Η συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην διαδικασία αναδείξεις του νέου προέδρου θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο περισσότερο ανοίξει η βάση των ψηφοφόρων, τόσο μεγαλώνουν τα περιθώρια για την ολική ανατροπή στην διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου.

Οι ψηφοφόροι 

Οι τρεις από τους πέντε υποψηφίους, δηλαδή η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Κασσελάκης, επιθυμούν την μεγάλη συμμετοχή, καθώς θεωρούν ότι οι θέσεις και οι απόψεις τους έχουν βρει αντίκρυσμα και έξω από το κόμμα, σε ένα μεγάλο κομμάτι της  κοινωνίας.

Η Εφη Αχτσιόγλου, μάλιστα, εξ αρχής είχε ταχθεί υπέρ της ψήφου και των φίλων του κόμματος καθώς θεωρούσε ότι το αφήγημα της απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό απ’ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Νίκος Παππάς προφανώς προσδοκά ότι μπορεί να εισπράξει ένα κομμάτι ψηφοφόρων από αυτούς που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στους ίδιους ψηφοφόρους απευθύνεται και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εκτός των άλλων προσδοκά ότι θα έχει και αποκλειστικά δικές του ψήφου. Δηλαδή ότι το κοινό που τον παρότρυνε να κατέβει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανήκει στο δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φτάσει μέχρι την κάλπη για να τον ψηφίσει.

Ωστόσο, κάνεις δεν ξέρει πόση ακριβώς είναι η ενεργός κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι από τα παλιά ή τα νέα μέλη που γράφτηκαν στις εκλογική διαδικασία του 2022, θα κινητοποιηθούν και θα φτάσουν μέχρι την κάλπη.

Αντιπαραθέσεις υποψηφίων

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων πληθαίνουν, ενώ ο καθένας έχει βγάλει από την φαρέτρα του και τα «όπλα» που διαθέτει.

Η Εφη Αχτσιόγλου, πάντως, δεν απέκλεισε την εκλογή της από την πρώτη Κυριακή, αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις που λένε ότι μετά την υποψηφιότητα Κασσελάκη θα δυσκολέψει η  εκλογή της από τον πρώτο γύρο. Σε ό,τι αφορά την πολιτική στόχευσή της, ανέφερε ότι «δεν είμαστε με τα τζάκια, δεν είμαστε με τις ελίτ, δεν είμαστε με την οικονομική ολιγαρχία αυτού του τόπου. Είμαστε με τους πολλούς, μας ενδιαφέρει να εκφράζουμε τις αγωνίες των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των ανέργων, των νέων, των επαγγελματιών που δουλεύουν ακατάπαυστα για να συντηρήσουν μία μικρή επιχείρηση, των επιστημόνων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του ανέφερε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος μπορεί να εγγυηθεί ότι «εμείς θα είμαστε εκεί κάθε φορά, σε κάθε περίσταση, να δίνουμε τον αγώνα για τους πολλούς, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του κόσμου», ενώ αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε πως «εγώ δεν πιστεύω ότι ο ηγέτης μαθαίνει με μια τηλεπάθεια».

Ο Νίκος Παππάς μιλώντας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Να χτίσουμε την παράταξη της νίκης. Είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε, όχι μόνο με τη νεολαία, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας και της επισφάλειας, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, με τη μεσαία τάξη».

Ο Στέφανος Τζουμάκας απάντησε σε αυτό που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης ότι δηλαδή ήταν στην τουαλέτα και γι’ αυτό δεν παρακολούθησε την ομιλία του στο συνέδριο. «Ο καθένας έχει το επίπεδό του. Εγώ μίλησα για παρακμή κι εκφυλισμό. Θα δούμε και χειρότερα. Το σύστημα βγάζει αγωνιστές, αλλά βγάζει και παρακμιακούς ανθρώπους» είπε ο Στέφανος Τζουμάκας.

Ο πέμπτος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προέρχομαι από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και πρέπει να έρθει να ψηφίσει την Κυριακή!». Ο Στέφανος Κασσελάκης  σχολιάζοντας  τις επιθέσεις που δέχεται τόνισε: «Φοβούνται πως θα τους χαλάσω τη σούπα. Δεν γίνεται να φεύγουν οι νέες ψυχές στο εξωτερικό, να κάνουν εκεί οικογένειες και να μην ξαναγυρίζουν». Όσον αφορά το γεγονός πως δεν είναι εκλεγμένος στο κοινοβούλιο ο κ. Κασσελάκης είπε: «Οι μεγάλες μάχες δίνονται έξω στην κοινωνία. Έχουμε εξαιρετικά στελέχη στο κοινοβούλιο που μπορούν να αντιπροσωπεύσουν άρτια την παράταξη μας, αλλά πρέπει οι προτάσεις μας να προέρχονται από την κοινωνία. Πρέπει η κοινωνία να ξέρει ότι θα έχει ένα πρόεδρο που θα δίνει το "παρών" σε όποιο πρόβλημα προκύπτει. Όπως στον Έβρο τώρα».

Χθες πάντως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τάχθηκε και πάλι υπέρ της Εφης Αχτσιόγλου τονίζοντας είναι μία υποψηφιότητα η οποία φέρνει μια πλειοψηφική δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο Στέλιος Κούλογλου, επιτέθηκε για μία ακόμη φορά εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας ότι «ο κ. Κασσελάκης δούλεψε στην Goldman Sacks και έχει σχέσεις με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ίσως είναι η προσωποποίηση της Gauche caviar, που η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει πλέον απορρίψει. Γιατί όχι μόνο δεν την έσωσε, αλλά την κατέστρεψε».