Αλληλοκατηγορίες, υπονοούμενα, εκβιασμοί, απειλές, διάλυση και στο βάθος διασάλευση της κοινοβουλευτικής τάξης και κατ’ επέκταση του πολιτικού συστήματος.

Αναμφίβολα, η παρατεταμένες συγκρούσεις στη 12μελή Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών», που κατέληξε στη διαγραφή τριών βουλευτών, σχετίζεται με τον έλεγχο του κόμματος και τη χρηματοδότηση, άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» , αν το «καύσιμό» τους, ο Η. Κασιδιάρης, αποκλειστεί και από τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε η σταδιακή παραίτηση των «Σπαρτιατών» βουλευτών από το αξίωμά τους, με στόχο τη συνεχή επαναπροκήρυξη τοπικών εκλογών για την κάλυψη των χηρευουσών θέσεων, αποτελεί ανησυχητική θεσμικά πιθανότητα.

Πλην του Ι. Κόντη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος διαθέτει αναπληρωματικό σε περίπτωση παραίτησής του, οι υπόλοιποι είναι μοναδικοί. Αν κάποιος παραδώσει την έδρα, δεν υπάρχει άλλος για να την παραλάβει και μοιραίως θα στηθούν κάλπες. Το δε ενδεχόμενο να λειτουργεί η Βουλή με λιγότερους βουλευτές εξετάζεται μεν από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα, προκειμένου να αποτραπεί μια δυνητική ανωμαλία, τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση.

Μπορεί ο πρόεδρός τους, Β. Στίγκας, να επιμένει ότι το προχθεσινό «καψώνι» των βουλευτών του που τον εγκατέλειψαν στα έδρανα, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές, έχει οικονομικό και μόνο υπόβαθρο («όλα γίνονται για τα λεφτά»), ωστόσο, όταν η συζήτηση επεκτείνεται στις προσυνεδριακές διαδικασίες τότε διακόπτεται ξαφνικά. Από το βράδυ κιόλας των εκλογών της 25ης Ιουνίου η αντίστροφη μέτρηση για την «ολική επαναφορά» στο προσκήνιο του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού Κασιδιάρη είχε αρχίσει και ήταν θέμα χρόνου η ενεργοποίηση των καταστατικών διαδικασιών ώστε να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, με πρόεδρο της Κ.Ο. τον Β. Στίγκα. 

Εναν μόλις μήνα αργότερα, στις 27 Ιουλίου, εννέα βουλευτές εξέδωσαν ανακοίνωση σε βάρος του Η. Στίγκα, ο οποίος είχε «ψέξει» τον βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνο Φλώρο (σ.σ. ανεξαρτητοποιήθηκε), όταν ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Η. Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων. Η... παρεξήγηση λύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ο πρόεδρος συντάχθηκε αμέσως με τους διαφωνούντες, ξεχρεώνοντας -όπως λέει τώρα- το οφειλόμενο «γραμμάτιο» προς τους Χρυσαυγίτες. Εκ των υστέρων, αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα παραμένει ανυπέρβλητο.

Οι αναφορές του από το βήμα της Βουλής περί «Greek Mafia» και οι πρακτικές «Δον Κορλεόνε» στο κόμμα του, το οποίο σημειωτέον δεν έχει ακόμη δηλωμένη έδρα, ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι, πέραν του ισχυρού ακροδεξιού πυρήνα, λειτουργεί στο ημίφως και ένας σκοτεινότερος. «Δεν μπορώ να μιλήσω με ονόματα, όχι γιατί φοβάμαι, δεν φοβήθηκα ποτέ στη ζωή μου, θα μιλήσω όμως με ονόματα και με αποδείξεις. Από εκεί και πέρα, δεν είναι μόνο ένα άτομο, είναι συμμορία», είπε ο Β. Στίγκας, ενώ σχετικά με τα μέλη της Κ.Ο. αποκάλυψε ότι τον μόνο που γνώριζε πριν από τις εκλογές ήταν τον διαγραφέντα πλέον Χ. Κατσιβαρδά. «Δεν μου έστειλε κανέναν ο Κασιδιάρης, πιθανόν κάποιοι να ήταν από το περιβάλλον του και ακόμα χειρότερα από το περιβάλλον της Χρυσής Αυγής», δήλωσε, εξηγώντας παράλληλα: «Είμαι πολλά χρόνια στον χώρο και έχω γνωριμίες, και ορισμένες και από τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν έχω καμία πολιτική σχέση μαζί τους». Οσο δε για την επιχορήγηση, δεν μπορεί να δοθεί σε άλλο κόμμα πλην του εκλεγέντος, δηλαδή των «Σπαρτιατών».

Ο νυν επικεφαλής έχει μεν τη «σφραγίδα» και δεν προτίθεται να τη μεταβιβάσει σε κάποιον τρίτο, αλλά, αν δεν διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν θα είναι σε θέση να εισπράξει κιόλας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μετά την ομιλία Στίγκα έκανε λόγο για «κοινοβουλευτικές επιπτώσεις», καθώς τα περί συμμοριών παρέχουν το δικαίωμα στο υπ. Εσωτερικών -σύμφωνα με τους νομικούς παράγοντες- να εξετάσει πλήρως την υπόθεση και να μην προχωρήσει καν στην καταβολή των χρημάτων, όπως συνέβη με τη Χ.Α. Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, ήταν εξαρχής δεδομένο ότι θα ανέκυπταν σοβαρά ζητήματα με το κόμμα - πομφόλυγα, το οποίο εμφανίστηκε από το πουθενά στις 8 Ιουνίου, καταλαμβάνοντας δύο-τρεις εβδομάδες αργότερα την 5η θέση στην οκτακομματική Βουλή, με 250.000 ψήφους περίπου και ποσοστό 4,66%. 

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 2/9