Δύο κοινές επιλογές με το ΠΑΣΟΚ μετράει -μέχρι αυτή την ώρα- ο ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ το μείζον πρόβλημα αντιπροσώπευσης, που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τοπικές κοινωνίες, όσο κυλάνε οι μέρες γίνεται όλο και πιο ορατό.

Μετά το «ναι» στη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία στηρίχθηκε αρχικά από τη Χαριλάου Τρικούπη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει στη Θεσσαλία τον πανεπιστημιακό Δημήτρη Κουρέτα ως υποψήφιο περιφερειάρχη, τον οποίο πρώτα έσπευσε να αγκαλιάσει το ΠΑΣΟΚ.

Ο Δ. Κουρέτας είναι καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 1990 έως το 1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης και έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η αναζήτηση ισχυρής υποψηφιότητας για τον Δήμο της Αθήνας, στο ΠΑΣΟΚ καταλήγουν στον Χάρη Δούκα.

Κοντά στον πρόεδρο

Πρόκειται για πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα ενεργειακής και κλιματικής κρίσης και σε γενικές γραμμές θεωρείται μια αξιοσημείωτη πρόταση απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, ανήκει, δηλαδή, στη νέα γενιά των στελεχών.

Είναι μηχανολόγος μηχανικός, καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και σε ακαδημαϊκό επίπεδο έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου επικρατεί μάλλον αμηχανία από την αδυναμία εξεύρεσης ενός προσώπου ευρείας αναγνώρισης.

Σε αυτό το κλίμα, επανήλθε το όνομα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, που είχε εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, τον περασμένο Απρίλιο, πριν από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Τις προθέσεις του μπασκετμπολίστα θα βολιδοσκοπήσουν σε συνάντηση που θα έχουν πιθανότατα σήμερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, μεταξύ των οποίων η Μάγκυ Δούση, ο Πάνος Ρήγας, η Κατερίνα Κνήτου και ο Νίκος Φίλης, το όνομα του οποίου βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνα που ακούγονται ως πιθανοί υποψήφιοι.

Λύση στο αδιέξοδο

Ο μπασκετμπολίστας θα ήταν μια κάποια λύση στο αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου του γεγονότος ότι τα ονόματα, τα οποία έως τώρα έχουν ακουστεί, αντικειμενικά θεωρούνται αδύναμα για να κοντράρουν τον νυν δήμαρχο. Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Φίλης, Όλγα Μπαλαούρα και Κώστας Τσουκαλάς θα είναι πολύ δύσκολο να σταθούν σε έναν δήμο που παραδοσιακά κινείται σε πιο συντηρητικούς δρόμους.

Όσον αφορά τον κ. Τσουκαλά, με ανάρτησή του δηλώνει μεν «παρών», κάνοντας λόγο για μια «τιμητική πρόταση» που του έγινε από τον Διονύση Τεμπονέρα, διευκρινίζει όμως πως δεν θα μπει σε εσωκομματικές διενέξεις και δεν τίθεται αντιπαραθετικά με άλλες «συντροφικές» υποψηφιότητες και κομματικούς συσχετισμούς.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή.