«Κοινός τόπος των τοποθετήσεων στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που ηττήθηκε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, είναι εδώ, ίδιος, απλά με άλλο περιτύλιγμα», αναφέρθηκε -μετά την άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη- στην ενημέρωση του κόμματος προς τους δημοσιογράφους. Επίσημη αιτία για τη σύγκληση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, ήταν η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη με παρεμβάσεις στη Βουλή για το επόμενο δίμηνο.

Διαβάστε ακόμα: ΠΑΣΟΚ: Τύμπανα πολέμου, η συνεννόηση Ανδρουλάκη και Κασσελάκη δεν κράτησε πολύ

ΠΑΣΟΚ: Στο επίκεντρο το «φαινόμενο» Κασσελάκης

Ουσιαστικός λόγος όμως δεν ήταν άλλος, από το «φαινόμενο» Κασσελάκη στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ. Απόδειξη, οι τοποθετήσεις βουλευτών, όπως του Παύλου Χρηστίδη και του Στέφανου Παραστατίδη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που είχαν στο επίκεντρό τους το πώς πρέπει να τοποθετούνται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όταν σχολιάζουν τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ.

Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση Ανδρουλάκη προς τους βουλευτές, στην οποία σημείωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε μήνυμα ανανέωσης, καθώς στηρίζεται από τον Νίκο Παππά, που καταδικάστηκε με 13-0 από τη Δικαιοσύνη, και τον Παύλο Πολάκη. Μάλιστα ο εκνευρισμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, για την προβολή Κασσελάκη, βγήκε καθαρά στη συνεδρίαση με πυρά κατά των ΜΜΕ και αναφορές περί αποκλεισμού του κόμματος από οργανωμένα συμφέροντα που το «χτυπούν».

Διαβάστε ακόμα: ΠΑΣΟΚ: Η συνεδρίαση της ΚΟ που εξελίχθηκε σε “σεμινάριο” διαχείρισης Κασσελάκη

ΠΑΣΟΚ: Διαχείριση του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Προκειμένου να νιώσουν πιο ασφαλείς όσοι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για επικοινωνιακή αδράνεια του κόμματος, την οποία χρέωναν και στον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη, η άτυπη συνεδρίαση πήρε χαρακτηριστικά σεμιναρίου διαχείρισης της περίπτωσης Κασσελάκη.

Τη «γραμμή» περί ΜΜΕ, που δεν μεταδίδουν τις συνεντεύξεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ευθύνονται για τη μονοθεματική προβολή Κασσελάκη, δεν φαίνεται να ασπάζεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που πρότεινε δραστικές λύσεις. «Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ που δεν κάλυψαν τη συνέντευξη, αυτό αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους: Με την κατά μέτωπο επίθεση ή δίνοντας κάποιες ειδήσεις που δεν θα μπορούσε κανείς να αποκρύψει, ή δημιουργώντας δυνατά social media, όπως ο Κασσελάκης» τόνισε.

Διαβάστε ακόμα: ''Συναγερμός'' στο ΠΑΣΟΚ για τον Κασσελάκη: Η στάση αναμονής και οι συζητήσεις στην Τρικούπη που δείχνουν την ανησυχία

ΠΑΣΟΚ: Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων

Σε σχέση με τις επιδόσεις του κόμματος, η ενημέρωση προς τους βουλευτές ανέφερε πως η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι καλή και ότι αργά και σταθερά μειώνεται η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη βάση η εισήγηση προς όλους ήταν να μην υπάρξουν πολιτικές συμπεριφορές που θα επιδεικνύουν στοιχεία αλαζονείας. Λίγο αργότερα όμως από τη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάστηκε η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24, όπου το 12,3% στην εκτίμηση ψήφου έκανε στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σημειώνουν ότι ουσιαστικά το κόμμα, παρά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, την αποχώρηση Τσίπρα και την εσωστρέφεια στην αξιωματική αντιπολίτευση, ουσιαστικά έμεινε στάσιμο.

Κριτική έγινε και για τη μετάθεση του στόχου να γίνει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα όχι στις ευρωεκλογές, όπως είχε αρχικά εκφραστεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά στις εθνικές εκλογές, με βουλευτές να σημειώνουν ότι η προσέγγιση αυτή δεν κινητοποιεί τις δυνάμεις του κόμματος στο 100%. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι δεν υπάρχει ακόμα κείμενο συμπερασμάτων για το αποτέλεσμα μετά τις διπλές βουλευτικές εκλογές. Ακριβώς αυτές οι αγωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση, που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ώριμο φρούτο που πέφτει για να αντικατασταθεί, μετά την έλευση Κασσελάκη στο πολιτικό σκηνικό έχει ηττηθεί και αντικατασταθεί από έναν συναγερμό για αλλαγές.

ΠΑΣΟΚ: Πού θα στοχεύουν τα πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Η αντεπίθεση του κόμματος έχει κλειδώσει σε δύο επίπεδα, αυτό της στοχευμένης επικοινωνίας και της δράσης των στελεχών του πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές. Από τη Χαριλάου Τρικούπη έχει ανάψει το πράσινο φως να χτυπιούνται δύο βασικά πρόσωπα από την ηγετική ομάδα Κασσελάκη: ο Νίκος Παππάς, που τονίζεται ότι έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, και ο Παύλος Πολάκης, για τη συνολική του συμπεριφορά. Με τον τρόπο αυτό στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να δείξουν ότι δεν υπάρχει ανανέωση ουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο αλλαγή «περιτυλίγματος». Στο επίκεντρο της κριτικής θα βρίσκονται την ίδια ώρα και οι θέσεις Κασσελάκη για κύρια θέματα της πολιτικής και ιδιαίτερα τα εθνικά, μετά τις αναφορές του περί «κρατιδίου», όταν μιλούσε για τα Κατεχόμενα, αλλά και την πρόταση για τη δημιουργία αμιγώς επαγγελματικού στρατού.

Στο πεδίο της δράσης αποφασίστηκε να εστιάσουν όλες οι δυνάμεις του κόμματος σε τέσσερα πεδία: την Πολιτική Προστασία, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, την κοινωνική κατοικία, για την οποία θα κάνει σχετική ερώτηση ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης στον πρωθυπουργό, την Υγεία, ειδικά για τις συνθήκες στα νοσοκομεία των νησιών, και τα αγροτικά θέματα, μετά το πλήγμα που δέχθηκε η Θεσσαλία.

ΠΑΣΟΚ: Refresh στη λειτουργία του κόμματος

Στόχος αυτής της συνταγής είναι ένα refresh στη λειτουργία και την εικόνα του κόμματος, προκειμένου όχι μόνο να κρατηθούν οι ήδη υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά και για να προβληθεί ως η σοβαρή ενναλακτική επιλογή για τους ψηφοφόρους του προοδευτικού χώρου. Πίσω από τη στρατηγική αυτή κρύβεται η τάση προσέγγισης απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν επιθυμούσαν την επικράτηση Κασσελάκη. «Θα απευθυνθούμε στον κόσμο της έλλογης Αριστεράς, δίνοντάς του το μήνυμα ότι υπάρχει πραγματικά προοδευτική πρόταση εξουσίας», τονίζει στέλεχος της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ανοιγμα σε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρηθεί και στο επίπεδο των κινημάτων, ειδικά από εργασιακούς χώρους.

Με το μπρα ντε φερ για την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς να κρίνεται στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωεκλογές, στο ΠΑΣΟΚ ενεργοποιήθηκαν και μετά τον πρώτο εκνευρισμό οργανώνονται. Ο νικητής θα κριθεί από τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς θα είναι καθοριστικά. Το βέβαιο είναι ότι ο Κασσελάκης λειτούργησε σαν ένα «ηλεκτροσόκ».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής