Νέα διάσταση στο μέτωπο της στήριξης των πολιτών σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας θα επιδιώξει να δώσει η κυβέρνηση εντός της παρούσας τετραετίας, με τον πρωθυπουργό να ανάγει τη συγκεκριμένη πρόκληση σε ένα από τα κορυφαία προσωπικά του στοιχήματα. Εξάλλου, πέραν των πάγιων δεσμεύσεων για βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας και Aσφάλειας, τις οποίες ο ίδιος έχει περιγράψει πριν ακόμη από την προεκλογική περίοδο ως κεντρικές προτεραιότητες της διακυβέρνησής του, οι διαρκείς διεθνείς κρίσεις που επηρεάζουν άμεσα κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας και οι συνεπακόλουθοι μετασχηματισμοί στον τομέα των εργασιακών συνθηκών τοποθετούν στην εξίσωση της διακυβέρνησης της χώρας μια σειρά από σημαντικά διακυβεύματα, τα οποία είναι βέβαιο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταστούν ιδιαιτέρως πολύπλοκα και πολύπλευρα.

Πρόκειται άλλωστε για θέματα που αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, εδώ και αρκετό καιρό, συζητήθηκαν εντόνως πριν από τις εθνικές εκλογές ως βασικά σημεία προβληματισμού των πολιτών και μοιραία θα συνιστούν ένα μόνιμο crash test για το κυβερνητικό σχήμα, με τα περιθώρια χρόνου και αντοχής να είναι συγκεκριμένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η παράμετρος αυτή θα καταλάβει σημαντικό μέρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην επικείμενη ΔΕΘ και θα παρουσιαστεί ως στοιχείο απολύτως αλληλένδετο με την ανάπτυξη και τις θετικές της συνέπειες στην κοινωνία. «Ο Μητσοτάκης ανέλυσε εκτενώς προεκλογικά τις προθέσεις του. Μαζί με τη βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών, των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας και των παρεχόμενων κρατικών υπηρεσιών, θα πρέπει να κερδίζεται κάθε μάχη που προκύπτει με φόντο την επένδυση ορισμένων στην αισχροκέρδεια και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Τώρα, θα αναλύσει ακόμη περισσότερο τις σχετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου, τον μηχανισμό προσαρμογής τους ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θα υπάρχουν, αλλά και την αυστηροποίηση ελέγχων και διαδικασιών. Εξάλλου, χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, τα υπόλοιπα είτε δεν θα έχουν νόημα είτε θα έχουν ελλιπή αντίκτυπο», τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, αποτυπώνοντας το στίγμα των επόμενων κυβερνητικών ενεργειών και των μηνυμάτων που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Μια πρώτη γεύση του πλέγματος των αντίστοιχων δράσεων, που θα έρθουν ως συνέχεια της πρώτης τετραετίας, με τις όποιες διαφοροποιήσεις θα επιφέρει το νέο περιβάλλον, καθώς και η εμπειρία της προηγούμενης διετίας, έχει δοθεί ήδη με το «σαφάρι» που ξεκίνησαν μέσα στο καλοκαίρι τα συναρμόδια υπουργεία για τον εντοπισμό παραβάσεων στο κομμάτι τόσο της εργασιακής νομοθεσίας όσο σε αυτό της λειτουργίας της αγοράς. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα υψηλά πρόστιμα που επεβλήθησαν σε οικονομικούς κολοσσούς για τα εγχώρια δεδομένα, όπως οι μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών ειδών (από το υπουργείο Ανάπτυξης) για το θέμα των πλασματικών εκπτώσεων, αλλά και οι πλέον γνωστές εταιρείες υπηρεσιών delivery, όπου διαπιστώθηκε κατόπιν ελέγχων του υπουργείου Εργασίας ότι παραβίαζαν το ωράριο εν μέσω του πρόσφατου καύσωνα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των διανομέων.

Ο παράγοντας της ακρίβειας

Και μπορεί το καλοκαίρι παραδοσιακά να προσφέρεται για τέτοιου είδους παρασπονδίες από συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ωστόσο ενόψει του παράγοντα της ακρίβειας, που με βάση τις προβλέψεις θα συνεχιστεί και τον επόμενο χειμώνα, αλλά και της ανάγκης υλοποίησης των δεσμεύσεων Μητσοτάκη για προστασία των εργαζομένων και διαρκή αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος στη χώρα, δεδομένων και των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει ή έχουν δρομολογήσει σημαντικοί παγκοσμίως οικονομικοί παίκτες την προηγούμενη τετραετία, οι παρεμβάσεις του κράτους σε αυτούς τους τομείς της καταπολέμησης της αισχροκέρδειας και των εργασιακών αυθαιρεσιών στόχος είναι να αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Στην προοπτική αυτή, οι έλεγχοι θα γίνονται όλο και πιο εντατικοί, μιας και πρόκειται για το κλειδί της επίτευξης των κυβερνητικών στόχων, με την πιθανή εμπλοκή επιπρόσθετων υπηρεσιακών παραγόντων και Αρχών στο εγχείρημα. Θα εξεταστεί το σενάριο ακόμη μεγαλύτερων προστίμων και νομικών συνεπειών, ενώ τα αποτελέσματα που θα παρουσιάζουν οι επικεφαλής των αρμόδιων χαρτοφυλακίων θα περνούν καθημερινά από το «κόσκινο» του Μαξίμου και δη από τον υπουργό Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσο, ο οποίος θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί τους. Τελικός κριτής και βασική πηγή λήψης διορθωτικών αποφάσεων δεν θα είναι φυσικά άλλος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/8