Για το θέμα των νέων ταυτοτήτων και τις αντιδράσεις από μερίδα πολιτών απάντησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

«Για το εάν υπάρχουν κόμματα ή πολιτικοί σχεδιασμοί πίσω από τις αντιδράσεις για τις ταυτότητες την απάντηση την δίνουν τα ίδια τα κόμματα κάποια από τα οποία έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά κατά των νέων ταυτοτήτων» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός ενώ σε ερώτηση για διάλογο ή για αναθεώρηση της σχετικής απόφασης ανέφερε πως «είμαι πάντα ανοιχτός και πολύ υπομονετικός στο να εξηγώ τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε».

Syntagma_tautotites_18
Syntagma_tautotites_17
Syntagma_tautotites_16
Syntagma_tautotites_15


«Όμως είναι λίγο δύσκολο να συνομιλώ με το παράλογο» υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε πως «είναι απολύτως προφανές ότι μια ταυτότητα η οποία έχουμε από το 1962 δεν μπορεί να επιβιώσει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ούτε να είναι ένα αξιόπιστο ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο μας ζητάει η Ευρώπη να έχουμε. Κατά συνέπεια νομίζω ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα έπρεπε να αισθάνονται πιο ασφαλείς και προστατευμένοι όταν έχουνε μια σύγχρονη ταυτότητα η οποία δεν θα μπορεί να πλαστογραφείται εύκολα».

«Από εκεί και πέρα έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις, οι απαραίτητες εξηγήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας το θέμα και πρόσθεσε πως «η έκδοση μίας ταυτότητας είναι μία διοικητική πράξη, δε χρειάζεται κάποια διαβούλευση εκτενή με την κοινωνία και θα προχωρήσει».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή μας την επιλογή, δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποια μαζικότητα σε αυτό το κίνημα κατά της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων».

Syntagma_tautotites_9
Syntagma_tautotites_7
Syntagma_tautotites_5
Syntagma_tautotites_3


Τέλος πρόσθεσε πως «ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του» στέλνοντας παράλληλα ένα «μήνυμα» σε όσους σπεύδουν να εκδώσουν αυτή τη στιγμή νέες ταυτότητες λέγοντας πως «και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα και τους λέω κατηγορηματικά ότι οι νέες ταυτότητες θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026. Άρα τζάμπα κόπο κάνουν αν πιστεύουν ότι μπορούν να της κρατήσουν και στη συνέχεια να είναι έγκυρες».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τη δυνατότητα να μπορεί να κρατήσει κάποιος – ακυρωμένη φυσικά – την παλαιά ταυτότητα για λόγους συναισθηματικούς που θα του θυμίζει κάποια άλλη εποχή «αλλά οι ταυτότητες οι καινούργιες θα τεθούν σε κυκλοφορία και θα είναι ουσιαστικά μονόδρομος από το καλοκαίρι του 2026».