Τα κρίσιµα µέτωπα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση τους επόµενους µήνες, µε αφετηρία την οµιλία του πρωθυπουργού από το εµβληµατικό βήµα στη ∆ΕΘ, βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασµού, ενώ σειρά παρεµβάσεων και πρωτοβουλιών αναµένονται το επόµενο διάστηµα, µε έµφαση στα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι πολίτες στην καθηµερινότητά τους.

Τα επιχειρησιακά ατοπήµατα στην υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας έφεραν στο προσκήνιο τις παθογένειες της ΕΛ.ΑΣ., θέτοντας ψηλά στην ατζέντα του Μαξίµου τον τοµέα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Το δύσκολο  έργο αναλαµβάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόµου, ο οποίος για την υπόθεση της δολοφονίας του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ έχει δεσµευθεί ότι θα αποδοθούν στο ακέραιο οι ευθύνες για τις παραλείψεις και τις δυσλειτουργίες σε πρώτη φάση, ενώ βρίσκεται σε «ανοιχτή γραµµή» µε τον πρωθυπουργό για την αναδιάρθρωση δοµών και υπηρεσιών που σχετίζονται µε την ασφάλεια της χώρας και όπου εντοπίζονται σηµαντικές ελλείψεις στο επιχειρησιακό επίπεδο.  Στον απόηχο των εξελίξεων της τελευταίας εβδοµάδας και της ανακοίνωσης διά στόµατος του πρωθυπουργού των µέτρων για την αντιµετώπιση της οπαδικής βίας, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισµού, Γιάννης Βρούτσης, αναλαµβάνει καθοριστικό ρόλο στην κεντρική προσπάθεια για την εξάλειψη των παθογενειών στον χώρο του ποδοσφαίρου.  

Αλλαγή

Η οικονοµία φυσικά αποτελεί το πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση θα προκρίνει το προσεχές διάστηµα, επιδιώκοντας να γυρίσει σελίδα έπειτα από ένα απαιτητικό καλοκαίρι, ταυτίζοντας την έναρξη του φθινοπώρου µε θετική ατζέντα, που προκύπτει από την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθµίδας, αλλά την υποβολή της τελικής πρότασης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0.», µε στόχο την αύξηση των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα µας κατά 5,795 δισ. ευρώ, µε τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν να είναι ιδιαίτερα αυστηρές και τα χρονοδιαγράµµατα πιεστικά.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έχει αναλάβει το πρώτο τη τάξει υπουργείο στον οικονοµικό κύκλο, συγκαταλέγεται στα κυβερνητικά στελέχη που αντεπεξέρχονται στις δύσκολες καταστάσεις και φέρνουν εις πέρας τις ειδικές αποστολές, µε τις προκλήσεις στην οικονοµία να αποτελούν το νέο εγχείρηµά του, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Νίκος Παπαθανάσης, έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας και έχει αναλάβει ως αποστολή την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Αδιαπραγµάτευτη προτεραιότητα για τη νέα τετραετία είναι η µισθολογική αναβάθµιση τόσο στον δηµόσιο όσο και στον ιδιωτικό τοµέα, µε τη δέσµευση για καλύτερους µισθούς να έχει αποτελέσει προεκλογικά βασική εξαγγελία της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ο στόχος είναι να ανέλθει ο µέσος µισθός στα 1.500 ευρώ και στα 950 ευρώ ο κατώτατος, µε τον συγκεκριµένο στόχο να προϋποθέτει την προσέλκυση επενδύσεων, που θα φέρουν µε τη σειρά τους αύξηση των νέων θέσεων εργασίας.

Πρωτοβουλίες

Την «καυτή πατάτα» των εργασιακών έχει αναλάβει ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ στον σχεδιασµό για το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο εντάσσονται πρωτοβουλίες για την προστασία των εργαζοµένων και την αναβάθµιση των εργασιακών σχέσεων. Πρόκριµα στην κατεύθυνση αυτή δίνει το «πλέγµα» προστασίας των εργαζοµένων στη διανοµή (delivery), το οποίο ενισχύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία υπέγραψαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, η υφυπουργός Υποδοµών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόµου, ενώ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η πάταξη της ανασφάλιστης αλλά και της υποδηλωµένης εργασίας.

Ο Κώστας Σκρέκας βρίσκεται στο «τιµόνι» του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο διαχειρίζεται, µεταξύ άλλων, τις συνέπειες της ακρίβειας στην καθηµερινότητα των πολιτών, µε τη στήριξη των καταναλωτών στο περιβάλλον των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων να αποτελεί έναν κρίσιµο τοµέα, για τον οποίο η κυβέρνηση επεξεργάζεται µέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας απέναντι στις ανατιµήσεις στα βασικά είδη. Ενας ακόµα τοµέας που επηρεάζει τα νοικοκυριά είναι αυτός της ενέργειας, µε τον αρµόδιο υπουργό, Θ. Σκυλακάκη, να έχει αφήσει «ανοιχτό παράθυρο» για την παράταση των πρωτοβουλιών στήριξης των καταναλωτών από τις αυξήσεις στις τιµές ηλεκτρικής ενέργειας.

Νομοσχέδια

Στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου αναµένονται προς συζήτηση και ψήφιση τα νοµοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών, µε στόχο τη δοµική µεταρρύθµιση στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, µε την αποστολή της Νίκης Κεραµέως να λειψη των διαπιστωµένων παθογενειών δεκαετιών, και ιδιαίτερα της µνηµονιακής περιόδου, να πέφτει στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αντίστοιχα, ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, καλείται να φέρει εις πέρας την «αποστολή» για την επιβεβληµένη µεταρρύθµιση στη ∆ικαιοσύνη, µε στόχο τη µείωση του χρόνου απονοµής της και την αντιµετώπιση της δικοµανίας. 

Στην «ηλεκτρική καρέκλα» -όπως πολλοί αποκαλούν το υπουργείο Παιδείας- κάθεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος θα βρεθεί αντιµέτωπος µε αγκυλώσεις του παρελθόντος και χρόνιες δυσλειτουργίες στο εκπαιδευτικό σύστηµα, µε µεγάλο στοίχηµα, µεταξύ των άλλων, τη λειτουργία ξένων, µη κρατικών πανεπιστηµίων στην Ελλάδα, ειδικά από ΗΠΑ και Βρετανία, παρακάµπτοντας το Αρθρο 16 του Συντάγµατος, η αναθεώρηση του οποίου θα τεθεί και πάλι ως ζήτηµα στο Κοινοβούλιο.

Οσον αφορά την εισήγηση για τη θεσµοθέτηση του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών, αυτό θα το αναλάβουν το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, υπό τη Σοφία Ζαχαράκη, και το υπ. ∆ικαιοσύνης, µε τη σχετική διάταξη να αναµένεται έως το τέλος του 2023.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 19/8