Με τον χρόνο να μετράει αντίθετα, καθώς οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα στηθούν την ερχόμενη Κυριακή, το εσωκομματικό θερμόμετρο έχει ανεβεί κατακόρυφα εξαιτίας της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως είναι γνωστό, η κάλπη θα στηθεί την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου κι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει δεύτερος γύρος, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι η εκλογική διαδικασία θα κινηθεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ήρθε ο εξ Αμερικής υποψήφιος και ανέτρεψε τα δεδομένα, αφού όπως λένε πολλοί «πέταξε το βότσαλο στη λίμνη».

Αλλαγή συσχετισμών

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη άλλαξε τους συσχετισμούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέτρεψε και τους σχεδιασμούς των επιτελείων των υποψήφιων αρχηγών. Και αυτό γιατί παρασκηνιακά υπάρχουν μετατοπίσεις στελεχών από τον έναν υποψήφιο στον άλλο (ο Ευάγγελος Αποστολάκης από την Έφη Αχτσιόγλου πήγε με την πλευρά Κασσελάκη), γεγονός που τινάζει στον αέρα τις συμφωνίες που είχαν γίνει κάτω από το τραπέζι για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνεργάτες των υποψηφίων μετρούν τις δυνάμεις τους και κάνουν εκτιμήσεις κατά πόσο θα επηρεάσει την όλη διαδικασία η παρουσία του νέου υποψηφίου.

Ψυχραιμία

Το επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου, μετά το σοκ των πρώτων εικοσιτετράωρων, όπου η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Τύπου, στη συνέχεια εμφανίστηκε ψύχραιμο να εκτιμά ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη μπορεί να προκαλέσει συσπείρωση υπέρ της από τον πρώτο γύρο, καθώς σε πολλούς ξενίζει η ξενόφερτη συμπεριφορά του πέμπτου υποψηφίου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια πάντως, όταν ρωτήθηκε για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, επικαλέστηκε το καταστατικό του κόμματος, λέγοντας ότι εάν πληροί της προϋποθέσεις προφανώς και μπορεί να είναι υποψήφιος.

Ο «μπαμπούλας» για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στηρίζουν τους άλλους υποψήφιους είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο Ποτάμι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Με βάση τις δημοσκοπήσεις, βασικός αντίπαλος της Έφης Αχτσιόγλου εμφανίζεται να είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν ανησυχεί αν θα χάσει ψήφους, αλλά αν θα εκτοπιστεί από τη δεύτερη θέση, που είναι σήμερα, στην τρίτη. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε τα πράγματα θα πάρουν ιδιαίτερα κακή τροπή για την εσωκομματική αντιπολίτευση, που εκφράζεται μέσα από την Ομπρέλα, καθώς μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ευελπιστούσαν ότι το κόμμα θα περάσει και πάλι στα χέρια τους. Προφανώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι ανοιχτό είναι το στοίχημα για τον Νίκο Παππά, καθώς και οι δύο υποψήφιοι αλιεύουν ψήφους από τη μεγάλη δεξαμενή των προεδρικών ψηφοφόρων. Με δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δίπλα του τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος επηρεάζει ένα μεγάλο κομμάτι από την «Κίνηση Μελών», όλα δείχνουν ότι η πραγματική μάχη θα γίνει σε αυτό το στρατόπεδο.

«Δεν είναι δεδομένο»

Οι ψυχραιμότεροι ωστόσο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι δεν είναι δεδομένο ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θα φέρει στην κάλπη τόσο κόσμο όσο πιστεύεται. Θεωρούν δηλαδή ότι μέρα με την ημέρα η δυναμική του θα ξεφουσκώνει και τελικά θα προσέλθουν στις κάλπες πολύ λιγότεροι απ’ ό,τι δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Επιμένουν μάλιστα ότι καθώς οι υποστηρικτές του δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα, στο τέλος δεν αποκλείεται να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ίδιο.  Φυσικά το ερώτημα που υπάρχει σε όλα τα επιτελεία είναι πόσοι από αυτούς που γράφτηκαν για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα θα φτάσουν και πάλι στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν από αυτούς τους πολίτες υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης -λένε κάποιοι- μπορεί βασίμως να ελπίζει σε μία καλή σειρά, καθώς οι πολίτες που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξουν αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα είναι ψηφοφόροι κεντροαριστεράς κατεύθυνσης.  Καλού-κακού λοιπόν από μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να τίθενται ερωτήματα για την ιστορία και την πορεία του Στέφανου Κασσελάκη στη ζωή και την πολιτική χαρακτηρίζοντάς τον ουρανοκατέβατο.

«Φυτευτός»

«Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που δεν θα ‘‘φυτεύονται’’ από το Instagram και τα διάφορα συμφέροντα. Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι «είδε φως και μπήκε». Στελέχη από το σκληρό αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι και εγκάθετος κάποιων συστημάτων, υπονοώντας ακόμα και των Αμερικανών… Αναρωτιούνται μάλιστα τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την υποψηφιότητα και πώς είναι δυνατόν κάποιος που έχει λίγους μήνες στην Ελλάδα -και ουσιαστικά δεν γνωρίζει την εγχώρια πολιτική σκηνή και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- να κάνει τέτοια αίσθηση. Η ιστορία Κασσελάκη ανέδειξε και τις καταστατικές αδυναμίες που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού -όπως λένε πολλά στελέχη- «ευτελίζεται η διαδικασία ανάδειξης αρχηγού, μια πολύ σημαντική διαδικασία, καθώς τίθεται πλέον υπό τη μέγγενη της επικοινωνίας και όχι της πολιτικής».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή.