενάριο για υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι η συνάντησή του το Σάββατο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγική.

Το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, αποκαλύπτει και την εξέλιξη της συζήτησης. Πληροφορίες που αποκάλυψαν τα Parapolitika.gr επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Παπανικολάου έθεσε τρεις προϋποθέσεις προς τον πρωθυπουργό, ανεβάζοντας τον πήχυ τόσο ψηλά, ώστε να περάσει από κάτω. Η πρώτη προϋπόθεση ακούγεται μάλλον ανεδαφική, αφού ζήτησε διασφαλίσεις ότι ο Γιώργος Πατούλης δεν θα είναι αντάρτης υποψήφιος και ότι οι περισσότεροι εκ των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων θα προσχωρήσουν στην επίσημη περιφερειακή παράταξη που θα στηρίξει η ΝΔ. Ζήτησε ακόμη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον διάδοχό του στον Δήμο Γλυφάδας, θέτοντας ουσιαστικά θέμα λευκής επιταγής για την επιλογή του. Το τρίτο αίτημα είναι και το πιο αυτονόητο, καθώς αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για μια «δυνατή» προεκλογική καμπάνια. Από το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Παπανικολάου, παρότι αυτοδιοικητικά στελέχη σημείωναν ότι δημιουργεί αίσθηση αν όντως ετέθησαν όροι από έναν δήμαρχο στον πρωθυπουργό της χώρας σε πρόταση αναβάθμισής του.

Πληροφορίες επιμένουν ότι ο δήμαρχος Γλυφάδας ουσιαστικά δεν επιθυμούσε να μπει στην εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς μεσολαβεί πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έως τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Ο Γιώργος Παπανικολάου πάντως με ανάρτησή του στο Facebook χθες το μεσημέρι έκλεισε τελείως το ζήτημα και την όποια φιλολογία, ανακοινώνοντας την εκ νέου υποψηφιότητά του για τον Δήμο Γλυφάδας: «Με όλη μου την αγάπη. Για την πόλη μας και για τους ανθρώπους της. Για όσα ζήσαμε. Για όλα αυτά που πετύχαμε. Γι' αυτά που έρχονται. Λαμβάνω την τιμή να θέσω στην κρίση σας την υποψηφιότητά μου για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ως επικεφαλής του συνδυασμού “Η Γλυφάδα μας”. Τα καλύτερα είναι μπροστά», γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.