«Η Ελλάδα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας τον αγώνα της για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής της κυριαρχίας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όσος χρόνος κι αν απαιτηθεί για να επιτευχθεί αυτός ο ιερός σκοπός», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις αρχές της εβδομάδας, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου των Βαλκανίων.

Ετσι, η χώρα μας, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει διπλωματικά τη γεωπολιτική της ισχύ, προχωράει σε μια ακόμα κίνηση με στρατηγική σημασία, καθώς αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα προμηθευτεί το Κίεβο από την Ολλανδία και τη Δανία. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα αποκτά ακόμα πιο σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη της Ουκρανίας.  Αλλωστε, η χώρα μας διαθέτει τους πλέον έμπειρους πιλότους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης τον μεγαλύτερο στόλο F-16 στην Ευρώπη, και, φυσικά, έχει και τις κατάλληλες υποδομές. Με εφόδιο τις χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης αλλά και συνεκπαίδευσης με τις μεγαλύτερες αεροπορικές δυνάμεις του κόσμου, οι Ελληνες πιλότοι θα μεταλαμπαδεύσουν γνώση και εμπειρία στους Ουκρανούς ιπταμένους.  Αλλωστε, οι χειριστές των F-16 αποδεικνύουν καθημερινά στο Αιγαίο τις ικανότητες που έχουν στον αέρα, αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία τις αλλεπάλληλες, πολλές φορές, τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις. 

Η νέα αυτή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας έρχεται σε συνέχεια της εκπαίδευσης που παρέχουν ήδη οι Ελληνες στρατιωτικοί στους Ουκρανούς στα άρματα μάχης Leopard, στο Πυροβολικό και στις τεχνικές ανορθόδοξου πολέμου σε βάσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», η πρώτη συζήτηση για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων έγινε στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη Δευτέρα, με τον Ουκρανό πρόεδρο να ζητά από τον Ελληνα πρωθυπουργό τη συμβολή της χώρας μας στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς οι χειριστές των F-16 έχουν μεγάλη εμπειρία και θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην ταχύτερη το δυνατό ετοιμότητα και των Ουκρανών πιλότων. Ακόμα, οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν έχουν καθοριστεί, καθώς οι επαφές βρίσκονται σε πρώιμο επίπεδο, ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων να γίνει στην Καλαμάτα, στην 120 Πτέρυγα Μάχης. 

Αυτό που μένει είναι να καθοριστούν τα διαδικαστικά της εκπαίδευσης από τους Ελληνες ιπταμένους, καθώς επίσης να οριστεί και το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/8