Έντονο είναι το παρασκήνιο που προηγήθηκε της παραίτησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από την θέση του υπουργού Ναυτιλίας, με το βαρύ κλίμα για την (σύντομη) θητεία του στο λιμάνι του Πειραιά να εκπέμπεται εδώ και μέρες από το Μέγαρο Μαξίμου.

____________2023-09-11__12_58_31___
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα έγραψε το περασμένο Σάββατο στα Παραπολιτικά και στην στήλη του «Πολιτικός Καφές» ο Γιάννης Κουρτάκης. «Αν και είναι ιδιαίτερα πρόωρη η σχετική συζήτηση, δεν σας κρύβω ότι τις τελευταίες ημέρες στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την ανάγκη (άμεσων) διορθωτικών αλλαγών στην υφιστάμενη δομή της κυβέρνησης. Οι σχετικές εισηγήσεις έχουν φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, οι πλέον ψύχραιμοι επισημαίνουν ότι «είναι τουλάχιστον κωμικό να συζητά κανείς για ανασχηματισμό δύο μήνες μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης». Ομως, επ’ αυτού υπάρχει και ο αντίλογος, που έχει να κάνει με την κοινά αποδεκτή αδυναμία κυβερνητικών στελεχών να αντεπεξέλθουν στην αποστολή τους. Επειδή λοιπόν τα σύννεφα πυκνώνουν, δεν αποκλείεται ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου να ληφθούν κάποιες πρώτες αποφάσεις από πλευράς Μητσοτάκη», ανέφερε ο εκδότης των Παραπολιτικών, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τις σημερινές εξελίξεις.

Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τον κ. Βαρβιτσιώτη στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, υπήρχε μέρες τώρα, μετά και τις άστοχες δηλώσεις του παραιτηθέντος υπουργού που ακολούθησαν τα τραγικά συμβάντα στο λιμάνι του Πειραιά, με πρωταγωνιστές εργαζόμενους στο πλοίο Blue Horizon, και τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη από την Κρήτη.  

power_1
Μάλιστα, στις 7 Σεπτεμβρίου η στήλη Big Mouth του powergame.gr έγραφε: «Αν δεν λεγόταν Βαρβιτσιώτης, χθες θα είχε αποπεμφθεί», έλεγε με νόημα στη στήλη υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που είναι σε θέση να γνωρίζει το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε στο Μαξίμου μετά τις άστοχες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Συγκεκριμένα, μόλις ο πρόεδρος Κυριάκος ενημερώθηκε για τα όσα είχε πει ο υπουργός του, η πρώτη σκέψη που έκανε ήταν να προχωρήσει στην απομάκρυνσή του. Ωστόσο, έπειτα από μια μίνι σύσκεψη που είχε με τους Παπασταύρου, Σκέρτσο και Μπρατάκο, αποφάσισε να παραπέμψει στη σημερινή μέρα τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Πάντως, πρέπει να σας πω ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης ήταν πολύ βαρύ το κλίμα για τον υπουργό Μιλτιάδη, με τους περισσότερους να κρίνουν σκόπιμο να απομακρυνθεί πριν από την εμφάνιση του προέδρου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας να υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος. Καθοριστικό, άλλωστε, ρόλο θα παίξουν και τα σημερινά πρωτοσέλιδα, όπως και η ένταση που θα έχει στα ΜΜΕ το θέμα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Απογευματινής» και του Σπύρου Μουρελάτου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Μεγάρου Μαξίμου για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης βρίσκονται και εισηγήσεις για αλλαγές στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως βαρύ, καθώς ολοένα και συχνότερα ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου ευρύτερα έρχονται αντιμέτωποι με βολές ευθείας αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους.

Καίτοι μιλάμε εν πολλοίς για πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα, στο Μέγαρο Μαξίμου φέρονται πλήρως κατατοπισμένοι για τα κενά, τις αστοχίες, πιθανώς και τους εσφαλμένους χειρισμούς, που σημάδεψαν την εφετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και τα προηγούμενα 24ωρα με την έντονη βροχόπτωση στη Θεσσαλία. «Όλοι αξιολογούνται διαρκώς και δομές και πρόσωπα», διεμήνυσε στο briefing των πολιτικών συντακτών την προηγούμενη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απηχώντας εν πολλοίς το κλίμα, που επικρατεί στην πρωθυπουργική έδρα.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε χαρακτηριστικά στην «Απογευματινή» πως ουδείς μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την εικόνα επί του πεδίου στις πληγείσες περιοχές, παραπέμποντας στην προ ημερών αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι «εκ του αποτελέσματος προφανώς και δεν έγιναν όλα καλά».

Πρόσωπα που γνωρίζουν επί μακρόν τι διαμείβεται στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν μας έχει συνηθίσει να λειτουργεί εν θερμώ, καίτοι φαίνεται πως στο παρασκήνιο η συζήτηση και για ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τον κρατικό μηχανισμό είναι ζωηρή. Σύμφωνα με μια σχολή σκέψης, το πολιτικό restart που αναζητείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει την απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι θεωρείται ότι δεν επιτέλεσαν επαρκώς την αποστολή τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών και του Κώστα Παπαχλημίντζου, στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχει επίσης προβληματισμός για τα λάθη που έγιναν και τις αδυναμίες που αναδείχθηκαν στον κρατικό μηχανισμό, χωρίς παράλληλα να ακυρώνονται οι επιχειρήσεις, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, για τους εκατοντάδες απεγκλωβισμούς ατόμων από την Αστυνομία, τον Στρατό και την Πυροσβεστική και για τις προσπάθειες που γίνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως για παράδειγμα την παράδοση φαρμάκων σε πλημμυροπαθείς με drone της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλία. Είναι δεδομένη επίσης η βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση βαθιών αλλαγών στην οργάνωση και λειτουργία της πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα, από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τις περιφέρειες και τους δήμους. Υπό σκέψη είναι και οι αλλαγές σε πρόσωπα, ακόμα και σε υψηλό επίπεδο.

____________2023-09-11__1_26_47___
Οι συγκεκριμένες αναφορές «φτάνουν» μέχρι και το πρόσωπο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Ενδειτικά είναι τα όσα έγραψε το Σάββατο, στα Παραπολιτικά και στην στήλη του «Πολιτικός Καφές», ο Γιάννη Κουρτάκης. «Χαμηλό βαρομετρικό καταγράφουν τα κυβερνητικά μου ραντάρ για τον υπουργό Βασίλη Κικίλια. Κάποιοι λένε ότι έχουν καθυστερήσει οι κυβερνητικές αποφάσεις σε σχέση με την αποπομπή του. Πάντως, εδώ που τα συζητάμε, το λάθος δεν είναι που παραμένει ο Κικίλιας, αλλά που τοποθετήθηκε σε αυτό το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο. Ετσι, για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας», σχολίασε.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ήταν απών ο κ. Κικίλιας.