Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε στο όραμά του για την Πελοπόννησο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το σχέδιο είναι απλό, «θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου μια περιφέρεια πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχεδόν σε όλους τους τομείς».

Αναφέρθηκε ακόμα στην πολιτική προστασία, λέγοντας ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε με υλικοτεχνική υποδομή όλους τους φορείς οι οποίοι ασχολούνται με την πολιτική προστασία, πρέπει να συντονιζόμαστε πολύ καλύτερα με την κεντρική κυβέρνηση και τα συντονιστικά όργανα και σίγουρα πρέπει πολύ νωρίτερα να γίνονται όλες οι ενέργειες πρόληψης, κυρίως καθαρισμοί, εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, άμεση συνεργασία με τους δήμους, προκειμένου να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία, όπου πρέπει να υπάρχουν, προκειμένου να συνδράμουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου:

Δ. ΠΤΩΧΟΣ: Προέρχομαι από οικογένεια η οποία έχει βαθιά παράδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο πατέρας μου ήταν δήμαρχος Μεσσήνης για 14 χρόνια και για 16 χρόνια αντινομάρχης και αυτό δείχνει ότι το μικρόβιο υπήρχε μέσα μου. Η πρόταση του πρωθυπουργού ήταν πολύ τιμητική, έγινε περίπου πριν από δύο μήνες. Ήταν κάτι το οποίο ήταν ξαφνικό για εμένα, αλλά ήταν τόσο τιμητικό και τόσο προκλητικό το να ασχοληθώ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την οποία αποδέχτηκα απευθείας.

Δ. ΠΤΩΧΟΣ: Το όραμά μας και το σχέδιό μας είναι απλό, θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου μια περιφέρεια πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχεδόν σε όλους τους τομείς που γίνεται σήμερα συζήτηση, όπως είναι η ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων, η πράσινη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, η απλοποίηση διαδικασιών και η ψηφιοποίηση, η πρόνοια και η αλληλεγγύη, η αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η πρώτη του προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δ. ΠΤΩΧΟΣ: Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να έχουμε ανάπτυξη στην περιφέρεια. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πολύ πιο φιλικό και αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να το κάνουμε άμεσα. Ένα δεύτερο πράγμα είναι να στηρίξουμε τους πιο βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της Πελοποννήσου, που είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Νομίζω ότι και εδώ υπάρχουν πολλά περιθώρια να κάνουμε πολλά πράγματα, με σημαντικότερο απ' όλα να δημιουργήσουμε συνέργειες ανάμεσα σε αυτούς τους τομείς. Τρίτο είναι ότι πρέπει πολύ γρήγορα να εκσυγχρονίσουμε τη διοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας, να απλοποιήσουμε διαδικασίες και κυρίως να ψηφιοποιήσουμε διαδικασίες ώστε να είναι καλύτερη η εξυπηρέτηση των πολιτών μας.

Για την πολιτική προστασία

Δ. ΠΤΩΧΟΣ: Φέτος ήταν μια πολύ κακή περίοδος για τις φυσικές καταστροφές και κυρίως τις πυρκαγιές. Η πολιτική προστασία είναι ένα πολύ σπουδαίο σημείο και έχει αρκετές αρμοδιότητες και η περιφέρεια και ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε με υλικοτεχνική υποδομή όλους τους φορείς οι οποίοι ασχολούνται με την πολιτική προστασία, πρέπει να συντονιζόμαστε πολύ καλύτερα με την κεντρική κυβέρνηση και τα συντονιστικά όργανα και σίγουρα πρέπει πολύ νωρίτερα να γίνονται όλες οι ενέργειες πρόληψης, κυρίως καθαρισμοί, εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, άμεση συνεργασία με τους δήμους προκειμένου να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία, όπου πρέπει να υπάρχουν, προκειμένου να συνδράμουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι κάτι το οποίο θα είναι άμεση προτεραιότητά μας για όλη την επόμενη περίοδο.