Νέες ισορροπίες στην κυβέρνηση φέρνει η ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή στη Θεσσαλία και η απώλεια δέκα συνανθρώπων μας, μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, με την εικόνα που μεταφέρουν οι πληροφορίες να θέλει τον πρωθυπουργό ενοχλημένο για τη διαχείριση της νέας κρίσης και να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο για άμεσες αλλαγές στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι μπροστά στην τραγωδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβαλε την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη και την ομιλία του στη ΔΕΘ, που ήταν προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο, ενώ μετέβη στη Λάρισα στο συντονιστικό κέντρο που στήθηκε εκτάκτως, και εν συνεχεία περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία.

Ενδεικτική εικόνα από το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου δίνει το ρεπορτάζ της στήλης big mouth του powergame.gr, όπου διαβάζουμε για την ενόχληση του πρωθυπουργού με την κατάσταση που επικρατούσε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τις ώρες που η θεομηνία έπληττε τη Θεσσαλία. Η στήλη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός «τα έχει πάρει άγρια στο κρανίο» με την προμηνύοντας αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και καρατομήσεις εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε επανεκκίνηση του κυβερνητικού σχήματος, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται ακόμη και εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου, εφόσον ολοκληρωθούν οι δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων πολιτών και οι προσπάθειες για την ανεύρεση των ανθρώπων που αγνοούνται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αποφάσεις που φαίνεται να έχει λάβει ο πρωθυπουργός έχουν να κάνουν με καρατομήσεις υπουργών, με την στήλη big mouth να μεταφέρει ότι το κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια είναι προβληματικό.

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει από την έναρξη της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας ότι δεν θα επιδείξει ανοχή σε φαινόμενα, τα οποία πλήττουν την κυβέρνηση και δείχνουν αναποτελεσματικότητα απέναντι σε καίρια ζητήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν έναν μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ήρθε η αναγκαστική παραίτηση του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών του Ιουλίου.

Άμεση προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί

Νωρίτερα, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε περιοχές της Θεσσαλίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε στο δημαρχείο της Καρδίτσας με δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, αφού νωρίτερα έκανε αυτοψία με ελικόπτερο και μίλησε με διασώστες και πλημμυροπαθείς.

Σε δηλώσεις του από τον Βόλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι άμεση προτεραιότητα είναι οι απεγκλωβισμοί πολιτών, η διανομή νερού και τροφίμων και αμέσως μετά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ο πρωθυπουργός συνέστησε υπομονή στους κατοίκους του Βόλου, τόνισε με έμφαση ότι η καταστροφή του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο είναι πλήρης και ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις της κρατικής μηχανής για την αποκατάσταση των ζημιών σε έργα υποδομής θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη με την υλοποίηση άμεσων έργων προκειμένου να αποκατασταθεί η επικοινωνία με περιοχές που αποκλειστεί και η δεύτερη με τα έργα αποκατάστασης.
«Θα τρέξουμε πολύ γρήγορα στο μοντέλο του Ιανού, με την πρώτη οικονομική στήριξη. Θα πάμε σε παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο με αποκατάσταση ζημιών και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις ώστε να γίνουν μόνιμα έργα με πιο ανθεκτικό οδικό δίκτυο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόεσθεσε: «Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αυτό που συμβαίνει με την κλιματική κρίση, είδαμε τι συνέβη και στην Σλοβενία. Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και είναι σημαντικό. Η Ελληνική οικονομία πατά στα πόδια της και έχουμε τις αντοχές να στηρίξουμε τους πολίτες μας για να αντέξουν σε αυτή την καταστροφή» σημείωσε.