Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επιχείρησε να εστιάσει στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στην ορθή λειτουργία του κράτους, χωρίς πανηγυρική διάθεση, με φόντο τις πρόσφατες πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία. Παράλληλα όμως επέλεξε να στείλει ισχυρά μηνύματα με στόχο τις διαχρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού και παρασιτικούς κύκλους. Εξήγγειλε επίσης λελογισμένες παροχές, οι οποίες βελτιώνουν τα οικονομικά του μέσου νοικοκυριού, κυρίως μέσω του πρόωρου «ξεπαγώματος» των τριετιών στις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, θέλοντας να υπερτονίσει τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά.

Μιλώντας σε πρώτο ενικό, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η λαϊκή εντολή που έχει είναι αυτή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και, όπως είπε, «αυτές κάνω», προσθέτοντας ότι «θα ξεβολέψω μερικούς» και ξεκαθάρισε ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Από τους άξονες των πρωθυπουργικών εξαγγελιών δεν έλειψε το πεδίο που αφορά την ασφάλεια του πολίτη, με την αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη δημόσιων προσώπων όσον αφορά το εσωτερικό σκέλος και την ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο.

Το «σαράκι»

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε μία μία τις εστίες του παρασιτισμού. «Είναι ένα σαράκι, το οποίο κατατρώει την ουσία της συλλογικής συνοχής που είναι η εμπιστοσύνη. Δεν με ενδιαφέρει, λοιπόν, αν κάποιοι το υπερασπιστούν. Ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, για κολοσσούς των τροφίμων, για ισχυρούς της ενέργειας ή του ποδοσφαίρου, για κομματικούς φίλους που ζητούν κάποιο ρουσφέτι. Δεν συγκυβερνούμε μαζί τους. Στην αδικία αντιτάσσουμε την ισονομία», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός και, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, πρόσθεσε: «Ανοίγουμε μέτωπο με τον κρατικό θύλακα ο οποίος αδιαφορεί. Ανοίγουμε μέτωπο όμως και με τον πολίτη ο οποίος ανάβει ανεύθυνα φωτιά στο ακαθάριστο οικόπεδό του. Με τα κυκλώματα των διακινητών μεταναστών από το εξωτερικό, αλλά και με τους χούλιγκαν. Τους καταπατητές του δημόσιου χώρου στο εσωτερικό, είτε αυτό λέγεται πανεπιστήμιο, είτε λέγεται παραλία, είτε λέγεται δρόμος. Όπως ανοίγουμε μέτωπο και με τους λίγους δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή της δικαιοσύνης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σειρά οικονομικών μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα:

► «Ξεπαγώνουν» από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας, που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012. Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 1/1/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό.

► Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά. Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα.

► Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα. Συνέχιση του «Market pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο.

Ανακοίνωσε επίσης μέτρα για τις φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα, συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπό τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων και ορίζεται ως υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές. Διπλασιάζεται από το 2024 το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές από τα 300.000.000 στα 600.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και προσλήψεις πυροσβεστών και δασικών.

Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να κάνει αυτοκριτική, μιλώντας για τους προηγούμενους μήνες της κυβερνητικής θητείας. «Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν. Το ίδιο θα κάνω και τώρα», σημείωσε, ενώ είπε πως ακούει όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το κακό ξεκίνημα της δεύτερης θητείας της. «Όσο και αν χάνουμε κάποιες μάχες, στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Όπως ακριβώς τον κερδίσαμε και την προηγούμενη τετραετία. Γιατί, ύστερα από χρόνια περιπέτειας, ο τόπος μας κλείνει λογαριασμούς με το παρελθόν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 18/9