Με το ατού που προκύπτει από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και με στόχο να αναδείξει τον οδικό χάρτη της επόμενης τετραετίας με επίκεντρο τις γενναίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ταυτόχρονη στήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το επίσημο έναυσμα για την εκκίνηση της νέας πορείας της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης και αυτοπεποίθησης.

Άλλωστε, μία μέρα πριν από τα εγκαίνια της Έκθεσης ο καναδικός οίκος DBRS αναμένεται να δώσει την αξιολόγηση για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να βρίσκεται προ των πυλών, κλείνοντας και συμβολικά τον κύκλο της οικονομικής κρίσης, στον οποίον εισήλθε πριν από 13 χρόνια και εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο ανάπτυξης για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Τα μέτωπα

Η φετινή ΔΕΘ αποτελεί το πρώτο μεγάλο πολιτικό ραντεβού, έπειτα από το κρίσιμο πρώτο δίμηνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλά μέτωπα.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου, αλλά και οι εσωτερικής φύσεως κρίσεις, με την παραίτηση του Νότη Μηταράκη και την άρση της υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος στην υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής, έδειξαν πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να επιδείξει ανοχή σε συμπεριφορές που ξεπερνούν τις «κόκκινες γραμμές» και απογοητεύουν την κοινή γνώμη, μετά τη διπλή ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εθνικές κάλπες.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος για δραστικές παρεμβάσεις στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών, μετά και τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ύστερα από την επίθεση των Κροατών χούλιγκαν και τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ

Το βλέμμα των συνεργατών του πρωθυπουργού παραμένει στραμμένο στη ΔΕΘ, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, για την οποία τα κυβερνητικά στελέχη περί τα τέλη του Αυγούστου θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους, με στόχο να καταρτιστεί ο σχεδιασμός για τα επόμενα κυβερνητικά βήματα.

Στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα βρεθεί η αντιμετώπιση της ακρίβειας, με κύρια στόχευση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο από τις ανατιμήσεις. 

Νέα εποχή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη θα επιδιώξει να δώσει το έναυσμα για την εκκίνηση της πορείας της χώρας στη νέα εποχή που έχει προαναγγείλει προεκλογικά, επιδιώκοντας να ενισχύσει το μήνυμα ότι κατά τη δεύτερη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου θα πολεμήσει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, με έμφαση στους ευάλωτους και στα αδύναμα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο ενόψει της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, εξετάζει την παράταση του «Market pass» μέχρι το τέλος του έτους, την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης, την αναπροσαρμογή στο πλαίσιο ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πιθανή είναι ακόμη η εξαγγελία για νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς της τάξης των 200-300 ευρώ για τους συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους το 2024, αλλά και μια νέα επιταγή ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κοντά στα Χριστούγεννα.

Αυτό που διαμηνύουν στελέχη της κυβέρνησης είναι ότι «θα δίνουμε αυτά που έχουμε», προμηνύοντας ότι το πλέγμα μέτρων θα είναι λελογισμένο και θα κινηθεί προσεκτικά στο επίπεδο που υπαγορεύει το δημοσιονομικό πλαίσιο, αποκλείοντας έτσι οριζόντιες παροχές.

Την ίδια ώρα, από το κυβερνητικό επιτελείο εκπέμπεται το μήνυμα ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά και φαινόμενα εργασιακών αυθαιρεσιών, με στόχο την προστασία καταναλωτών και εργαζομένων. 

Πλαφόν

Στο μέτωπο της ακρίβειας πάντως ήδη δίνεται το στίγμα ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, να υπογράφει την περασμένη Πέμπτη απόφαση για την επέκταση του ανώτατου μεικτού περιθωρίου κέρδους σε σχολικά είδη και θερμοσίφωνες.

Πρόκειται για συνολικά 10 κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στην περίμετρο ισχύος του άρθρου 54 Νόμου 5045/2023 και είναι αναλυτικά οι εξής: σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μολύβια, μαρκαδόροι, στυλοί, γόμες, ξύστρες, διαβήτες/χάρακες και προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως (θερμοσίφωνες, λέβητες και τα αντίστοιχα).

Τα μέτρα στήριξης που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Βελλίδειου θα είναι ρεαλιστικά και κοστολογημένα και θα απλώνονται σε ορίζοντα τετραετίας, με βασική στόχευση τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Άλλωστε, όπως και κατά την πρώτη θητεία του Κ. Μητσοτάκη, το Μαξίμου αναμένεται να επενδύσει στο αξιόπιστο προφίλ που έχει χτίσει η κυβέρνηση, με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να κατευθύνονται στο πλαίσιο το γενικότερου μηνύματος «το είπαμε, το κάναμε», με στόχο να ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με τους πολίτες, που οδήγησε στη διπλή εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Κεντρική προτεραιότητα και βασική προεκλογική δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη αποτελεί η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, ενώ στον στόχο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών εντάσσονται οι μεταρρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη μετατροπή του κράτους σε περισσότερο φιλικό για τον πολίτη. Θέμα το οποίο θα τεθεί στην ατζέντα τούς προσεχείς μήνες με σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται το φθινόπωρο να καταθέσει το νομοσχέδιο για τη λειτουργία παραρτημάτων αναγνωρισμένων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες συνταγματικές δυνατότητες, στη βάση του άρθρου 28 του Συντάγματος, έχοντας ήδη ανοίξει τον διάλογο για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Γενναίες μεταρρυθμίσεις αναμένονται στη Δικαιοσύνη, με το υπουργείο να ετοιμάζει παρεμβάσεις που αφορούν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με στόχο να επιταχυνθεί ο ρυθμός της απονομής Δικαιοσύνης και παράλληλα να αποτραπεί η δικομανία.

Αύξηση μισθών

Με το «καλημέρα» η κυβέρνηση έκανε πράξη το 50% των προεκλογικών της δεσμεύσεων, που περιλαμβάνονται στο οικονομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή, και μεταξύ άλλων προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του στενού δημόσιου τομέα, αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τη θέσπιση του «Youth pass» ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών.

Πρόκειται ουσιαστικά για δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντός της τετραετίας 2024-2027, και επιπλέον 385 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος, πέραν της επέκτασης κατά 375 εκατομμυρίων ευρώ των δανείων του προγράμματος «Σπίτι μου», με την κυβέρνηση να δείχνει πολύ νωρίς τις προθέσεις της για στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και της νέας γενιάς.

Το γεγονός ότι η επικείμενη ΔΕΘ βρίσκεται χρονικά πολύ κοντά στις εθνικές εκλογές και το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι «φρέσκο», η παρουσία του πρωθυπουργού στην Έκθεση θα εστιάσει στην εξειδίκευση των θετικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και στις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας, ωστόσο δεν αποκλείονται εκπλήξεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και νέους.

Η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις, που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με τα υπουργεία να ετοιμάζουν σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για το προσεχές φθινόπωρο.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο, με την κυβέρνηση να έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα χαριστεί σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Παράλληλα, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η μισθολογική αναβάθμιση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με στόχο να αυξηθεί ο μέσος μισθός κατά 25% στην τετραετία 2023-2027. Επί της ουσίας, να ανέλθει στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός μέσα στην τετραετία και στα 950 ευρώ ο κατώτατος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή