Αυτοψία στις περιοχές της Μαγνησίας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλία από νωρίς την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. 

O πρωθυπουργός αρχικά βρέθηκε στα Καλά Νερά, όπου παρακολούθησε τη διαδικασία κατασκευής της γέφυρας που καταστράφηκε. Στη συνέχεια βρέθηκε στις Αηδονοφωλιές, όπου πραγματοποίησε αυτοψία στις ζημιές που σημειώθηκαν και μίλησε με τους πληγέντες κατοίκους των περιοχών της Μαγνησίας, οι οποίοι του απηύθυναν δραματική έκκληση για βοήθεια και αποκατάσταση των καταστροφών.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί στις πληγείσες περιοχές των άλλων νομών της Θεσσαλίας, απ' όπου δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η διάσωση όσων ανθρώπων κινδυνεύουν και αμέσως μετά η αποκατάσταση των ζημιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι τα απαιτούμενα κονδύλια για την καταβολή των αποζημιώσεων και την επισκευή όλων των υποδομών υπάρχουν και σημείωσε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ενίσχυση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Mitsotakis_volos6
Mitsotakis_volos5
Mitsotakis_volos4
Mitsotakis_volos3
Mitsotakis_volos2
Mitsotakis_volos1


Έπειτα, μεταφέρθηκε στο δημαρχείο Βόλου, όπου έδωσε το «παρών» στη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων του Βόλου, στο γραφείο του δημάρχου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αχιλλέας Μπέος, ο Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος και άλλοι αρμόδιοι παράγοντες.

Ο δήμαρχος Βόλου ζήτησε από τον πρωθυπουργό άμεσες αποζημιώσεις των πληγέντων στο 100% των καταστροφών που έχουν υποστεί.

Mitsotakis_dimarxeio_3
Mitsotakis_dimarxeio_2
Mitsotakis_dimarxeio_1
Mitsotakis_dimarxeio


Αφού τελείωσε η σύσκεψη στο δημαρχείο Βόλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι ο απεγκλωβισμός και η τροφοδοσία των κατοίκων που βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Η αποστολή εκτελείται με αποτελεσματικότητα και διά της θαλάσσης και από αέρος. Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, η οποία έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή. Έχουμε ζητήσει ήδη τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ, όμως καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πλήρη καταστροφή του δικτύου και θέλουμε από τους κατοίκους να κάνουν λίγη υπομονή. Θα τρέξουμε πολύ γρήγορα στο μοντέλο του Ιανού ώστε να πάρουν την πρώτη οικονομική στήριξη. Θα πάμε σε παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο με αποκατάσταση ζημιών και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις ώστε να γίνουν μόνιμα έργα με πιο ανθεκτικό οδικό δίκτυο».

Screenshot_2023-09-08_at_20_19_35
Screenshot_2023-09-08_at_20_19_41

Επιπλέον σχολίασε: «Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αυτό που συμβαίνει με την κλιματική κρίση, είδαμε τι συνέβη και στη Σλοβενία. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και είναι σημαντικό. Η ελληνική οικονομία πατά στα πόδια της και έχουμε τις αντοχές να στηρίξουμε τους πολίτες μας για να αντέξουν σε αυτή την καταστροφή».