«Ο βασικός και ο μέσος μισθός έχουν αυξηθεί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;» με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ είπε ότι έχουν δημιουργηθεί μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. Τόνισε πως όποιος έχει δεύτερη δουλειά και πληρώνει περισσότερα ένσημα θα έχει υψηλότερη σύνταξη, ενώ είπε πως οι πολλαπλοί εργοδότες ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου. Σε ότι αφορά τις ουρές στα Αστυνομικά τμήματα για τις νέες ταυτότητες απάντησε πως η κοινωνία προχωράει. Για το κόμμα των Σπαρτιατών είπε πως τσακώνονται για τα λεφτά και ζήτησε από όσους ψήφισαν το κόμμα να κάνουν αυτοκριτική.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Οι μισθοί ανεβαίνουν, και ο βασικός μισθός έχει ανεβεί και ο μέσος μισθός σε διάφορους κλάδους έχει ανεβεί. Η ΕΡΓΑΝΗ λεει ότι στην τετραετία είχαμε συν 398.385 μισθωτούς, αύξηση 17,3. Το σημαντικό είναι ότι είχαμε συν 438.172 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης δηλαδή τον Ιούλιο του ’19 το 26,8% ήταν μερικής απασχόλησης θέσεις εργασίας τον Ιούλιο είχε πέσει κάτω του 24 άρα έχουμε μια σαφή τάση προς συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και σαφή αντιστροφή της πορείας της κυριαρχίας της μερικής απασχόλησης. Έχουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότερες θέσεις εργασίας, έχουμε δύο φορές αύξηση του βασικού μισθού και έχουμε κλάδους όπου ο μέσος μισθός έχει ανέβει σημαντικά. Πχ στους τουρισμό η κλαδική τους σύμβαση είναι 1.200€.

Προσπαθεί κάποιος να διερμηνεύσει από την Αριστερά γιατί ο Μητσοτάκης πήρε 41%, μα ο Μητσοτάκης πήρε 41% γιατί ο κόσμος κάνοντας στο μυαλό του τη σύγκριση με το πώς ζούσε το ’19 και πως ζει το ’23 θεώρησε ότι ζούσε καλύτερα το ’23. Ο θρίαμβος του 41% και η συντριβή του 18 δεν μπορεί παρά να οφείλεται ότι στο συλλογικό υποσυνείδητο ο κόσμος θεώρησε ότι περνάει καλύτερα.

Ερωτηθείς αν θα έχουν ασφαλιστικό μπόνους όσοι έχουν δεύτερη απασχόληση: Δεν υπάρχει συνταγματικά πληρωμή εισφοράς χωρίς ανταπόδοση. Η πληρωμή της εισφοράς είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα υποχρεωτικά από το σύνταγμα άρα όποιος έχει δεύτερη δουλειά και πληρώνει περισσότερα ένσημα θα έχει υψηλότερη σύνταξη. Δεν θα μετριέται ως προς το χρόνο δηλαδή για να βγαίνεις γρηγορότερα στη σύνταξη, θα μετριέται όμως ως προς το ύψος της σύνταξης.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις νέες ρυθμίσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση για το εργασιακό: Βλέπετε στην κοινωνία κάποια φοβερή αντίδραση για το εργασιακό μας νομοσχέδιο; Ξέρετε ότι αν το εργασιακό νομοσχέδιο είχε κάτι πράγματι βλαπτικό για τους εργαζόμενους σήμερα θα γινόταν χαμός στη χώρα. Δεν έχει τίποτα αρνητικό γιατί το νομοσχέδιο αυτό το οποίο το έχουμε δουλέψει με τους συνεργάτες πάρα πολύ δεν είναι τίποτα άλλο παρά την αποτύπωση σε ένα νομικό κείμενο της πραγματικότητας. Αφήστε που το μισό είναι ευρωπαϊκή οδηγία! Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πως το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσουν την ευρωπαϊκή οδηγία, μπορεί να βρουν ως πρόσχημα τις λοιπές διατάξεις για να καταψηφίσουν επί της αρχής. Πως θα καταψηφίσουν άρθρα της κοινοτικής οδηγίας κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας!

Αναφορικά με το θέμα των πολλαπλών εργοδοτών: Οι πολλαπλοί εργοδότες ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου. Όταν ο εργαζόμενος εξαρτάται τη ζωή του και τον μισθό του από έναν εργοδότη η διαφορά ισχύος μεταξύ τους είναι πάρα πολύ μεγάλη, όταν όμως ο εργαζόμενος έχει και εναλλακτική λύση δεύτερου εργοδότη, και ξέρει ο πρώτος εργοδότης ότι αυτός έχει βρει ήδη και δεύτερη δουλειά, τότε η διαφορά της ισχύος μεταξύ των δύο μερών μυούται δραστικά υπέρ του εργαζόμενου.

Αυτή την εβδομάδα τελειώνει η δημόσια διαβούλευση για το εργασιακό νομοσχέδιο και την παρ’ άλλη εβδομάδα ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Βουλή. Πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά πολιτικά προβλήματα για τη συζήτησή του.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα Κασσελάκη: Ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι μόλις εκλεγώ την επόμενη μέρα τελείωσε το 41% του Μητσοτάκη και είπα ότι αυτό υπό κανονικές συνθήκες αν το έλεγε κάποιος που δεν έχει εκλεγεί ακόμα ούτε σε μια αιρετή θέση θα τον έλεγε κανείς ψώνιο. Υπό την έννοια ότι ο Κασσελάκης δεν έχει ακόμα εκλεγεί ούτε δημοτικός σύμβουλος. Ας κερδίσει, ας πάρει την εμπιστοσύνη, ας δώσει τις πολιτικές του μάχες και αν τον θέλει ο λαός με γεια του και χαρά του αλλά να το βγαίνεις και να λες όντας μη εκλεγμένος σε οποιοδήποτε αξίωμα «είμαι ο Μεσσίας που έρχομαι να σας σώσω» είναι υπερβολή.

Ερωτηθείς αν έχει κάποια προτίμηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι θέματα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δική μας δουλειά σε καμία περίπτωση.

Κληθείς να σχολιάσει τα συλλαλητήρια για τις νέες ταυτότητες: Σέβομαι τις ανησυχίες όλων των ανθρώπων, έχω εκφράσει και εγώ κατά το παρελθόν στα νιάτα μου τέτοιου είδους ανησυχίες αλλά η κοινωνία και ο κόσμος προχωράει. Η Κύπρος για παράδειγμα έχει πάρει αυτή την ταυτότητα που θα πάρουμε και εμείς εδώ και πολύ καιρό, δεν έπαθαν τίποτα οι Κύπριοι που έχουν αυτή την ταυτότητα. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ μέχρι τις 3 Αυγούστου του 2026 θα έχουμε αυτή την ταυτότητα και θα έχουμε αυτή την ταυτότητα γιατί παρέχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς τη συλλογή των δεδομένων και άρα ως προς την ταυτοποίηση του προσώπου άρα όλοι θα την πάρουμε. Οι φασαρίες και τσακωμοί για την ταυτότητα μου φαίνονται λίγο αρχαίο.

Αναφορικά με το κόμμα των Σπαρτιατών: Αυτοί οι «μεγάλοι πατριώτες» έχουν τσακωθεί και τσακώνονται σκληρά για τα λεφτά. Ο τσακωμός τους δεν είναι ούτε για το Σκοπιανό ούτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι για κάποιο σοβαρό πολιτικό ζήτημα που αφορά τον υποτιθέμενο «πατριωτικό χώρο» αλλά αφορά ποιος διαχειρίζεται τα ευρώ. Ας κάνουν αυτοκριτική όλοι αυτοί που τους ψηφίσανε.

Ερωτηθείς αν κάνουν αυτοκριτική για το νόμο που έλεγε ότι δεν θα είναι σκιώδης αρχηγός ο Κασιδιάρη:Ο νόμος ήταν πάρα πολύ καλός και αν δεν είχε ψηφιστεί αυτός ο νόμος τώρα στη Βουλή θα ήταν ο Η. Κασιδιάρης.

ΔΗΜ: Ο νόμος λεει «πραγματικός ή σκιώδης αρχηγός» και σκιώδης είναι ο Κασιδιάρης άρα ο νόμος απέτυχε

Αυτό αφορά το δικαστήριο, δεν αφορά τη Βουλή. Με ρωτάτε αν πρέπει στις προσφυγές που έχουν κατατεθεί το δικαστήριο να αποφασίσει ότι αυτό το κόμμα έχει πραγματικό σκιώδη αρχηγό τον Κασιδιάρη και πρέπει να εξοβελιστεί από την Βουλή. Εγώ δεν είμαι δικαστής, αν με ρωτάτε είναι ο ορισμός του νόμου που έχουμε ψηφίσει και το κόμμα αυτό πρέπει να εκπέσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ έχουμε τον ορισμό του νόμου που ψηφίσαμε. Δηλαδή σήμερα μπορούμε να συζητάμε αν σκιώδης αρχηγός είναι ο Κασιδιάρης; Αφού ο κ.Στίγκας ήρθε στη Βουλή και δήλωσε ότι είναι ο Κασιδιάρη