«Γροθιά στο στομάχι για όλους», χαρακτήρισε τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι, εκτός από το να αποδοθεί δικαιοσύνη, πρέπει να εξετάσουμε και γιατί συνέβη.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια των εργασιών της «Βουλής των Εφήβων» που είχε θέμα «Αφοπλίζοντας τη βία», ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι όχι μόνο πρέπει να εξεταστεί γιατί έγινε η δολοφονία του Αντώνη αλλά και γιατί συνέβη η δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, η δολοφονία του Άλκη Καμπανού, αλλά και γιατί τα χρώματα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας -για κάποιους- καθίσταται λόγος επαρκής για να χάσει ένας νέος άνθρωπος τη ζωή του.

 «Οι μέρες που ζούμε δυστυχώς παραπέμπουν χαρακτηριστικά στο θέμα της βίας που συζητάτε στη Βουλή οι "έφηβοι βουλευτές". Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει το να σπρώχνει κανείς έναν άνθρωπο στη θάλασσα από ένα πλοίο που βρίσκεται εν κινήσει και έπειτα να τον εγκαταλείπει. Ο θάνατος του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια γροθιά στο στομάχι για όλους μας. Και μας υπενθυμίζει το γιατί οφείλουμε όλοι μας, σαν κοινωνία, να κοιταχτούμε σκληρά στον καθρέφτη και να αντικρίσουμε τον εαυτό μας κατάματα. Μας υπενθυμίζει το γιατί, εκτός από το να κάνουμε το αυτονόητο χρέος μας στη μνήμη ενός νέου ανθρώπου που άδικα χάθηκε, δηλαδή το να αποδώσουμε δικαιοσύνη, κυρίως οφείλουμε να εξετάσουμε γιατί αυτό συνέβη.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, το ίδιο πρέπει να γίνει και για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, το ίδιο πρέπει να γίνει όταν τα χρώματα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας για κάποιους καθίσταται λόγος επαρκής για να χάσει ένας νέος άνθρωπος τη ζωή του», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας οφείλουν να περιλαμβάνουν περισσότερο την αναβάθμιση και βελτίωση της πολιτικής παιδείας στα σχολεία όσο και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας, τη βία απέναντι στα παιδιά, απέναντι στον άλλο με διαφορετικό θρήσκευμα, άλλο έθνος, άλλες απόψεις, άλλη ματιά, μέχρι την ψηφιακή βία, τις αναδυόμενες μορφές της, τον κυβερνοεκφοβισμό και το μπούλινγκ.

 «Αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι πολλά και χωρούν δεκάδες πρόσθετες παρεμβάσεις στην παιδεία, στον αθλητισμό, στις πολιτικές για την οικογένεια και την ισότητα, στην προστασία του πολίτη, στη δικαιοσύνη. Παρεμβάσεις που αφορούν από προγράμματα εθελοντισμού, εκμάθησης τρόπων αντιμετώπισης της βίας, ειδικά των νέων μορφών της, μέχρι αλλαγές στην κρατική λειτουργία και στις πολιτικές του κράτους για την πάταξη του φαινομένου», τόνισε ο υπουργός Παιδείας κα πρόσθεσε:

 «Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερο την αναβάθμιση της πολιτικής παιδείας στα σχολεία όσο και την εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του κυβερνοεκφοβισμού».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Παιδείας έδωσε έμφαση στη συμμετοχή, τονίζοντας ότι εκεί κρύβεται η λύση.

 «Η διάσταση της συμμετοχής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και επιδρά στις αλλαγές που γίνονται από τη μια εποχή στην άλλη. Αλλαγές που χρόνια πίσω φάνταζαν αδιανόητες και που λίγα χρόνια μετά, τις έβλεπε κανείς αυτονόητες. Οι αντιλήψεις εξελίσσονται μέσω της συμμετοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Έχετε στα χέρια σας τεράστια ισχύ. Έχουμε στα χέρια την ισχύ να νικήσουμε κάθε λογής και μορφής βία εξελίσσοντας την κοινωνία μέσα από τη συμμετοχή, αποφασίζοντας να προτάξουμε το δίκαιο απέναντι στο άδικο. Και η παρουσία σας εδώ, στον κορυφαίο ναό της δημοκρατίας, αυτό το μήνυμα έχει ουσιαστικά: Το μήνυμα της συμμετοχής, την ιδέα ότι μπορούμε να αναθεσμίσουμε την πραγματικότητα, στη χώρα μας, στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, να αναθεσμίσουμε ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό και να βαδίσουμε μπροστά για να πετύχουμε τις αλλαγές και τα ορόσημα που θέλουμε. Αυτή η μεγάλη δύναμη, η τεράστια ισχύς είναι στα χέρια μας, είναι στα χέρια σας», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

 Πηγή ΑΠΕ