Για να συνδυάσεις το «σκληρό ροκ» (αγαπημένη φράση του Κώστα Λαλιώτη) της αντιδεξιάς στρατηγικής με το «βαλς» της προγραμματικής και ήπιας αντιπολίτευσης, απαιτούνται πολύ λεπτές ισορροπίες… Αυτές, όπως όλα δείχνουν, αναζητεί για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα πρώτα δείγματα γραφής έκαναν σαφή την αναζήτηση αυτή: από τη μια, καταψήφισε επί της αρχής το οικονομικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση με σκληρή κριτική και, από την άλλη, ψήφισε όλα τα θετικά μέτρα, δηλαδή εκείνα που έφερναν αυξήσεις. Η δυσκολία στη σύνθεση του παζλ διαφάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, πριν από το νομοσχέδιο, με δύο διαφορετικές σχολές σκέψης να συγκρούονται μέχρι να βρεθεί το σημείο ισορροπίας.

Από τη μια πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης, που ήθελε να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ πίεζε να καταψηφιστεί ακόμα και αυτό που αφορούσε την ψήφο των αποδήμων, σε μια λογική μετωπικής σύγκρουσης με τη Ν.Δ. Από την άλλη, η βουλευτής του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, που σήκωσε το γάντι, τονίζοντας ότι διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τα θετικά μέτρα, ακόμα και αν διαφωνεί, όπως και κάθε διευκόλυνση για την ψήφο των αποδήμων.

Με αρκετούς να ανησυχούν για μεγάλο επικοινωνιακό πλήγμα στο κόμμα, τελικά ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους αποδήμους, όπως είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ και το 2021, ενώ παράλληλα ψηφίστηκαν όλες οι αυξήσεις αλλά και τα Ρass που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι καταψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αναζήτηση ισορροπιών, μεταξύ αντιδεξιάς αντιπολίτευσης και εκσυγχρονιστικού στίγματος, θα ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Ακόμα ένα κρίσιμο στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και την ηγετική ομάδα του κόμματός του είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, και ειδικά η μάχη στον δήμο της Αθήνας.

Σε αυτές τις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ, μέσω των «χρισμάτων», επιθυμεί να αποφύγει κάθε σύγχυση περί κοινών μετώπων με τον ΣΥΡΙΖΑ και απέρριψε κάθε σενάριο αναζήτησης υποψηφίων από κοινού, με στόχο να καταγραφεί η επικράτησή του στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ώστε, μετά τις αυτοδιοικητικές, οι ευρωεκλογές να γίνουν ο «βατήρας» για να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το δήμο της Αθήνας, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Τον καθηγητή του ΕΜΠ και τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα. Με έναν νέο υποψήφιο από τη γενιά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίζει τα ρέστα του, ώστε το κόμμα να κρατήσει το υψηλό ποσοστό που είχε καταγράψει ο συνδυασμός του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος είχε αγγίξει το 13% στον δήμο της Αθήνας.

Μέσω Γερουλάνου


Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να στελεχώσουν τον συνδυασμό του με τους υποψηφίους που είχε στο πλευρό του ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ παράλληλα ξεκινά μια καμπάνια με πρόσωπα του πολιτισμού που θα υποστηρίξουν δημόσια την υποψηφιότητά του. Το στοίχημα, ωστόσο, δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές κατέγραψε στην Α’ Αθήνας μόλις 6,86%. Και από το μέτωπο του δήμου της Αθήνας, το ΠΑΣΟΚ πέρασε σε αυτό της Περιφέρειας Αττικής, όπου το χρίσμα δόθηκε στον Γιάννη Σγουρό. Οι μετακινήσεις όμως υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη, παρά το γεγονός ότι το κόμμα τους στηρίζει τον συνδυασμό Σγουρού, έφεραν έντονες αναταράξεις. Η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή του Νίκου Σαργκάνη, που, αν και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αδιαφόρησε για τις επιλογές του κόμματος με το οποίο ήταν υποψήφιος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υποβαθμίζουν το ζήτημα των μετακινήσεων, λέγοντας ότι η Αυτοδιοίκηση διέπεται από ένα πιο χαλαρό πλαίσιο, αποφεύγουν την οποιαδήποτε σχετική δήλωση και πόσω μάλλον τη διαγραφή στελεχών που παρέκαμψαν τη γραμμή του κόμματος και, μάλιστα, δηλώνουν ότι δεν είναι αρνητικοί στην επιστροφή όσων επέλεξαν Πατούλη στον συνδυασμό Σγουρού μετά την απόσυρση του πρώτου από την κούρσα των εκλογών. Η χαλαρή αυτή προσέγγιση, ωστόσο, στο στρατηγείο του ΠΑΣΟΚ δεν επικρατεί και στο στρατόπεδο Σγουρού, όπου οι πασοκογενείς που έδωσαν τα χέρια με τον Γιώργο Πατούλη χαρακτηρίζονται «ανεπιθύμητα» πρόσωπα και κλείνουν τις πόρτες. Δυσκολίες αντιμετωπίζονται και στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου και Θράκης, όπου ακόμη αναζητούνται υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ. Εξαίρεση η Βάσω Χοχλάκα, που μετά τις βουλευτικές εκλογές δίνει τη μάχη και των αυτοδιοικητικών ως υποψήφια περιφερειάρχης με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στο Βόρειο Αιγαίο. Σκακιέρα για γερά νεύρα και λεπτές ισορροπίες οι αυτοδιοικητικές εκλογές για το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά» της 5ης Αυγούστου.