Στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, βρίσκεται πλέον η υπόθεση των καταγγελιών του προέδρου του κόμματος των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα, περί «Greek mafia» τακτικές στο κόμμα.

Αν και το βράδυ της Δευτέρας και λίγες ώρες πριν από την εμφάνισή του ενώπιον της εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας ο κ. Στίγκας ανακάλεσε τα όσα είχε υποστηρίξει και επανέφερε στο κόμμα τρεις βουλευτές που είχε διαγράψει, η κατάθεσή του διήρκεσε περισσότερες από 3 ώρες και αναμένεται να συνεχιστεί εντός της εβδομάδας.

Στροφή 180 μοιρών

Μετά τη στροφή 180 μοιρών που έκανε, ο κ. Στίγκας συνόδευσε την κατάθεσή του και με μια κοινή δήλωση όλων των βουλευτών των Σπαρτιατών, στην οποία υπογραμμίζεται η… ενότητα του κόμματος. Ο ίδιος εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου επιχείρησε να καταδείξει ότι οι σχέσεις του κόμματος με τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη κινούνται μόνο σε πολιτικό πλαίσιο.

Μάλιστα, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου σημείωσε: «Δεν μπορώ να πω τι ακριβώς κατέθεσα, διότι η συζήτηση θα συνεχιστεί μέσα στην εβδομάδα. Εχθές κάναμε μια συγκέντρωση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι τρεις διαγραφέντες βουλευτές ζήτησαν συγγνώμη γι’ αυτή την απρέπεια και την εικόνα που παρουσίασαν στο Κοινοβούλιο, αλλά και προς το πρόσωπό μου, άρα είναι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, συνεχίζουν κανονικά και επίσης υπάρχει και μια δήλωση στήριξης από ολόκληρη τη Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι με στηρίζουν ως πρόεδρο του κόμματος. Αφήστε με να πω στην εισαγγελέα ό,τι ξέρω».

Ωστόσο, ισχυρίστηκε πως υπήρξαν φαινόμενα και πρακτικές «Greek mafia» και εξήγησε ότι «υπάρχουν μεθοδεύσεις οι οποίες παραπέμπουν με πάρα πολλούς τρόπους σε ‘‘Greek Mafia’’ και ‘‘Δον Κορλεόνε’’ όπως το είπα από διάφορους, από εξωκοινοβουλευτικούς. Αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, θα το κρίνει η κυρία εισαγγελέας. Και για τον Κασιδιάρη μιλήσαμε. Εγώ δεν είχα κάνει δήλωση ότι πηγαίνουν στον Δομοκό. Να παίρνουν οδηγίες από κάποιους άλλους ενδεχομένως να ήταν».

Η στήριξη Κασιδιάρη

Για το επίμαχο ζήτημα των σχέσεων του κόμματος με τον Ηλία Κασιδιάρη, ο Βασίλης Στίγκας ανέφερε πως ποτέ δεν κατηγόρησε τους βουλευτές ότι λάμβαναν οδηγίες από εκείνον, ενώ επανέλαβε τη στήριξή του στο πρόσωπο του άλλοτε πρωτοπαλίκαρου της Χρυσής Αυγής για τον Δήμο της Αθήνας.

«Θα δούμε, αλλά δεν είπα ποτέ ότι ο κ. Κασιδιάρης έδινε οδηγίες από τον Δομοκό και δεν αναιρώ τίποτα. Δεν είχαμε καμία σχέση με τον κ. Κασιδιάρη, καμία τηλεφωνική επικοινωνία και τίποτα περισσότερο. Τον στηρίζω για τον Δήμο της Αθήνας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η επιστροφή της Κ.Ο.

Πάντως, μετά την ανταλλαγή «πυρών» εντός των κόλπων του κόμματος, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα φαίνεται ξαφνικά να έλυσε τις διαφορές της και σε κοινή δήλωση να «διατυμπανίζει» τη δημοκρατικότητά της και την αναγνώριση του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Στίγκα.

«Υπογράφοντας την παρούσα δήλωση, βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σπαρτιάτες (…) δηλώνουμε την προθυμία μας να στηρίξουμε ανεπιφύλακτα τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας και να επιβεβαιώσουμε την ενότητα του κόμματος. Η στάση μας ήταν πάντα στο πλευρό των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος, υπέρ του ελληνικού πατριωτισμού-εθνικισμού και εναντίον οποιουδήποτε ολοκληρωτικού ξενόφερτου καθεστώτος και ιδεολογίας. Ως βαθιά δημοκρατικοί και νομοταγείς πολίτες δεν θα επιθυμούσαμε να διαρρέουν και να πλανώνται στοιχεία αδιευκρίνιστα και αόριστα που εμπλέκουν τα ονόματά μας σε άνομες πράξεις και τακτικές. Προχωράμε ενωμένοι στην επόμενη μέρα για την επιταγή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός υπό την ηγεσία του προέδρου, Βασίλη Στίγκα, και με τη βοήθεια του Θεού ακάθεκτοι σε μία σκληρή και γόνιμη αντιπολίτευση. Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που τα δημιουργούν», ανέφεραν οι έντεκα βουλευτές.

Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται πριν από έξι ημέρες, όταν ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, προχώρησε στη διαγραφή τριών βουλευτών του κόμματος (τους Ιωάννη Δημητροκάλλη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά και Ιωάννη Κόντη) κάνοντας δημόσια καταγγελία από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και χαρακτηρίζοντας τους 3 βουλευτές «καθοδηγούμενους και ποδηγετούμενους» από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα, ενώ έκανε λόγο για βουλευτές του κόμματος που «πήγαιναν στον Δομοκό για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη». Όμως, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με μια επιστολή ανακοινώθηκε η επιστροφή των 3 βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δίνοντας νέα τροπή στην υπόθεση.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή