Η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει για δέκατη μέρα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Δαδιά.

Μέχρι στιγμής οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν από την φωτιά, ενώ σε εξέλιξη είναι το μέτωπο Τρεις Βρύσες, Δαδιά, Κοτρωνιά. Επίσης σε εξέλιξη είναι το μέτωπο της Λεπτοκαρυάς. Έχουμε αναζωπύρωση στην περιοχή Μεταλλεία, βόρεια της Κίρκης. Εκεί είναι και οικισμός των Κασσιτερών του δήμου Μαρωνείας Σαπών. Έχουμε συχνές αναζωπυρώσεις εκεί, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν στο σημείο καταφέρνουν επιτυχώς να τις αντιμετωπίσουν.

Αναζωπυρώσεις έχουμε επίσης αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Λευκίμης προς Προβατόνα και μια ενημέρωση για το μέτωπο στη Νέδα, στο δήμο Αρριανών της Ροδόπης, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες είναι όμως έρπουσες και υπάρχει αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί η κατεύθυνση του ανέμου, διότι αν μεταστραφούν οι άνεμοι σε νότιους, υπάρχει θέμα με τους οικισμούς εκεί στον ορεινό όγκο Νέδας, Στροφή κλπ.

Όπως δήλωσε ο αερολιμανάρχης της Αλεξανδρούπολης: «Έχουν έρθει ήδη δύο γαλλικά καναντέρ που είναι η ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο θα έρθουν το πρωί και δύο ισπανικά. Υπάρχει σαφής απόφαση της κυβέρνησης να ενισχυθούμε πάρα πολύ για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Κάνουμε πάνω από 600 κινήσεις αεροσκαφών την ημέρα. Τις τελευταίες δέκα μέρες με απόφαση του διοικητή της ΥΠΑ, όλη την ημέρα ανοιχτά και είμαστε ένα κέντρο επιχειρήσεων που έχει όλα τα εναέρια μέσα, όχι μόνο για τη φωτιά εδώ στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο, αλλά για όλη την περιφέρεια».

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Αύριο Τρίτη (29/8) το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών στον Έβρο και την Πάρνηθα.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στον Έβρο, όπου αρχίζει ήδη η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων, ενώ η αντιπολίτευση εξαπολύει βολές για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Συζήτηση στην Βουλή για τις πυρκαγιές

Την Πέμπτη, θα διεξαχθεί στη Βουλή η πρώτη «μάχη» των αρχηγών, η προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα. Είναι ανάγκη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, να επισπεύσουμε κάποιες ενέργειες. Πολλά θα ακούσουμε την Πέμπτη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κινήσεις σε επίπεδο αντιμετώπισης, πρόληψης και αποκατάστασης».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε πως: «αν έχει δείξει κάτι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός, είναι ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από λάθη, δεν κρύβουμε τα λάθη κάτω από το χαλί. Μαθαίνουμε από αυτά και προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Εδώ δεν υπάρχει μόνο η Πολιτεία στο κάδρο, κάθε δήμος, αλλά και οι ίδιοι οι δημότες πρέπει να αυτοοργανωθούν, να κρατούν το δάσος καθαρό, να το φροντίζουν».

Μέτρα στήριξης για τους πληγέντες

Σειρά μέτρων στήριξης για όσους επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο προωθεί η κυβέρνηση. Κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Μαζί με τα στελέχη της κυβέρνησης στην περιοχή βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Θέλουμε από όλους προτάσεις για τον Έβρο, στη διάθεσή μας να σταθούμε δίπλα στον Έβρο, για την κυβέρνηση η περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία, θα φανεί και από τις εξαγγελίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού, αφού λάβει υπόψιν και τις δικές σας προτάσεις».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «προχωράμε στη σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, ζητήματα που θα προκύπτουν να γίνεται αξιολόγηση…ώστε να επιταχύνουμε το ρυθμό. Προχωράμε στην αναστολή πληρωμής τελών για δύο χρόνια για γάλα και κρέας, θα αντιμετωπιστεί το θέμα των ζωοτροφών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «εντατικοποίηση παρουσίας, ενίσχυση δυναμικού, έχουμε δρομολογήσει κονδύλια για πρόσληψη συνοριοφυλάκων, οι διαδικασίες στο φράχτη προχωρούν με γρήγορο ρυθμό αποφασισμένοι για συνολική επιτήρηση των συνόρων μας στον Έβρο, είμαστε εδώ συντεταγμένα να θωρακίσουμε πλήρως την περιοχή».

Ακολούθως ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, επισήμανε πως: «κατοικία μη κατοικήσιμη επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, ενεργοποίηση σχήματος αποζημίωση οικοσκευής, 600 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ, η πρώτη αρωγή από 2.000 μέχρι 10.000 ευρώ, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών φορολογικών υποχρεώσεων με εξάμηνο ορίζοντα, τριετή απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν πληγεί».

Με πληρφορίες από ΕΡΤ