Στροφή από τα έκτακτα κοινωνικά επιδόματα στους πολίτες, ώστε να αντεπεξέλθουν στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας, στα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα» και κυρίως σε αυτά που ανεβάζουν το ονομαστικό εισόδημα θα επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 9 Σεπτεμβρίου, στην ομιλία του στην 87η ΔΕΘ, αναμένεται να υπάρξουν αναφορές σε επέκταση του Μarket Pass έως το τέλος του 2023, σε καταβολή έκτακτης ενίσχυσης, τον Δεκέμβριο, στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά και στο σκέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα έως το τέλος του 2023. Βασική επιδίωξη, όμως, είναι η ενεργοποίηση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, τα οποία θα συμβάλουν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

1) Η αύξηση των συντάξεων, με το ποσοστό να εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 3-3,5%. Πρόκειται για αύξηση των μεικτών αποδοχών, με κόστος κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

2) Η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια. Μιλάμε για αύξηση της τάξεως των 850 εκατ. ευρώ στο μεικτό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων.

3) Η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%.

4) Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2024. Εκτιμάται ότι θα δοθούν περίπου 30 ευρώ επιπλέον, ώστε ο κατώτατος μισθός να ξεπεράσει τα 800 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει σειρά επιδομάτων, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μητρότητας. Η μηνιαία αύξηση των 30 ευρώ φέρνει αύξηση του εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα κατά περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.

5) Η οριστικοποίηση του πλαισίου για τις εντάξεις στα βαρέα και ανθυγιεινά. Έχει δεσμευτεί δημοσιονομικός χώρος 80 εκατ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται -έμμεσα- σε αύξηση αποδοχών.

6) Η αύξηση της έκπτωσης φόρου για τους γονείς με παιδιά, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο θα αυξήσει τις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Μία ακόμη ενίσχυση της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα έξι μέτρα που προαναφέρθηκαν, τα ονομαστικά εισοδήματα αναμένεται να αυξηθούν μέσα στο 2024 κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα φορολογικά έσοδα του κράτους, το οποίο προσβλέπει ότι θα εισπράξει πάνω από 600-700 εκατ. επιπλέον. Συνολικά από την άμεση φορολογία, ο προϋπολογισμός του 2024 θα προβλέπει αυξημένα έσοδα κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime