Ακυρώνεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ και αναβάλλεται η ομιλία του και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση έλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τις καταστραφικές συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel» στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η παρουσία του στη ΔΕΘ θα επαναπρογραμματιστεί για τις επόμενες μέρες.

Προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, είναι η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες και η αφοσίωση των αρμόδιων υπουργών προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να βρεθεί και ο ίδιος στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, προκειμένου να δει από κοντά την καταστροφή που έχει συντελεστεί.

Το διπλό εγχείρημα για την κυβέρνηση, μετά τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, αυτή τη στιγμή είναι η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η επισκευή των υποδομών και η αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να μην έχουν τελειώσει ακόμα. 

Οι περιοχές που έχουν πληγεί είναι πολλές, αλλά στο επίκεντρο βρίσκεται επί του παρόντος η Μαγνησία, όπου είναι άγνωστο ακόμα το μέγεθος της καταστροφής σε καλλιέργειες, κατοικίες και υποδομές, όπως γέφυρες, δρόμους, λιμάνια, κλπ., μετά την πρωτοφανή σε ένταση και σε διάρκεια καταιγίδα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να μεταβεί στον Έβρο, καθώς θέλει να δει από κοντά τι άφησε πίσω του το πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς και να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής, με αρμόδιους τοπικούς παράγοντες και με τους ανθρώπους της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς. 

Μαζί του και στις δύο περιοχές -τη Μαγνησία και τον Έβρο- αναμένεται να μεταβούν ο Γιώργος Αμυράς, που θα αναλάβει την εποπτεία των έργων αποκατάστασης, με άμεση προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά που θα επιτρέψουν να ξεκινήσει η φυσική αναγέννηση, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, που έχει την εντολή να τρέξει γρήγορα το κομμάτι των αποζημιώσεων για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όσους έχουν υποστεί ζημιές τα σπίτια τους, και ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, συν τοις άλλοις, για τις αποζημιώσεις για την αγροτική παραγωγή.

Προτάσεις στις Βρυξέλλες

Ταυτόχρονα, γίνεται μια προεργασία για να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς τις Βρυξέλλες, αφού είναι δεδομένο ότι για την αποκατάσταση των ζημιών τόσο από τις πυρκαγιές όσο και από τις πλημμύρες θα χρειαστεί σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Είναι μια υποχρέωση πια της Ευρώπης, στα πλαίσια και της αναθεώρησης των Προϋπολογισμών, να διαθέτει περισσότερους πόρους και για την Πολιτική Προστασία και για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε προχθές με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η Σλοβενία έλαβε μια όχι ευκαταφρόνητη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όμως οι καταστροφές στις υποδομές ήταν πραγματικά πρωτοφανείς, αντίστοιχη στήριξη θα διεκδικήσουμε και εμείς σε πρώτη φάση για την περιοχή του Έβρου, κυρίως –να το τονίσω αυτό– για να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους εργάτες της γης, τους μελισσοκόμους μας, τους κτηνοτρόφους μας».