«Αόρατος» στην αντιπολίτευση ο Ανδρουλάκης - Η ήπια προσέγγιση της επικαιρότητας και η ένταση για τη στήριξη «ανταρτών» στην Αυτοδιοίκηση
Θέλει να εμπεδώσει την εικόνα ενός Ευρωπαίου πολιτικού, που προτιμά τις προτάσεις από τις καταγγελίες
Από προσεκτική έως… διστακτική κρίνουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ την πολιτική που ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια συγκυρία που το πολιτικό θερμόμετρο εν μέσω Αυγούστου ανέβηκε κατακόρυφα λόγω των πυρκαγιών. Αυτό που προκύπτει από τη δημόσια παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από μια μακρά περίοδο διακοπών, αναγκαίων λόγω της προσπάθειας αποθεραπείας για το γόνατό του, είναι οι ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, καθώς ακολουθεί νηφάλια επικοινωνιακή πρακτική, χωρίς να σηκώνει τους τόνους και να δείχνει με το δάχτυλο.
Στο ζήτημα των πυρκαγιών ο ίδιος επέλεξε να επισκεφτεί τις περιοχές που δοκιμάστηκαν στον Έβρο, χωρίς να κάνει ιδιαίτερο «ντόρο» εκεί, εμμένοντας στους προσεκτικούς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση.
Στη σύντομη δήλωσή του στην Αλεξανδρούπολη έκανε λόγο για τη συστράτευση όλων σε μια εθνική προσπάθεια και την υιοθέτηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών. Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο ίδιος δεν θέλει να βγαίνει και «να κουνάει το δάχτυλο στην κοινωνία» σε μια στιγμή που δοκιμάζεται η χώρα, αλλά να εμπεδώσει την εικόνα ενός Ευρωπαίου πολιτικού, που προτιμά τις προτάσεις από τις καταγγελίες.
Τα στελέχη
Συνεπώς το δύσκολο έργο της… αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση έχουν αναλάβει σε καθημερινή βάση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με «αιχμή του δόρατος» τους Δημήτρη Μάντζο, Θανάση Γλαβίνα, Παναγιώτη Δουδωνή, Ευαγγελία Λιακούλη και Ανδρέα Σπυρόπουλο, οι οποίοι σε συνεχείς δηλώσεις και ανακοινώσεις τους επιχειρούν να αποδομήσουν την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών της χώρας.
Ακολουθώντας όμως τη γραμμή Ανδρουλάκη στις δημόσιες τοποθετήσεις τους δεν εξαντλούνται στην καταγγελτική ρητορική, αλλά φροντίζουν να καταθέτουν προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, σε θεσμικό επίπεδο, πρόλαβε χρονικά τον ΣΥΡΙΖΑ με τη γραπτή αίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Βέβαια, μέχρι να κατατεθεί η σχετική επιστολή, είχε ήδη ανακοινωθεί η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τη συζήτηση.
«Η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι παρούσα, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι για τις αποτυχίες του “επιτελικού” κράτους της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο της πρόληψης, του συντονισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Είναι άμεση ανάγκη η ανασυγκρότηση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας με νέα ολοκληρωμένα και σύγχρονα σχέδια πολιτικής προστασίας που θα απαντούν στα νέα δεδομένα. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας, την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν καθώς και την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επιστολή με το αίτημά του για τη συζήτηση.
Εθνικός διάλογος
Σε όλους του τόνους η Χαριλάου Τρικούπη διακινεί την πρόταση να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος για την πρόληψη όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές.
«Το θέμα έχει εθνικές διαστάσεις και πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι, κάνοντας όλα όσα χρειάζεται σε μία επικίνδυνη για πυρκαγιές περιοχή, αυτή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου θα έχουμε περισσότερα συμβάντα σαν αυτά, που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας.
Για το θέμα ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε στην ανάγκη «να μιλήσουμε επί της ουσίας για το πώς θα θωρακίσουμε τη χώρα βάσει βέλτιστων πρακτικών πρόληψης και σχεδίων πολιτικής προστασίας. Δεν γίνεται να αφήνουμε να καίγονται τα δάση μας, να υπονομεύεται η ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών και να γίνονται ελάχιστα πράγματα».
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια αντίστοιχης συζήτησης στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου έγινε λόγος «για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε στα πέντε δασολογικά τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης».
Μέσα στη δίνη των πυρκαγιών πέρασε απαρατήρητη σχεδόν και η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στην αρχή της εβδομάδας, προκειμένου να μπλοκαριστεί η κάθοδος του Ηλία Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει τον αποκλεισμό εκλογιμότητας ορισμένων συνδυασμών και υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καταδικασμένων για κακουργήματα, με αντίστοιχη ρύθμιση αυτής των εθνικών εκλογών. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν σκοπεύει να αφήσει τη συζήτηση, παρά την άρνηση του υπουργικού συμβουλίου να νομοθετήσει επί του θέματος
Η έκρηξη οργής του Κωνσταντινόπουλου
Στο μεταξύ, δεν έχει λείψει η γκρίνια εντός του κόμματος για τις κατά τόπους «ανταρσίες». Η… έκρηξη οργής του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη στήριξη στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη προκάλεσε έντονο εκνευρισμό. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η δημοσιοποίηση των διαφωνιών Κωνσταντινόπουλου έχει γίνει αφορμή για την ψύχρανση των σχέσεών του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής υπήρξε ο πιο αφοσιωμένος υποστηρικτής του στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος.
Αυτό που ενόχλησε ιδιαίτερα δεν είναι το αίτημά του να διαγραφούν όσα στελέχη στηρίζουν υποψήφιους από άλλους κομματικούς σχηματισμούς, αλλά οι υπαινιγμοί του ότι διαθέτει στοιχεία όχι μόνο για την Πελοπόννησο αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα, αφήνοντας αιχμές για ευθύνες του Ν. Ανδρουλάκη, που δεν αντιμετωπίζει το θέμα.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή