Επιμένει στη λογική των δύο κρατών ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: Στην Κύπρο «υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο κράτη», τόνισε, αποδεχόμενος πρώτη φορά τόσο ευκρινώς ότι η θέση αυτή δεν βρίσκει διεθνή ανταπόκριση.

Παρότι αμετακίνητος στη θέση αυτή για το Κυπριακό, αναφέρθηκε «στη σημασία της πολυδιάστατης και εντατικής συνεργασίας των κοινοτήτων, παρά τις διαφωνίες που υφίστανται στο κυπριακό ζήτημα» και απέρριψε την κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, όσο και την ιδέα ενεργότερης εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ προαναγγέλλει και άλλα «βήματα» στο Βαρώσι.

Υποστήριξε δε ότι αυτός είναι ο εισηγητής «της νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, με την οποία η Τουρκία συμφώνησε», προσθέτοντας: «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι έπειτα από 50 χρόνια οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν μια ομοσπονδιακή συμφωνία στη βάση της ισότητας. Σε ένα περιβάλλον όπου οι Ελληνοκύπριοι είναι η πλειοψηφία, οι Τουρκοκύπριοι θα παρασύρονταν σε ένα άγνωστο μέλλον».

Το σχόλιο του Λετυμπιώτη

«Το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις» ήταν το σχόλιο του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Κ. Λετυμπιώτη, για τις αναφορές του Ερσίν Τατάρ. «Εμείς θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, να συμβάλλουμε θετικά στην καλλιέργεια θετικού κλίματος, να προωθούμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς μας. Στόχος, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας γι’ αυτό», κατέληξε.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή.