«Μεγάλη η καταστροφή από την κακοκαιρία, που δεν αφορά μόνο την Καρδίτσα, αλλά όλους τους νομούς της Θεσσαλίας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε πως κύριο μέλημα ήταν η απομάκρυνση των ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί και έκανε λόγο για εκτεταμένη καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.

«Διαδικασίες για ανακούφιση»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε επίσης ότι «βρισκόμαστε στις διαδικασίες των μέτρων ανακούφισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση».

Η συνέντευξη

Ο Κώστας Τσιάρας είπε:

Για την κακοκαιρία Daniel:  Είναι μια πολύ δύσκολη συνθήκη, δεν υπάρχει αμφιβολία και παρά το ότι αυτό που ζήσαμε με τον Ιανό ήταν κάτι μοναδικό θα μπορούσα να πω ότι οι συνέπειες της τελευταίας κακοκαιρίας ενδεχομένως  είναι επί τέσσερα. Μιλάμε για μια πολυ μεγάλη καταστροφή η οποία δεν αφορά πλέον μόνο στην Καρδίτσα αλλά αφορά σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.

Για την επιχείρηση απεγκλωβισμού: Μέχρι πριν δύο μέρες αυτό το οποίο ήταν πρώτο μέλημα όλων μας ήταν η διάσωση των ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί και αυτό ήταν ένα τεράστιο ζήτημα με την επιχείρηση όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, είναι συγκινητική η προσπάθεια που έκαναν οι πάντες. Όλοι συνταχτήκαν σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν απώλειες, να μην χαθούν άνθρωποι γιατί είναι ένα βασικό μήνυμα το οποίο υπάρχει στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία ότι και αν συμβεί η πρώτη και η μέγιστη και ενδεχομένως η μοναδική προτεραιότητα είναι να κρατήσουμε τους ανθρώπους μακριά από τον κίνδυνο και να μην υπάρχουν απώλειες ανθρώπων. Η επόμενη μέρα είναι μια δύσκολη μέρα, υπάρχει μια πολύ εκτεταμένη καταστροφή και του φυτικού αλλά και του ζωικού κεφαλαίου εδώ στην Καρδίτσα και νομίζω ότι και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας αντίστοιχη είναι η εικόνα. Αυτή τη στιγμή ήδη βρισκόμαστε στις διαδικασίες των μέτρων ανακούφισης που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.  

Για το αν υπάρχουν κλιμάκια να βοηθήσουν τον κόσμο: Υπάρχουν πάρα πολλά κλιμάκια τουλάχιστον σε ότι αφορά την Καρδίτσα για την οποία έχω προσωπικά γνώση  τα οποία βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των πληγέντων περιοχών. Καθημερινά γίνονται καταγραφές ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποκομιδής και της ταφής των νεκρών ζώων, υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές εκδοχές που πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει. Τεχνικά κλιμάκια τρέχουν δεξιά και αριστερά μιας και έχουμε κομμένες γέφυρες και είναι κομμένη η επικοινωνία με κάποιες περιοχές, σκεφτείτε όμως ότι ακόμη και σήμερα νομίζω ότι είναι τρία χωριά τα οποία είναι με πλημμυρικό φαινόμενο δηλαδή οι κάτοικοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα.

Για το αν έχει εκπονηθεί σχέδιο για το που θα μείνουν οι πληγέντες: Ήδη υπάρχει σχέδιο και λειτουργεί, έχουν οργανωθεί συγκεκριμένες δομές φιλοξενίας όλων αυτών των ανθρώπων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην φιλοξενείται και να μην περιθάλπεται αυτή τη στιγμή.  Θέλω να πω ότι έχουν διασφαλιστεί οι συνθήκες της ελάχιστης αξιοπρέπειας το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι πως σιγά –σιγά μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή τους και πως μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Δεν είναι εύκολη άσκηση, είναι κάτι πρωτόγνωρο, δεν το ξαναζήσαμε ποτέ σε αυτή την έκταση. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα, προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε. Η κυβέρνηση έχει δώσει το δικό της παρόν και τη δική της συμμετοχή σε αυτό το οποίο πρέπει να κάνει.

Για το αν τα έργα υποδομής στην Καρδίτσα που είχαν εξαγγελθεί επί Ιανού έχουν ολοκληρωθεί: Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση  η οποία πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθεί με τα πραγματικά δεδομένα. Η μεγάλη ζημιά που έγινε όταν είχαμε το φαινόμενο του Ιανού ήταν κυρίως στο δήμο της Καρδίτσας αλλά και στο δήμο του Μουζακίου, αυτοί οι δυο δήμοι πραγματικά εξαιρεθήκαν των εκτεταμένων ζημιών σε σχέση με τους άλλους δήμους της Καρδίτσας. Αυτό συνέβη γιατί υπήρξε πρώτον η εμπειρία της προηγούμενης φοράς αλλά κυρίως γιατί γίναν έργα τα οποία συμβάλανε στην αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία των συγκεκριμένων δήμων.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα: Το γεγονός ότι δεν πλημμύρισε η Καρδίτσα όπως είχε πλημμυρίσει κατά τον Ιανό ή δεν είχαμε τις εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη του Μουζακίου όπως είχαμε πάλι  κατά τον Ιανό έχει να κάνει με το γεγονός ότι γίνανε αντιπλημμυρικά έργα, υπήρχε προφανώς η απαιτούμενη εμπειρία και βεβαίως έγινε ότι ήταν δυνατόν προκειμένου να σωθούν αυτές οι δύο πόλεις. Το γεγονός από την άλλη πλευρά ότι σε άλλους δήμους όπως ο δήμος Παλαμά ή ο δήμος Σοφάδων είχαμε εκτεταμένες καταστροφές αφορά σ’ ένα ανάγλυφο η αντιπλημμυρική προστασία του οποίου πρέπει προφανώς να αναθεωρηθεί και πρέπει να γίνουν πολλά σημαντικά έργα από εδώ και πέρα.