H προ ολίγων ημερών ηχηρή παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου στο πεδίο της οπαδικής βίας, καίτοι κατέστη εν πολλοίς επιβεβλημένη μετά τη στυγερή δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη στα επεισόδια με Κροάτες χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια στις αρχές Αυγούστου, είναι απολύτως συμβατή με το πνεύμα αλλά και το γράμμα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί εφεξής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανώτερη κυβερνητική πηγή εξηγεί στην «Α» ότι η χωρίς εκπτώσεις και λοιπές υποσημειώσεις τήρηση του δόγματος «νόμος και τάξη» αποτελεί κομβικό σημείο του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, που έχει κατ’ ουσίαν τεθεί ως προμετωπίδα της κυβερνητικής στρατηγικής για την τρέχουσα τετραετία.

Η ίδια πηγή επισημαίνει πως η τήρηση της νομιμότητας και το υψηλό αίσθημα ασφάλειας, που δικαιούνται να απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες, είναι -πέραν όλων των άλλων- και αναγκαία συνθήκη για την ατομική και συλλογική πρόοδο και ανάπτυξη και ως εκ τούτου συνιστά αυτοσκοπό του κυβερνητικού σχεδιασμού.

«Ξεχάστε την Ευρώπη»

Κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν πως η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να μην επαναληφθούν περιστατικά βίας, όπως αυτό που οδήγησε στον άδικο χαμό του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, είναι αδιαπραγμάτευτη και ως τέτοια επικοινωνήθηκε με απόλυτη ευκρίνεια και στους ιδιοκτήτες του λεγόμενου «Big-4» του ελληνικού ποδοσφαίρου στη σύσκεψη της προηγούμενης Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ίδιοι κύκλοι παραπέμπουν μάλιστα στην ξεκάθαρη προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στην κυβερνητική φαρέτρα υπάρχει πάντα και «το ύστατο μέτρο του προσωρινού αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις», με την επισήμανση πως η εν λόγω προειδοποίηση δεν είναι κενή περιεχομένου και ότι ανάλογης αυστηρότητας μέτρα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, στην απευκταία περίπτωση που γίνουμε εκ νέου μάρτυρες τέτοιας σοβαρότητας περιστατικών οπαδικής βίας.

Άλλωστε η πρόθεση του πρωθυπουργού να διαδραματίσει η Αθήνα κομβικό, εάν όχι πρωταγωνιστικό, ρόλο στην εκστρατεία εξάλειψης της αθλητικής βίας διεθνώς προδίδεται και από την πρόταση για ένα Παρατηρητήριο Βίας, στο οποίο θα συμμετέχουν πολλά κράτη-μέλη της UEFA και το οποίο κατ’ ουσίαν θα επιφορτιστεί με την ευθύνη της έγκαιρης προειδοποίησης για γεγονότα υψηλού κινδύνου.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν μάλιστα με νόημα ότι το πεδίο της αθλητικής βίας είναι μόνο μία όψη της αταλάντευτης βούλησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη νομιμότητα, επιδίωξη που -όπως λέγεται- είναι διαρκής και απέναντι σε κάθε επίδοξο παραβάτη, μεγαλόσχημο ή μη. Αυτό εξάλλου τεκμαίρεται και από τη συντονισμένη αντίδραση της πολιτείας στις παρανομίες που επί μακρόν «επιβίωναν» στο νησί της Μυκόνου, το οποίο εσφαλμένως θεωρείται από πολλούς περίπου ως άβατο, λόγω και της επιφάνειας και της επιρροής των δραστηριοποιούμενων εκεί επιχειρηματικών συμφερόντων.

Και αν η αρχή με την παρέμβαση στο «Principote», στον Πάνορμο, στις αρχές του περασμένου Απριλίου εξελήφθη από ορισμένους, λανθασμένα προφανώς, ως προεκλογικό πυροτέχνημα, η μετεκλογική συνέχεια στην προσπάθεια καταπολέμησης των σοβαρών πολεοδομικών και άλλων παρανομιών στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων έπεισε και τους πιο δύσπιστους πως η κυβέρνηση εννοεί το αξίωμα ότι «ουδείς βρίσκεται υπεράνω του νόμου». Στην κυβέρνηση εξάλλου δεν υποτιμούν τα κρούσματα παρανομίας και σε λιγότερο προβεβλημένα πεδία, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα άμεσα αντανακλαστικά στις καταγγελίες για τις καραμπινάτες παρανομίες σχετικά με τις ξαπλώστρες και τις κατασκευές σε διάφορες παραλίες ανά την επικράτεια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή