Η τελευταία συνεκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το νεότευκτο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Gerald Ford», στο πρώτο επίσημο ταξίδι του στη Μεσόγειο, έκανε σαφή προς κάθε κατεύθυνση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη νέα ισχυρή σχέση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Αμερικής.

Με τα πρόσφατα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία και την αναδιάταξη των σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία, οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πεδίο η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ο απαραίτητος σύμμαχος στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και το επισημοποιούν με την αναμενόμενη επέκταση-ανανέωση της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ενταγμένη στη στρατηγική αυτή ήταν η κίνηση της Αμερικανίδας βουλευτού Γκρέις Μενγκ, η οποία κατέθεσε νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο οποία εμπεριέχεται η τροπολογία για την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, δείχνοντας με τον πιο θετικό τρόπο το ενδεχόμενο της περαιτέρω επέκτασης και της διεύρυνσης της επικαιροποιημένης το 2022 αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Αυτή η ελληνοαμερικανική συμφωνία αποτελεί ακόμη ένα βήμα ενδυνάμωσης των συμμαχιών της χώρας μας. Από το 1990 μέχρι σήμερα, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τολμήσει να υπογράψει οκταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη βάση τη Σούδας, τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε σύναπταν ετήσιες ανανεώσεις. Τι σημαίνει όμως η ανανέωση και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ αποκτούν μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε τέσσερα στρατηγικά σημεία της χώρας: Λάρισα, Σούδα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη. Η παρουσία των ΗΠΑ σε όλες αυτές τις περιοχές, που αποτελούν και βάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θωρακίζει τη χώρα μας από εχθρικές επιβουλές.


Επένδυση

Οι ΗΠΑ θα επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε όλες αυτές τις περιοχές, έχοντας ήδη ξεκινήσει από τη βάση της Σούδας. Στη Λάρισα υπάρχει μόνιμη εγκατάσταση μαχητικών και αεροσκαφών εναέριου εφοδιασμού και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ήδη το διαμετακομιστικό κέντρο των αμερικανικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τις στρατιωτικές αλλά και τις γεωπολιτικές δυνατότητες της χώρας και σκέφτονται να επεκτείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Διαφαίνεται πλέον ότι τα ελληνικά νησιά θα αποτελέσουν βάσεις και χώρους άσκησης των αμερικανικών δυνάμεων από τα Δαρδανέλλια μέχρι τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζοντας την αμυντική παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφός τους.

Η διοίκηση Μπάιντεν, εκτός από τη Ρωσία, έχει «στοχοποιήσει» και την Κίνα, γεγονός που σημαίνει ότι για τα επόμενα χρόνια η Μαύρη Θάλασσα και η Μεσόγειος θα μετατραπούν σε αεροναυτικά πεδία του 6ου Στόλου, με ιδιαίτερο επιχειρησιακό ενδιαφέρον. Για τους Αμερικανούς η Ελλάδα γεωγραφικά βρίσκεται σε κομβικό σημείο σε σχέση με τη Μαύρη Θάλασσα και το Σουέζ. Έτσι δίνουν μεγάλη σημασία στον ελληνικό χώρο και το Αιγαίο και γι’ αυτό εξετάζουν σημεία του ελληνικού χώρου, όπου μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Η βάση της Σούδας εκσυγχρονίζεται και θα επεκταθεί. Ήδη η βάση της Λάρισας φιλοξενεί αμερικανικά drones. Τα drones θα μπορούν να συνεργάζονται με τα ελληνικά F-16 και να διασυνδέονται με όλα τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement, συνοπτικά MDCA) αναμένεται να περιλάβει ακόμα δύο νέες τοποθεσίες: μία επιπλέον στον Έβρο εκτός από την Αλεξανδρούπολη και μία επίσης στην Ξάνθη.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», επίκειται και αναβάθμιση του λιμένος της Καβάλας για να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τις μεταφορές στρατιωτικού υλικού.

Φαίνεται ότι τελικά θα ευοδωθούν οι παλαιές προσπάθειες των επιτελών του Πενταγώνου, καθώς αναμένεται ότι η καινούργια αμερικανική βάση θα γίνει στη Σκύρο, που αποτελεί την πιο νευραλγική τοποθεσία του Αρχιπελάγους. Όποιος βρίσκεται στρατιωτικά επί της Σκύρου μπορεί να ελέγχει ολόκληρο τον χώρο από τα Στενά των Δαρδανελλίων μέχρι τη διώρυγα του Σουέζ…


Κοινές ασκήσεις

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ δηλώνουν πλέον εμπράκτως πως θα κάνουν κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα. Η πρόταση δεν έχει αστερίσκους, δεν έχει εξαιρέσεις. Αμερικανικά μαχητικά και πολεμικά πλοία θα βρίσκονται παντού, από το Καστελλόριζο μέχρι τη Λήμνο. Θα συνεκπαιδεύονται μαζί με τα ελληνικά μαχητικά φυσικά και με τις μονάδες των ακριτικών μας νησιών.

Οι ΗΠΑ, με αυτόν τον εύσχημο τρόπο, προφανώς σκόπιμα, αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχει αποστρατιωτικοποιημένο κομμάτι της χώρας, καταρρίπτοντας τις όποιες θέσεις τις Άγκυρας πάνω στο θέμα.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς τη στρατιωτική επέκτασή τους στη Θράκη λόγω στρατηγικού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, ότι στη νέα συμφωνία θα υπάρχει και ένα πολιτικό σκέλος. Αυτό θα αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο πλέον παρουσιάζεται η θέση της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όλα αυτά προοιωνίζονται έναν αναβαθμισμένο ρόλο για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, μέσα φυσικά από τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή