Το πρόγραμμα του συνδυασμού του Πειραιάς Νικητής για την επόμενη πενταετία παρουσίασε ο νυν και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. «Ζητάμε ξανά την εμπιστοσύνη των Πειραιωτών για να ολοκληρώσουμε όσα ονειρευτήκαμε για τον Πειραιά μας», ανέφερε αρχικά ο κ. Μώραλης και πέρασε σε μια σύντομη αναφορά των πεπραγμένων στον δήμο, αλλά και στον μεγαλόπνοο σχεδιασμό του για την επόμενη πενταετία.

Ειδικότερα τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Συνδυασμού Πειραιάς Νικητής παρουσίασε ο Γιάννης Μώραλης στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης έκανε έναν σύντομο απολογισμό για τα έργα-ορόσημο που ήδη έχουν υλοποιηθεί στον Πειραιά, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της πόλης, σημειώνοντας: «Τα προηγούμενα εννέα χρόνια δουλέψαμε ασταμάτητα για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και πολύπλευρου σχεδίου, που έκανε πράξη παρεμβάσεις και έργα τα οποία για χρόνια αποτελούσαν πρόκληση για τον δήμο μας, δημιουργώντας μια πιο ανθρώπινη καθημερινότητα για τους κατοίκους.

Aνέφερε πως ο συνδυασμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ» διεκδικεί και πάλι την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Πειραιωτών στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, ώστε πάνω στην ίδια πορεία σκληρής δουλειάς, μεθοδικότητας και παραγωγής αποτελεσμάτων να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της πόλης.

Οδηγώντας τον Δήμο Πειραιά στο μέλλον

Ο κ. Μώραλης σημείωσε πως το πρόγραμμα αποτελεί το μονοπάτι του Πειραιά Νικητή μέσα από το οποίο θα πορευθεί ο Πειραιάς τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα λεπτομερή, δουλεμένη εδώ και αρκετό καιρό και κυρίως κοστολογημένη πρόταση. «Αντλώντας από την εμπειρία που αποκομίσαμε τα προηγούμενα 9 χρόνια στο τιμόνι και τη διοίκηση του Πειραιά και λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα, τις προκλήσεις και τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί στην πόλη μας, είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τον Δήμο Πειραιά σε ένα μέλλον με ανάπτυξη, με πρόοδο, με ευημερία», τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μώραλης, το πρόγραμμα 2024-2029 βασίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες: Πυλώνας Πρώτος: Πειραιάς βιώσιμος και ελκυστικός, με καλύτερη καθημερινότητα για όλους, με άξονα την ενεργειακή μετάβαση και την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή, τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου καθαριότητας και την περαιτέρω ενίσχυση της ανακύκλωσης και με περισσότερους και αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένους δημόσιους χώρους σε κάθε συνοικία του Πειραιά.  Πυλώνας δεύτερος: Πειραιάς έξυπνος, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, με έμφαση στη γαλάζια και δημιουργική οικονομία και με τα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης να βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων. Πυλώνας τρίτος: Πειραιάς κοινωνικός και χωρίς αποκλεισμούς, δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη στην πράξη και όχι στη θεωρία. Με σύγχρονες δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και στήριξης, με ισότητα στις ευκαιρίες και την αντιμετώπιση των διακρίσεων και των αποκλεισμών και με τη δημιουργία σύγχρονων και προσβάσιμων απ' όλους αθλητικών χώρων».

Οι  μεγάλες παρεμβάσεις

Στις εμβληματικές παρεμβάσεις που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης αναφέρθηκε ακολούθως ο Γιάννης Μώραλης, σημειώνοντας πως έχουν κεντρική θέση στο στρατηγικό σχέδιο του Πειραιά Νικητή για την προσεχή πενταετία, οι οποίες είναι:

Η ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους, ένα εμβληματικό από κάθε άποψη έργο αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της Πειραϊκής, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η παρέμβαση αυτή θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή, με την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κονώνειου τείχους και του παραλιακού μετώπου σε υπερτοπικό πόλο έλξης, προσελκύοντας επισκέπτες από την υπόλοιπη Αττική, τη χώρα και το εξωτερικό.

Η δημιουργία νέου δημαρχείου Πειραιά στο κτίριο της Ραλλείου Σχολής. Οι διαδικασίες διερεύνησης της δυνατότητας αποκατάστασης του κτιρίου βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ώστε να φιλοξενήσει το νέο δημαρχείο. Παράλληλα θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί παραγωγικά το κτίριο που σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο. Μια πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η αναβάθμιση της πλατείας Κοραή και των πεζοδρόμων Δραγάτση και Καραΐσκου που την περιβάλλουν. Στην περιοχή ήδη δεσπόζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και με αυτή την παρέμβαση πρόκειται να αναδειχθεί η πλατεία σε τοπόσημο για την πόλη, αφού θα ενδυναμωθεί με περισσότερο πράσινο, αλλά και με «μπλε» υποδομές, όπως σιντριβάνι και υδάτινα σημεία.

Η Κατασκευή νέου Αθλητικού Πολιτιστικού Πολυχώρου και Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία στα Καμίνια

Δημιουργείται ένας νέος αθλητικός πολιτιστικός πολυχώρος πλησίον του Κ. Κωσταράκος στα Καμίνια με κλειστό γήπεδο, καθώς και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία. Θα διαθέτει χώρους κλειστού γυμναστηρίου, γηπέδου μπάσκετ και των απαιτούμενων υποστηρικτικών λειτουργιών, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ. Ένας σύγχρονος, προσβάσιμος χώρος, ένας χώρος άθλησης, δημιουργίας για όλους και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης.

Αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην «ΣΙΝΕ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ»

Ο Δήμος Πειραιά σχεδιάζει τη δημιουργία Πολιτιστικού Πολυχώρου στο κτίριο του πρώην «ΣΙΝΕ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ», μετά τη συμφωνία με τον Δήμο Δελφών και τη σχετική έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο έχει ως στόχο την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου. Το «Καλιφόρνια» αναβαθμίζεται ισχυροποιώντας τη θέση του Πειραιά μαζί με άλλα εμβληματικά κτίρια της πόλης, στον πολιτιστικό «χάρτη» της χώρας μας.

Η διαμόρφωση πύλης εισόδου στον Πειραιά για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας. Πρόκειται για τη δημιουργία της πρώτης πολιτιστικής διαδρομής, η οποία θα συνδέει μέσω οδικών αξόνων τα σημεία ειδικού αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του κέντρου του Πειραιά, με τον Κεντρικό Λιμένα, το Πασαλιμάνι και τις ζώνες εξυπηρέτησης των κρουαζιερόπλοιων και των σκαφών αναψυχής. Οι τουρίστες και όσοι προσεγγίζουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα έχουν δυνατότητα να απολαύσουν μια ξεχωριστή τουριστική εμπειρία στον Πειραιά, γνωρίζοντας την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό του Πειραιά.

Επιπλέον ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε σε έργα για τα οποία πιέζει και διεκδικεί τα τελευταία 9 χρόνια η Δημοτική Αρχή και θα συνεχίσει να το πράττει: την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι, καθώς και τη δημιουργία της κλειστής αγοράς τροφίμων, την οποία και διεκδικεί από κοινού με τους αρμόδιους φορείς του Πειραιά.

«Ζητάμε ξανά την εμπιστοσύνη των Πειραιωτών για να ολοκληρώσουμε όσα ονειρευτήκαμε για τον Πειραιά μας»

Κλείνοντας ο κ. Μώραλης την παρουσίαση του προγράμματος, σημείωσε χαρακτηριστικά:

 «Το πρόγραμμά μας είναι, όπως έχουμε καθιερώσει, σαφές, μετρήσιμο και τεκμηριωμένο και γνωρίζουμε πώς θα το χρηματοδοτήσουμε και θα το υλοποιήσουμε. Έχουμε δείξει έμπρακτα πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα και όφελος για την πόλη και τους πολίτες.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών, ώστε να μη χαθεί ούτε μέρα δουλειάς και η πόλη μας να συνεχίσει ακάθεκτα στην ίδια πορεία που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια. Ζητάμε ξανά την εμπιστοσύνη των Πειραιωτών για να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά, με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή και θέληση και να ολοκληρώσουμε όσα ονειρευτήκαμε για τον Πειραιά μας. Όλα εκείνα που θα κάνουν τον Πειραιά την πόλη που καθεμιά και καθένας μας επιθυμεί και απολαμβάνει να ζει, να κινείται και να δραστηριοποιείται. Την πόλη που με χαρά και υπερηφάνεια θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Όραμά μας ένα καλύτερο αύριο για τον Πειραιά μας. Μαζί αλλάξαμε τον Πειραιά. Μαζί συνεχίζουμε»!

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μελάς, o γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, θεσμικών, παραγωγικών φορέων και πλήθος κόσμου.