Mε ευρεία αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κράτος, έμφαση στις ριζικές αλλαγές στην οργάνωση και δομή της Πολιτικής Προστασίας και λελογισμένο πακέτο παροχών ανεβαίνει απόψε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εκφωνήσει την -εξ αναβολής- ομιλία του στο «Βελλίδειο». Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες: Ο πρώτος θα αφορά τη συγκυρία που ζούμε, με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες σε Εβρο και Θεσσαλία, αντίστοιχα, και τις κινήσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν άμεσα για την αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση του οδικού δικτύου κ.λπ.

Πέρα από τα μέτρα άμεσης ανάγκης, ο κ. Μητσοτάκης θα επεκταθεί στα μακροπρόθεσμα μέτρα, δηλαδή με τι προδιαγραφές πρέπει να γίνει στο εξής η οικοδόμηση στον θεσσαλικό κάμπο, που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες λεκάνες απορροής υδάτων, πώς θα επαναπροσδιοριστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, για να καλύψει το κόστος της αποκατάστασης των περιοχών, και πώς θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος ευρωπαϊκός πόρος και θα αναζητηθεί επιπλέον κοινοτική χρηματοδότηση. Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί ένα νέο, «πράσινο» τέλος για την αύξηση των κρατικών πόρων για τις φυσικές καταστροφές.

Αναδόμηση της Πολιτικής Προστασίας

Στον ίδιο άξονα, δηλαδή των ακραίων φυσικών φαινομένων που βιώνει η χώρα μας ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός σε αδρές γραμμές την αναδόμηση της Πολιτικής Προστασίας, η οποία πρέπει να ενισχυθεί σε στρατηγική, σε έμψυχο δυναμικό και σε μέσα, στο επίπεδο τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης των φαινομένων, και να λάβει υπόψη της προβλήματα που υπερβαίνουν τις σημερινές προβλέψεις της. Πέρα από την προμήθεια drones και άλλων σύγχρονων μέσων, θα προβλεφθεί και η μεγαλύτερη συμμετοχή του Στρατού στις επιχειρήσεις, κάτι που πια κρίνεται απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα σταθεί ιδιαίτερα τόσο στο μέγεθος των φυσικών φαινομένων που αντιμετώπισε η χώρα όσο και στη δουλειά που έχει γίνει στην Πολιτική Προστασία την τελευταία τετραετία.

«Δεν αρκεί πλέον να καθαρίζουμε τα οικόπεδα για τις φωτιές ή να καθαρίζουμε τα ρέματα για τις πλημμύρες. Πρέπει να βαθαίνουμε τα ποτάμια, να κάνουμε αναχώματα με νέες προδιαγραφές, να δημιουργούμε βάσεις με ελικόπτερα και βάρκες κοντά σε επικίνδυνες περιοχές», επισημαίνει χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού, που συμμετέχει στις συσκέψεις προετοιμασίας του κ. Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ. Σημειώνει, επίσης, ότι η Πολιτική Προστασία ήταν μέ- χρι πρότινος προσανατολισμένη κυρίως στους σεισμούς και στις πυρκαγιές, ενώ τώρα πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός, για να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το φαινόμενο των πλημμυρών.

Οι παθογένειες

Στο δεύτερο -και μεγαλύτερο- σκέλος της ομιλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, με το σύνθημα «Αλλάζοντας την καθημερινότητα, αλλάζουμε την Ελλάδα» να είναι ένα από αυτά που σκοπεύει να αναδείξει. Μια καθημερινότητα, όπως αναμένεται να τονίσει, που υπονομεύεται από ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με στρεβλώσεις, από μια αστυνόμευση που αποδεικνύεται σε ορισμένες περιπτώσεις ελλιπής, από την αργή απονομή δικαιοσύνης, που συχνά δημιουργεί αίσθημα ατιμωρησίας και από την άλλη πλευρά δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας δικαίου για επενδύσεις, από πολλά δημόσια έργα που, ναι μεν, δρομολογούνται, αλλά μέχρι να υλοποιηθούν και να παραδοθούν με χρονοβόρες διαδικασίες τα υπερβαίνει η ίδια η ζωή και οι εξελίξεις, από ένα κράτος που ακόμα και σήμερα αδυνατεί πολλές φορές να συντονίσει την κεντρική εξουσία με την περιφερειακή και την τοπική. Ολα αυτά τα προβλήματα, όπως αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, αποτελούν παθογένειες της ελληνικής ζωής εδώ και 200 χρόνια, σε όλη τη σύγχρονη πορεία της δηλαδή, και συνιστούν αγκυλώσεις που εμποδίζουν τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, για τον οποίο ο ίδιος έχει δεσμευθεί.

Οι μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, το αξιοπρεπές ΕΣΥ, την αξιολόγηση παντού στο Δημόσιο, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κυβέρνησης, δήμων και περιφερειών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και πολλές ακόμα, στις οποίες σχεδιάζει να αναφερθεί επιγραμματικά, αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση ιστορικών παθογενειών και ταυτόχρονα βήματα για ένα μέλλον που διαμορφώνεται αβέβαιο. Ο «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός», στη βάση της συλλογιστικής που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός, γίνεται πράξη με μεταρρυθμίσεις: Αυτές είναι ο μοχλός που μετατρέπει κάθε μέτρο από εξαγγελία σε εφαρμόσιμη πραγματικότητα.

Οι οικονομικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ είναι σαφές ότι θα είναι περιορισμένες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει πρέπει να αξιοποιηθεί για τη Θεσσαλία. Αμεσα, εξάλλου, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, με τα 450 εκατ. να δαπανώνται για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. για την κάλυψη αγροτών. Η επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα προχωρήσει, όπως και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, που αναμένεται να παραμείνει στα περσινά επίπεδα. Το λεγόμενο επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους θα δοθεί, αλλά με τη νέα χρονιά, ενώ θα προχωρήσει κανονικά η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, αλλά και οι αυξήσεις με το νέο έτος στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»