«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι οι ταυτότητες θα αλλάξουν, όσοι στήνονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα δεν θα παρακάμψουν την αλλαγή», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο και τη ρύθμιση για τις απεργίες, είπε πως ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να κάνει ή όχι απεργία, αλλά δεν μπορεί για παράδειγμα το ΠΑΜΕ να κλείνει διά της βίας την είσοδο μιας εταιρείας. Τόνισε πως στις 8 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου και στη συνέχεια θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Είπε πως όταν ο εργαζόμενος έχει δύο εργοδότες θα έχει αυξημένη σύνταξη και εξήγησε πως ο εργαζόμενος μπορεί να έχει ένα 8ωρο και ένα 4ωρο, θα έχει περισσότερα ένσημα, άρα μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης και μεγαλύτερη σύνταξη. Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε αλλαγές και στο ασφαλιστικόΣημείωσε πως στόχος της θητείας του είναι να ανέβει η αξία της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα. Για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, είπε πως η διαφημιστική του εταιρεία τον στήνει λίγο σαν καλοντυμένο ΒαρουφάκηΤόνισε πως τα βίντεο του δεν μοιάζουν ερασιτεχνικά και κοστίζουν το καθένα 50.000 ευρώ. Τόνισε πως ο κ. Κασσελάκης έχει κερδίσει τους πολίτες, αλλά είπε πως οι πολιτικές του δηλώσεις δεν του έκαναν κάποιο κλικ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του


Αναφορικά με τις νέες ταυτότητες: Όλοι καλώς γνωρίζουν ότι οι ταυτότητες θα αλλάξουν, όσοι πηγαίνουν και στήνονται στην ουρά στα αστυνομικά τμήματα πιστεύουν ότι θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να παρακάμψουν την αλλαγή. Η ταυτότητα που παίρνουνε σήμερα το 2026 θα είναι άχρηστη. Όσοι ταξιδεύουμε στο εξωτερικό ξέρουμε πολύ καλά ότι η μοναδική χώρα που έχει ακόμα ταυτότητες τέτοιου τύπου είμαστε εμείς. Είμαστε η τελευταία χώρα της ΕΕ όλες οι άλλες χώρες έχουν ήδη την ταυτότητα την μικρή.

Λεει ο κ.Νατσίος «όχι στη νέα ταυτότητα και τσιπάκια κλπ», εμείς οι βουλευτές τι ταυτότητα βουλευτική έχουμε; Έχουμε όπως είναι η νυν αστυνομική μας ταυτότητα ή έχουμε ταυτότητα που συνδέεται με το ηλεκτρονικό σύστημα της βουλής και ψηφίζουμε ηλεκτρονικά με την ταυτότητά μας; Μια τέτοιου τύπου ταυτότητα όπως αυτή έχουν σήμερα οι βουλευτές άρα και ο κ. Νατσίος, ή όπως έχουν οι αστυνομικοί ή όπως αυτή που έχουν σήμερα οι στρατιωτικοί θα έχουν και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες.

Αναφορικά με τις παλιές δηλώσεις του για τις ταυτότητες επί εποχής ΛΑΟΣ: Αυτές ήταν τότε οι θέσεις του ΛΑΟΣ. Λέγαμε τότε όλες τις ανησυχίες των συμπολιτών μας που και σήμερα υπάρχουν όμως αυτό που θέλω να πω σε αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι πλέον η ζωή προχώρησε και όλοι οι άνθρωποι εξελιχθήκαμε. Όποιος άνθρωπος έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο η ιδέα ότι φοβάται τον γεωεντοπισμό του είναι γελοία διότι το κινητό τηλέφωνο επιτρέπει τον γεωεντοπισμό του οποιουδήποτε ανθρώπου ανά πάσα στιγμή.

Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο και τη ρύθμιση για τις απεργίες: Εμείς σε αυτή τη διάταξη λέμε «θέλετε κύριοι εργαζόμενοι να κάνετε απεργία; Βεβαίως να κάνετε, είναι απολύτως σεβαστό σας δικαίωμα. Θέλετε κύριοι εργαζόμενοι να μην κάνετε απεργία και να πάτε να δουλέψετε; Απολύτως σεβαστό το δικαίωμά σας να πάτε να κάνετε κανονικά τη δουλειά σας». Δεν κατάλαβα γιατί έχει δικαίωμα το ΠΑΜΕ ή οποιοσδήποτε άλλος συνδικαλιστής να κλείνει διά της βίας την είσοδο μιας εταιρείας, για ποιο λόγο; Αν το ΠΑΜΕ θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι της Μαλαματίνας πχ θέλουν να απεργήσουν ας τους πάρει έξω να απεργήσουν. Και ξανάλεω ότι όταν την απεργία την κάνουν οι εργάτες μιας εταιρείας να το καταλάβω, όταν την κάνει το ΠΑΜΕ που δεν δουλεύει στην εταιρεία για την εταιρεία με συγχωρείτε. Ξαναλέω θα ανεβάζουν τα πανό τους, θα λένε τα συνθήματά τους αλλά δια της βίας την είσοδο δεν θα την κλείνουν. Είναι σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία, είναι σεβαστό το δικαίωμα στην εργασία.

Στις 8 Σεπτεμβρίου τελειώνει η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο και μετά αμέσως την επόμενη εβδομάδα θα μπει στις επιτροπές. Για να ψηφιστεί θέλει δύο τρεις εβδομάδες.

Αναφορικά με τη δήλωσή του ότι αυτός που θα έχει δύο εργοδότες θα έχει αυξημένη σύνταξη: Σημερα η νομοθεσία επιτρέπει να έχεις ή μια πλήρη εργασία δηλαδή 8 ώρες ή δύο μερικές. Τώρα θα έχεις και το δικαίωμα αν θέλεις να έχεις 8 ώρες και 4 ώρες δηλαδή να έχεις και μια μερική απασχόληση πάνω από την κύρια άρα θα πληρώνεις περισσότερα ένσημα και αφού θα πληρώνεις περισσότερα ένσημα θα έχεις μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης άρα θα έχεις μεγαλύτερη σύνταξη.

Ερωτηθεις αν θα υπάρχουν επιπλέον ανακοινώσεις σε σχέση με το υπουργείο Εργασίας στη ΔΕΘ: Σας έχει αφήσει ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς εκπλήξεις; Θα ακούσετε την ομιλία του Πρωθυπουργού το επόμενο Σάββατο και θα την ευχαριστηθείτε.

ΔΗΜ: Στο δικό σας υπουργείο οι εκπλήξεις θα έχουν να κάνουν με αυτό που η κυβέρνηση λεει «μεταρρυθμίσεις»; Δηλαδή θα δούμε και άλλες μεταρρυθμίσεις στο κομμάτι της εργασίας;

Πως με έχετε δει έχω μπει ορεξάτος ή όχι; Έχω μπει με πολύ όρεξη στο υπουργείο αυτό, είναι πολύ ανθρώπινο υπουργείο. Το νομοσχέδιο που έχουμε φέρει τώρα στη δημοσιότητα, θυμάστε πόσες αντιδράσεις είχε στην αρχή τώρα πια δεν υπάρχει καμία σοβαρή αντίδραση γιατί οι εργαζόμενοι που είδαν τι έχουμε φτιάξει είναι πολύ ευχαριστημένοι. Από κάτω τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση είναι όλα υπέρ του νομοσχεδίου, γράφτηκαν κάποια άρθρα από κάποιες αριστερές εφημερίδες τύπου Εφ,. Συντακτών, Αυγή κλπ για την τιμή των όπλων όχι τίποτα σπουδαίο, επί της ουσίας ο κόσμος της εργασίας καταλαβαίνει τι είναι αυτό που κάνουμε. Εγώ δούλεψα πολύ για το νομοσχέδιο αυτό και ήδη τώρα που μιλάμε δουλεύουμε το επόμενο μας νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά ζητήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Εκκρεμούν διάφορα θέματα που πρέπει να λύσουμε και στο ασφαλιστικό.

Για το χρόνο έκδοσης των συντάξεων: Η πορεία εκδόσεως των εκκρεμών συντάξεων επιταχύνεται και έχουμε δύο στόχους μέχρι το τέλος του χρόνου οι 32 χιλιαδες εκκρεμείς συντάξεις να γίνουν κάτω από 25 χιλιάδες και να μειώσουμε στο μισό τις επικουρικές. Δουλεύουμε πολύ εντατικά για αυτά.

ΔΗΜ.: Οι διορθώσεις στο ασφαλιστικό έχουν να κάνουν και με την προσωπική διαφορά;

Όχι, για την προσωπική διαφορά έχουμε πει τι θα γίνεται, κάθε χρονο θα δίνεται ένα επίδομα έκτακτο στους δικαιούχους της προσωπικής διαφοράς εν είδει της αύξησης της σύνταξης που δεν μπορούν να πάρουνε.

ΔΗΜ: Το επίδομα που θα δοθεί φέτος σε όσους έχουν πληγεί από την προσωπική διαφορά θα είναι κοντά στα Χριστούγεννα, θα είναι το ίδιο με πέρυσι;

Αφήστε τα ποσοστά, πάντως οι δικαιούχοι της προσωπικής διαφοράς πρέπει να ξέρουν ότι η πολιτική δέσμευση της κυβερνήσεως παραμένει στο ακέραιο.

Αναφορικά με τις αυξήσεις των συντάξεων: Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις συντάξεις. Όλο τον τρόπο των αυξήσεων των συντάξεων έχει ρυθμίσει ένας παλιότερος νόμος του Γ. Βρούτση που υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, διάφορους δείκτες στην ανεργία, θα είναι μια καλή αύξηση και φέτος.

ΔΗΜ: Θα εισηγηθείτε με βάση και το νόμο την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού;

Και αυτό θα συμβεί. Όλος ο στόχος της κυβερνητικής μου θητείας εδώ είναι να ανέβει η αξία της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, και το νομοσχέδιο που έχουμε φέρει ο λόγος που προσπαθεί να κλείσει όλες τις τρύπες για τη μαύρη εργασία είναι για να δώσει την ευκαιρία στο μισθωτό να αυξήσει τα εισοδήματά του, τα πραγματικά του εισοδήματα.

Ερωτηθείς όπως βλέπει την εικόνα της κυβέρνησης και αν πιστεύει ότι χρειάζεται βελτιώσεις: Έχω κάποιου είδους συνταγματική αρμοδιότητα να κρίνω την πορεία της κυβερνήσεως; Οι ρόλοι στη δημοκρατία είναι πολύ ξεκάθαροι ο άνθρωπος που κρίνει την πορεία της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός. Αυτός διορίζει εμάς, αυτός μας κρίνει, αυτός μας βάζει βαθμό, αυτός μας παύει, αυτός μας αλλάζει ρόλος αλλιώς άμα ο καθένας μας λεει τη γνώμη του δεν θα βγάλουμε άκρη.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές στον Έβρο: Αισθάνομαι πολύ μεγάλη θλίψη. Θλίβομαι πολύ που έχει συμβεί και κανένας μας δεν είναι χαρούμενος με αυτό που συμβαίνει, αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι μπορούσε να γίνει κάτι πολύ διαφορετικό γιατί δεν γνωρίζω καθόλου τα στοιχεία τα επιχειρησιακά. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι βλέπω τον πλανήτη και δυστυχώς οι πυρκαγιές όπου πιάνουν κρατάνε πολλές μέρες. Η Τενερίφη καίγεται 16η μέρα, ο Καναδάς καίγεται σχεδόν δύο μήνες...

Αναφορικά με την υποψηφιότητα Κασσελάκη: Ο κ. Κασσελάκης με εκπλήσσει στα εξής· κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει ομάδα αμερικανών συμβούλων και βγαίνει στημένος. Είπε ο κ. Κασσελάκης ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «σκηνοθετημένος πρωθυπουργός του Γκρίνμπεργκ». Με συγχωρείτε αυτά τα βίντεο του κ. Κασσελάκη σας μοιάζουν για ερασιτεχνικά βίντεο; Ο άνθρωπος έκανε βίντεο με τρικάμερο, φώτα, μακιγιάζ και digital επεξεργασία. Το δε χθεσινό που είδα που περπατάει στο δρόμο των Χανίων έχει πάλι τρικάμερο και μοντάζ. Τον παίρνει από διάφορες γωνίες, βγαίνουν από κάτω οι τίτλοι, άλλα λεει ανφάς άλλα λεει προφίλ, αυτός για να κάνει το βίντεο θα έχει δώσει 50.000€. Έχεις λεφτά και θέλεις να τα ξοδέψεις για να βγεις βουλευτής, αρχηγός κόμματος, πρωθυπουργός ότι θέλεις αφού εσύ για τον εαυτό σου έχεις προσλάβει διαφημιστική εταιρεία και βγαίνεις επαγγελματικά φωτισμένος και επαγγελματικά ντυμένος και επαγγελματικά στημένος γιατί κατηγορείς τον άλλο για το ίδιο! Μετά βγαίνει και λεει την κλάψα τη μεγάλη «έφυγα από την Εκάλη κυνηγημένος και πήγα μόνος μου στην Αμερική» και αποκαλύπτεται ότι στην Αμερική στο πανεπιστήμιο που σπούδαζε ήταν καθηγήτρια η μητέρα του. Εγώ δεν λεω κακώς πήγε στο Πεν Στειτ λεω αν έλεγε «ήμουν στην Αμερική με τους γονείς μου» θα έχανε κάτι; Δηλαδή θέλω να πω ότι η διαφημιστική εταιρεία δεν χρειάζεται να πουλάει παραμύθι, να μας πει έχουμε τον κ.Κασσελάκη, είναι πολύ μορφωμένος μια χαρά. Δηλαδή τον στήνουνε λίγο σαν καλοντυμένος Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει αν μπορεί να κερδίσει τον κ.Μητσοτάκη: Η πολιτική είναι μαραθώνιος δεν είναι 100αρι. Στα 16 χρόνια βουλευτής ξέρετε πόσους είδα να εμφανίζονται λαμπεροί, να κάνουν φασαρία, να λέμε ότι θα γίνουν πρωθυπουργοί και μετά από λίγο να εξαφανίζονται; Η δύναμη στην πολιτική είναι στη διάρκεια. Εγώ σέβομαι ότι ο κ. Κασσελάκης έχει προκαλέσει ένα ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη, μπράβο του δεν ξέρω ποιους έχει προσλάβει αλλά κάνουν καλή δουλειά οι διαφημιστές του και άρα τα λεφτά που τους δίνει τα αξίζουν. Ο ίδιος είναι ένα πρόσωπο όμορφο, λαμπερό έχει ταλέντα, δεν τον υποτιμώ καθόλου, οι πολιτικές του ιδέες δεν μου κάναν κάποιο ιδιαίτερο κλικ. Οι μισές ήταν λίγο ξαναζεσταμένο φαγητό αριστερίστικο οι άλλες ήταν τελείως γενικές αλλά έχει χρόνο να προχωρήσει. Εγώ γενικά είμαι υπέρ να μπαίνουν οι άνθρωποι στην πολιτική δηλαδή καλό είναι να μπαίνουν οι άνθρωποι στην πολιτική απλώς δεν χρειάζεται να ξεκινάμε με ψέματα, το παράκανε λίγο.