Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ έφερε και πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επικαιρότητα, σε μία στιγμή μάλιστα που πολλοί υποστήριζαν ότι το εγχείρημα της εκλογής προέδρου έχει χάσει το ενδιαφέρον του.

Και μπορεί οι άλλοι υποψήφιοι να εμφανίζονται προβληματισμένοι απ’ όλη τη «φασαρία», καθώς τις τελευταίες μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα -οι  εταιρείες στοιχημάτων μάλιστα τον δίνουν πρώτο ή δεύτερο σε απόδοση μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου-, ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο εμφανίζονται ικανοποιημένοι, καθώς η όλη διαδικασία αποκτά ενδιαφέρον.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανεύρεσης των 30 υπογραφών που χρειάζεται ο Στέφανος Κασσελάκης για να καταθέσει την υποψηφιότητά του. Οι οκτώ ανήκουν στα στελέχη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία κατάγονται από την Κρήτη και είναι της στενής επιρροής του Παύλου Πολάκη, ενώ θετικός εμφανίστηκε δημοσίως και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς.

Πολλές συζητήσεις

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, με αναφορές στη μητέρα του, Ευαγγελία Κασσελάκη, η οποία από το 2006 έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό δυναμικό του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, όπου φοιτούσε και ο γιος της, και σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια Οδοντιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ακόμα, πολλοί συνδέουν την επαγγελματική του ανέλιξη στον εφοπλιστή Μάρκο Νομικό, με τον οποίο έχει στενή συγγένεια.

Αντικείμενο συζήτησης, πάντως, έγινε και το εξοχικό του σπίτι στην περιοχή Κουνουπίτσα της Ύδρας, ενώ αρκετοί ψάχνουν να βρουν ποια αμερικανική εταιρεία επικοινωνίας βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του βίντεο που παρουσίασε χθες.

Ο Τσίπρας

Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα γι’ αυτό το εγχείρημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στηρίζει κανέναν από τους υποψηφίους, καθώς «δεν επιθυμεί να δώσει το δαχτυλίδι ούτε πάνω ούτε κάτω από το τραπέζι». Παρακολουθεί τις εξελίξεις από μακριά και δεν θέλει να εμπλακεί στην όλη διαδικασία. Μάλιστα, το Σάββατο δεν θα παραστεί ούτε στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε συνεργάτες του, δεν θέλει να επισκιάσει την όλη διαδικασία.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ισχυρίζονται μάλιστα ότι, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν πως πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει.    

Το βίντεο

Πάντως, το βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε αίσθηση και προκάλεσε πολλές συζητήσεις, ενώ όλοι σχολίαζαν ότι, πέρα από την τεχνική αρτιότητα, ήταν πολύ στοχευμένα τα μηνύματα που θέλησε να περάσει.

Ξεκίνησε την αφήγησή του με στοιχεία και φωτογραφίες από την οικογενειακή του ζωή, πώς κατέρρευσε οικονομικά η οικογένειά του, πώς βρέθηκε στην Αμερική, τις σπουδές του. Αναφέρθηκε στην περίοδο που δούλευε στην Goldman Sachs, για την οποία δέχεται κριτική και η οποία δεν ταιριάζει στο προφίλ υποψηφίου για την προεδρία σε αριστερό κόμμα.

Παρουσίασε φωτογραφίες μαζί με τον σύντροφό του, ενώ ανέφερε ότι οι γονείς του τού είχαν πει ότι, εάν βρει στη ζωή του κάποιον άνθρωπο που είναι καλύτερος από αυτόν, να τον κρατήσει. «Αυτό έκανα. Δεν έχω γκέι ατζέντα, έχω ανθρώπινη ατζέντα», τόνισε με διάθεση να απευθυνθεί και στα πιο συντηρητικά κοινά.

Προκειμένου να διασκευάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησαν οι πρόσφατες θετικές αναφορές του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόβαλε τον εαυτό του ως το αντίπαλο δέος του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός είναι «σκηνοθετημένος» από τον επικοινωνιολόγο Γκρίνμπεργκ, και τον χαρακτήρισε «κληρονόμο», σε αντιδιαστολή με τον ίδιο, που είναι «αυτοδημιούργητος», ενώ για τον εαυτό του δήλωσε ότι γνωρίζει καλύτερα αγγλικά,  χρηματοοικονομικά και τις επιχειρήσεις.

Τα επιτελεία

Εν τω μεταξύ, τα επιτελεία των άλλων υποψηφίων αναθεωρούν τη στρατηγική τους, από τη στιγμή που ο πέμπτος υποψήφιος εμφανίζεται για την ώρα να καταγράφει μία δυναμική που έχει θορυβήσει όλες τις πλευρές.

Ιδιαίτερα το επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία εμφανίζεται να παραμένει το φαβορί στην κούρσα, αναζητά τρόπους για να απεγκλωβιστεί από τον κουρνιαχτό που αφήνει πίσω του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όμως, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν να είναι δεύτερος, αναζητά πλέον τα πατήματά του.

Στο πλαίσιο αυτό, η επαναφορά της πρότασης από τον Νίκο Παππά να ψηφίσουν και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε αίσθηση. Ο Νίκος Παππάς αναμένεται μάλιστα να θέσει το θέμα και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αν και τυπικά το ζήτημα κλείσει, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού η Κ.Ε. του κόμματος είχε αποφασίσει να ισχύσει το καθεστώς που ακολουθήθηκε στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμα πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από μερικές μέρες στελέχη που προφανώς στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη ζήτησαν από τον Νίκο Παππά να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής. Η απάντηση του πρώην στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω για κανέναν λόγο και ότι θα φτάσει στο τέλος αυτής της διαδικασίας.

Άλλες πηγές, πάλι, λένε ότι υπήρξε και συνάντηση του Νίκου Παππά με τον Στέφανο Κασσελάκη, με τις πληροφορίες ωστόσο αυτές να μην επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή.